Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kapros juhtúróval töltött rántott gomba

Kapros juhtúróval töltött rántott gomba
Kapros juhtúróval töltött rántott gomba
36 perc / előkészület: 20 perc főzés: 6 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A sima rántott gombával szemben az az előnye, hogy sokkal könnyebb, hiszen nem kell mellé tartármártás: a töltelék a panír alatt szépen megolvad, és átveszi a gomba ízét. Mit mondjak még? Ez egy adaghoz való mennyiség, de ha egy kicsit nem figyelünk oda, simán megesszük a dupláját is. :) A juhtúró mellé az egyneműsítéshez tejfölt szoktak ajánlani, de az szerintem elég híggá teszi, tehéntúróval is szokták keverni (az meg milyen már... :) ), ezért javaslom a krémsajtot. Ha így pirítjuk a krumplit, kívül ropogós, belül puha lesz, ráadásul alig vesz fel zsiradékot.

hozzávalók / 1 adag

A gombához:

  • 8 kicsi vagy 4 nagy fej csiperkegomba
  • 1 tojás
  • 2 dkg liszt
  • 3 dkg zsemlemorzsa
  • 3 dkg juhtúró
  • 1 dkg mascarpone
  • őrölt fekete bors vagy cayenne bors, apróra vágott kapor

A sült krumplihoz:

  • 15 dkg burgonya
  • 0,5 ek olívaolaj
  • só, őrölt fehérbors, apróra vágott petrezselyem zöld
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A gombáról lehúzzuk a "héját", és kivágjuk a törzsét.
  2. A juhtúrót alaposan összekeverjük a mascarponéval, a borssal és a kaporral. Só nem kell bele, a juhtúró éppen elég sós.
  3. Betöltjük a gombába úgy, hogy pont színig legyen (én egy mokkáskanalat használok).
  4. Kétszer bepanírozzuk, mint rántott sajtnál szokás: liszt-tojás-prézli-tojás-prézli.
  5. 15 percre betesszük a hűtőbe.
  6. Nagyon forró olajban kirántjuk: a kalap domború részével lefelé tesszük az olajba. Kb 1 perc után megfordítjuk, és 20 mp után kivesszük az olajból (ha van olyan, amelyik kilyukad, azzal nem várok addig...:) ).
  7. A krumplit hozzávetőlegesen egyforma kockára vágjuk, és sós vízben félig puhára főzzük.
  8. Hagyjuk teljesen kihűlni.
  9. Egy teflon,- vagy kerámia edényben megmelegítjük az olívaolajat, rátesszük a krumplit, sózzuk, borsozzuk és jól összeforgatjuk.
  10. Sütjük és hagyjuk, hogy kéreg képződjön rajta. Gyakran megforgatjuk (rázogatjuk inkább, mintsem keverjük).
  11. Ha elkészült levesszük a tűzről, rászórjuk a petrezselymet és a gombával együtt tálaljuk.
  • költség: 450 Ft
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 19
össznézettség: 5 777
elküldve: 3
receptkönyvben: 85
elkészítve: 7/10
Facebookon megjelent: -

szakács

HajduImre

Mióta szakács: 2013.04.08.
10 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
adag: 1 főre
alkalom: Anyák napja, vasárnapi ebéd
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
költség egy főre: megfizethető receptek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
konyhatechnológia: rántott ételek
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: főétel

egyéb elnevezések

kapros juhtúróval töltött rántott gomba petrezselymes sült krumplival, töltött gombafejek, kapros-túrós töltött rántott gomba

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Kodia1
Kodia1 Tue, 2014-06-03 19:05

A mascarponét mivel lehetne helyettesíteni? Szeretném elkészíteni, de ha nem csinálok olyan sütit, amibe kell mascarpone, akkor nem vennék egy nagy adagot.
Klaudia

Kodia1
Kodia1 Tue, 2014-06-03 19:16

Bocsánat, nem vettem észre, hogy a storyban le van írva a kérdésemre a válasz. :-)

Graham
HajduImre / Graham Thu, 2013-05-09 14:53

Update!
Nem mindegy ám, hogy milyen juhtúrót használunk. Olyat vegyünk, ami közelít a valódi felé; sokkal inkább darabos, mint kenhető. Igazán nem szívesen mondom, de magyar gyártótól nem nagyon találkoztam ilyennel. A cseh vagy szlovák viszont tökéletes. Valami ilyesmi van ráírva: Brindza. Ez hő hatására nem folyóssá, hanem krémessé válik.