r
Nosalty Logó

Káposztasavanyítás hordóban

AxXx
Káposztasavanyítás hordóban
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

544
Kalória
27g
Fehérje
126.4g
Szénhidrát
2.2g
Zsír
1956.5g
Víz
-
Koleszterin
52.5g
Élelmi rost
68.4g
Cukor
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 544 kcal
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 6529 kcal
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 19 kcal
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 93% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    27 g

Zsír

  • Összesen
    2.2 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    34347.7 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    850 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    256 mg
  • Foszfor
    554 mg
  • Nátrium
    32663 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    126.4 g
  • Cukor
    68 mg
  • Élelmi rost
    53 mg

Víz

  • Összesen
    1956.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    1
  • A vitamin (RAE):
    109 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    776 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1527 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    879 micro
  • Kolin:
    221 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    670 micro
  • β-karotin
    945 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    774 micro
Összesen 544 kcal
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 93% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    324.2 g

Zsír

  • Összesen
    26.5 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    412172.7 g
  • Cink
    47 mg
  • Szelén
    79 mg
  • Kálcium
    10195 mg
  • Vas
    122 mg
  • Magnézium
    3073 mg
  • Foszfor
    6650 mg
  • Nátrium
    391958 mg
  • Réz
    6 mg
  • Mangán
    44 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    1516.4 g
  • Cukor
    820 mg
  • Élelmi rost
    630 mg

Víz

  • Összesen
    23477.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    1
  • A vitamin (RAE):
    1309 micro
  • B6 vitamin:
    32 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    39 mg
  • C vitamin:
    9313 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    18319 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    15 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    10 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    60 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    10554 micro
  • Kolin:
    2657 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    8043 micro
  • β-karotin
    11345 micro
  • β-crypt
    45 micro
  • Likopin
    4 micro
  • Lut-zea
    9285 micro
Összesen 6529 kcal
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 93% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1 g

Zsír

  • Összesen
    0.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1258.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    31 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    20 mg
  • Nátrium
    1197 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    4.6 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    71.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    4 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    28 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    56 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    32 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    25 micro
  • β-karotin
    35 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    28 micro
Összesen 19 kcal

Elkészítés

  1. Minden edényt, gyalut, kést, vágódeszkát, mérőpoharat, a fűszerpaprikát is! alaposan elmosunk, szárazra törlünk.Nagyon fontos, hogy minden tiszta legyen, mert ellenkező esetben megromlik a káposztánk.
  2. Eltávolítjuk a fejes káposzta külső leveleit, félbevágjuk, kivágjuk a torzsákat.
  3. Fél marék sót szórunk a hordó aljába, ezt letakarjuk néhány egészséges és tiszta káposztalevéllel.
  4. Elkezdjük legyalulni a káposztát, én nagyjából 2 kg-os adagokban gyalultam egyszerre, majd ez ment a cseréphordóba. Vigyázzunk! A kés(ek) élesek!
  5. Minden sorra 6 dkg só (1 kg káposzta 3 dkg só), néhány szem borókabogyó és bors, teáskanál köménymag, 3-4 babérlevél, 1-2 fűszerpaprikakerül. Ezt finoman hozzáforgatjuk a szálas káposztához, és ököllel alaposan ledöngöljük. A harmadik réteg döngölésénélmár fel kell jönnie a káposztalének. A hordó töltésénél és a döngölésnél használjunk gumikesztyűt!
  6. Ha már a hordó harmada megtelt, tehetünk bele egészben hagyott káposztafejet. Ebben az esetben vágjuk ki a káposzta torzsáját, de a fejet hagyjuk egészben. Az így keletkezett lyukat, töltsük fel sóval. A talpára állítva tegyük a hordóba,köré és fölé szálas káposzta kerüljön, alaposan ledöngölve.Azidén én kihagytam, sok helyet foglal a hordóban. :)
  7. A cserépedénynek nem kell csurig lennie, hagyjunk 10-20 cm - vagy, ha kevesebb a káposztánk, több helyet -az edény peremétől.
  8. Gyaluljunk le néhány fej vöröshagymát, szedjük szálaira, és ezzel szórjuk meg, az utolsó réteg káposztát, dobjunk rá néhány szem borsot, borókát, babért. Tisztítsuk meg az edény szájátés a víztartó árkot. A vöröshagyma el is maradhat, de azontúl, hogy jó ízt ad a káposztának, meggátolja a rosszindulatú baktériumok elszaporodását.
  9. Tegyük rá a fedőt, helyezzük a hordót a helyére, töltsük fel a víztartó árkot tiszta vízzel.
  10. A hordót állítsuk meleg helyre, a konyha egy sarkába, vagy olyan helyre, ahol nem zavar minket. Fontos, hogy az erjedés kezdetén 20-25 fokos helységben legyen. Ha hidegebb van, nem,vagy csak nehezen indul meg a tejsavas erjedés, a káposzta megkeseredik, megromlik. Néhány óra elteltével, már hallani lehet, ahogy buborékok pattannak szét a vízben. : )
  11. Miután alaposan forr, már kimehet hűvösebb helyre, miután leáll az erjedés, (2-3 hét) mehet a garázsba, pincébe, spájzba, erkélyre. Hűvös, száraz helyen biztos, hogy friss, ropogós savanyúkáposztánk lesz egész télen.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 300 p

Évekkel ezelőtt az interneten vettem egy 35 literes káposztasavanyító hordót. Receptet nem találtam hozzá, a működését nem ismertem, fogalmam sem volt, hogy mennyi káposzta kell bele, le kell szorítani a káposztát vagy sem.  Így kísérletezni kezdtem. Az első évben 20 kg káposztát vettem, ezt legyalultam sóztam, fűszereztem, majd egy falappal leszorítottam ez edényben. Működött, de a leszorítás elég macerás dolog a cserép adottságai miatt.  Idén már 32 kg káposzta jött haza a piacról, és leszorítás nélkül került a hordóba. Az interneten böngészve látom, hogy  sok helyen lehet kapni káposztasavanyító cseréphordót. Léteznek kisebbek - nagyobbak,10-50 literes méretig. Ezért úgy gondoltam, megosztom a tapasztalataimat. Savanyú káposztát készíthetünk bármilyen, tiszta, zárható edényben. Vödörben, 5 literes dunsztos üvegben ...stb, azonban ezeknél az edényeknél fontos, hogy a káposzát leszorítsuk, hogy az erjedéskor keletkező gázok ne nyomják fel a káposztalé tetejére a szálaskáposztát. Úgy vettem észre, hogy literenként 1 kg káposztát számolhatunk.  Fűszerezni sokféleképp lehet. Tegye mindenki saját ízlése, elképzelése szerint, azonban a só mennyiségén nem érdemes változtatni. A káposztánkhoz tehetünk kaprot, borsikafüvet, birsalmát, meggyfalevelet, fehérbort, tormát (ezt sajnos nem kaptam a piacon).  Remélem, a recepttel sokaknak segítettem, jó étvágyat kívánok!

További receptek

Címlapról ajánljuk

Idén nem kell, hogy stressz legyen a karácsonyi készülődés –...

Az ünnepi készülődésnek nem kell kapkodásról és konyhai káoszról szólnia. Tóth Szilárd Michelin-csillagos séf szerint egy kis előretervezéssel, tudatos bevásárlással és jól kihasznált konyhai eszközökkel a karácsonyi főzés is lehet nyugodt, közös élmény – ehhez pedig az LG új, beépíthető konyhai készülékei is praktikus segítséget adhatnak.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...