Káposztasavanyítás hordóban recept

Káposztasavanyítás hordóban
Káposztasavanyítás hordóban
300 perc / előkészület: 300 perc
receptkönyvben hozzászólások (28)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Évekkel ezelőtt az interneten vettem egy 35 literes káposztasavanyító hordót. Receptet nem találtam hozzá, a működését nem ismertem, fogalmam sem volt, hogy mennyi káposzta kell bele, le kell szorítani a káposztát vagy sem. 

Így kísérletezni kezdtem. Az első évben 20 kg káposztát vettem, ezt legyalultam sóztam, fűszereztem, majd egy falappal leszorítottam ez edényben. Működött, de a leszorítás elég macerás dolog a cserép adottságai miatt. 

Idén már 32 kg káposzta jött haza a piacról, és leszorítás nélkül került a hordóba.

Az interneten böngészve látom, hogy  sok helyen lehet kapni káposztasavanyító cseréphordót.
Léteznek kisebbek - nagyobbak,10-50 literes méretig. Ezért úgy gondoltam, megosztom a tapasztalataimat.

Savanyú káposztát készíthetünk bármilyen, tiszta, zárható edényben. Vödörben, 5 literes dunsztos üvegben ...stb, azonban ezeknél az edényeknél fontos, hogy a káposzát leszorítsuk, hogy az erjedéskor keletkező gázok ne nyomják fel a káposztalé tetejére a szálaskáposztát.

Úgy vettem észre, hogy literenként 1 kg káposztát számolhatunk. 
Fűszerezni sokféleképp lehet. Tegye mindenki saját ízlése, elképzelése szerint, azonban a só mennyiségén nem érdemes változtatni. A káposztánkhoz tehetünk kaprot, borsikafüvet, birsalmát, meggyfalevelet, fehérbort, tormát (ezt sajnos nem kaptam a piacon). 

Remélem, a recepttel sokaknak segítettem, jó étvágyat kívánok!

hozzávalók / 12 adag

ajánlat

Fontos:

  1. Soha ne nyúljunk kézzel a hordóba! Használjunk fa vagy műanyag csipeszt. Esetleg húzzunk gumikesztyűt vagy nylonzacskót a kezünkre. A csipeszek legyenek mindig tiszták. 
  2. Amennyiben nem fagymentes helyen tartjuk a hordót, távolítsuk el a pereméről a vizet. Ellenkező esetben, csak a tavaszi olvadáskor férünk hozzá a savanyú káposztánkhoz. 
  3. Ha nem hordóban, hanem vödörben, vagy üvegben savanyítunk, előfordulhat, hogy erjedéskor túl sok lé képződik. Ez a lé kifolyhat az edényből, ezért tegyünk a vödör vagy üveg alá egy nagyobb edényt, így nem folyik szét mindenhol a káposztalé.

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító, paleolit fogyókúra
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
kalória: átlagos
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: köret
alkalom: vasárnapi ebéd
adag: 12 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

házi savanyú káposzta, házi hordós káposzta
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Minden edényt, gyalut, kést, vágódeszkát, mérőpoharat, a fűszerpaprikát is! alaposan elmosunk, szárazra törlünk. Nagyon fontos, hogy minden tiszta legyen, mert ellenkező esetben megromlik a káposztánk.
  2. Eltávolítjuk a fejes káposzta külső leveleit, félbevágjuk, kivágjuk a torzsákat. 
  3. Fél marék sót szórunk a hordó aljába, ezt letakarjuk néhány egészséges és tiszta káposztalevéllel.
  4. Elkezdjük legyalulni a káposztát, én nagyjából 2 kg-os adagokban gyalultam egyszerre, majd ez ment a cseréphordóba. Vigyázzunk! A kés(ek) élesek!
  5. Minden sorra 6 dkg só (1 kg káposzta 3 dkg só), néhány szem borókabogyó és bors, teáskanál köménymag, 3-4 babérlevél, 1-2 fűszerpaprika kerül. Ezt finoman hozzáforgatjuk a szálas káposztához, és ököllel alaposan ledöngöljük. A harmadik réteg döngölésénél már fel kell jönnie a káposztalének. A hordó töltésénél és a döngölésnél használjunk gumikesztyűt!
  6. Ha már a hordó harmada megtelt, tehetünk bele egészben hagyott káposztafejet. Ebben az esetben vágjuk ki a káposzta torzsáját, de a fejet hagyjuk egészben. Az így keletkezett lyukat, töltsük fel sóval. A talpára állítva tegyük a hordóba, köré és fölé szálas káposzta kerüljön, alaposan ledöngölve. Az idén én kihagytam, sok helyet foglal a hordóban. :) 
  7. A cserépedénynek nem kell csurig lennie, hagyjunk 10-20 cm  - vagy, ha kevesebb a káposztánk, több helyet - az edény peremétől. 
  8. Gyaluljunk le néhány fej vöröshagymát, szedjük szálaira, és ezzel szórjuk meg, az utolsó réteg káposztát, dobjunk rá néhány szem borsot, borókát, babért. Tisztítsuk meg az edény száját és a víztartó árkot. A vöröshagyma el is maradhat, de azontúl, hogy jó ízt ad a káposztának, meggátolja a rosszindulatú baktériumok elszaporodását.
  9. Tegyük rá a fedőt, helyezzük a hordót a helyére, töltsük fel a víztartó árkot tiszta vízzel.
  10. A hordót állítsuk meleg helyre, a konyha egy sarkába, vagy olyan helyre, ahol nem zavar minket. Fontos, hogy az erjedés kezdetén 20-25 fokos helységben legyen. Ha hidegebb van, nem, vagy csak nehezen indul meg a tejsavas erjedés, a káposzta megkeseredik, megromlik. Néhány óra elteltével, már hallani lehet, ahogy buborékok pattannak szét a vízben. : )
  11. Miután alaposan forr, már kimehet hűvösebb helyre, miután leáll az erjedés, (2-3 hét) mehet a garázsba, pincébe, spájzba, erkélyre. Hűvös, száraz helyen biztos, hogy friss, ropogós savanyúkáposztánk lesz egész télen.
  • költség: 5000 Ft
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 318
össznézettség: 115 824
elküldve: 36
receptkönyvben: 247
elkészítve: 9/18
Facebookon megjelent: -

szakács

AxXx

Mióta szakács: 2011.08.12.
6 recept

Hozzászólások (28)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

klivi
klivi / klivi k, 2015-11-24 19:45

Ugyanezzel a módszerrel rakom el én is, még az edényem is pont ilyen, mint a tiéd.
A felszeletelt hagymát viszont a fűszerekkel együtt a káposztarétegek közé szórom, csak ennyi a különbség... :)
Aki rendszeresen tesz el savanyítani káposztát, érdemes beruháznia egy ilyen edényre.

ascorbin
ascorbin szo, 2014-11-29 14:25

Sziasztok!
Ilyen és ekkora az én hordóm is. Az előző két évben megpuhult a káposztám, de az okát nem bírom kideríteni. Most mintha jó lenne, annak ellenére, hogy az egyik zacskó víz belefolyt. Viszont az a mellékíz, amit elrakáskor még nem tudtam mire vélni, egyáltalán nem csökkent a fűszerezés hatására sem. Azt gondolom, hogy befülledtek azok a hatalmas fejek, amiknek a levelei sokkal jobban tetszettek, mint az előző években vásároltak. Találkozott valaki már ilyen káposztával, és reménykedhetek-e abban, hogy ha nyersen nem is, főzve, újabb fűszerekkel fogyasztható lesz?

kisakata
Terézke / kisakata cs, 2013-10-24 15:36

Az én receptem szerint kb. 35-40 kg káposztához 30-35 dkg só kell, aztán amikor látni, hogy a káposzta nem enged elég vizet, akkor valóban jó lesúlyozni, amire a legjobb szerintem egy 5 kg-os csomag só több réteg nejlon -ba bekötve, ha nem kapunk 5kg-os sót, akkor legalább 4 db 1 kg-os sóval nyomassuk le. Ha jól bekötöttük a sót, akkor amikor kivesszük és már nem kell, akkor ha másnak nem szórósónak jó lesz. Minden évben két hordóval készítek, mert nagyon szeretjük. Töltött káposztának pedig le szoktam venni a leveleket a torzsáról (forró vízben kicsit fellazítani és leszedni óvatosan a leveleket, majd 10-es kötegekbe letenni a káposzta közé. Így kevesebb helyet foglal el.

dőlfi57
dőlfi57 p, 2014-03-21 23:13

És hol van belőle a birsalma? Van egy jó tipp Általában a káposztát a piacon meglehet venni legyalulva 5-10kg os kiszerelésben, Cserép hordóban a leg egyszerübb káposztát savanyitani.Kiskata itt a savanyitás tul van részedról favorizálva. A hordó legyen tiszta ez alap vető dolog, ezt mindenki tudja. 10kg káposztához 30dk só ez jó, de nem árt előtte egy nappal a gyalult káposztát lesózni, mert másnap könnyebb a cserép hordóba bele döngölni kézzel. A hordó aljára hintünk egy marék konyha sót, egy sor káposzta, és jön a vörös hagyma egészbe, és a birsalma szeletek is plussz a füszerek rétegelve, közben ökölbe szoritott kézzel döngöljük addig amig levet nem ereszt. Amikor a hordó meg telt, de hagyjunk helyet hogy forrás közben a lé ne fusson ki, de tegyünk a hordó alá egy müanyag lavórt. Letakarjuk, és körbe öntjük vizzel, és szoba hőmérsékletü helységbe tesszük.A többit a természet megoldja.Ennyit röviden a káposzta sdavanyitásról. Nem egy ördöngős feladat, csak oda kell figyelni rá.

AxXx
AxXx / AxXx cs, 2013-10-24 16:53

35-40kg káposzta és 35-40dk só... ez 1%

A neten rengeteg recept van, de ennyire kevés sót, sehol nem írnak. A 3% általában elfogadott, néhány recept 2% körüli mennyiséget ír, de még az is pont a duplája a tiédnek.

Szerintem - és ez csak az én véleményem, az 1% kissé sótlan, kevés levet ereszt a káposzta, és talán hamarabb is romlik? - Nálam a 3% bevált. :)
Ettől függetlenül, köszönöm a hozzászólásod.

SAGIMANO
SAGIMANO sze, 2013-01-09 21:23

szerintem ez a recept nagyon elsózza 3x a káposztát. mi hosszú évek óta készítünk és kb 1% (30 dkg) sót használok. fontos hogy a hordóba töltés előtt elég levet ereszen. én többször "átgyúrom". a súly is kell, én egy ökölnyi "kavicsot" használok.
tapasztalatunk szerint legalább 3 hét érés kell hogy fogyasztható legyen, és hűvős tárolás.

redworm
redworm sze, 2013-01-16 00:07

A Terebess honlapján elég sok adat van a savanyítás menetéről és ott is 3%-os arányt ír a téli káposztához.

redworm
redworm k, 2012-12-25 20:49

Köszönöm Kapitánynak a részletes válaszokat, sajnos a lenyomatás nálam biztosan nem fog menni. Kb. 10 literes a hordóm, örültem, hogy a fejeket félbe vágba bele tudtam rakni. Kő vagy műanyag zacskó már nem fér bele, és a hordó száján sem tudnám betenni. Állandóan nézem, eddig még nincs vele gond. A savanyúság is ízlés dolga, anyukám szerint például nagyon savanyú és ő ki is mosta. A kukoricát a szomszéd sváb bácsitól tanultam, de több helyen olvastam róla, hogy hagyományos kellék. Ártani nem árt.

redworm
redworm h, 2012-12-10 19:16

Úgy látom, én itt csak magamnak írogatok...
Az én káposztám egy csoda, nagyon jól sikerült és csak két hetet kellett várni az elkészítése óta. Nem nagyon savanyú, ezért nem is kellett használat előtt kimosni. Jód nélküli, nagyszemű tengeri sóval készítettem, borókabogyót nem tettem bele, nehogy gin illata legyen... Majd legközelebb. Viszont szemes kukoricát raktam bele, szép sárga lett tőle. Legközebb egész csövet fogok bele rakni, mert a szemes elég macerás. Kő vagy súly nem kellett a tetejére, így is tocsog a lében még a legteteje is.

Köszönet a receptért és a tanácsokért mindenkinek!

Cpt. Flint
Cpt. Flint p, 2012-12-21 21:29

Szia!

Szerintem pont azért nem nagyon savanyú a káposztád, mert még nem forrt ki, nem savanyodott meg rendesen. Eleve a két hét (minden leírás szerint) kevésnek tűnik.
Mondjuk én kukoricát biztos nem tennék bele, bár a cukor (keményítő) tartalma segítheti a savanyodást, de nem érzem bele valónak, a szín meg... hát a káposzta eredetileg fehér, akkor miért jó, ha sárga? Nekem elég fura lenne a kajában.

Szerintem nyomassad csak le valahogy, mert nagy a veszélye, hogy különben meg fog romlani. Nekem 35 l-es hordóm van, abba belefért a két keramittégla is némi óvatossággal.
A tisztességes, régi leírások szerint kell a káposzta tetejére egy tiszta, fehér ruha. Arra a deszkák, amik azért vannak, hogy egyenletesen elosszák a nyomást, ne süllyedjen el a nehezék, mindenhol le legyen nyomva a ruha (és a káposzta). A deszkékra a nehezék, ami klasszikus esetben kő. Méghozzá nem akármilyen kő, olyan kell, ami nem szívja be a nedvességet, azaz nem porózus, nem üreges; nem mállik (tehát az égetett tégla, tufakő ezek miatt kiesett), és ELLENÁLL a savanyú (gyengén savas) közegnek (azaz mészkő, dolomit is kizárva). A sav miatt a fémek többsége sem alkalmas nehezéknek (hacsak nincs otthon mondjuk egy kis kezes koracél-, titán- v. aranytömböd).
Őszintén szólva én tiszta ruha helyett egy szúnyoghálószerű, csak annál vastagabb, merevebb műanyag hálót használtam, mert azt könnyebb tisztítani. Deszkákat magam vágtam, a hordó méreteihez igazodva, 4 db-ot, a szélsők rövidebben, a középsők hosszabbak. Tölgyből vannak. (Mondjuk ezt nem tudom, hogy teljesen jó ötlet volt-e, az első évi káposztám olyan lett, hogy mikor kivettem, szép fehér volt, de a levegőn elég gyorsan beszürkült. Felmerült bennem, hogy talán a tölgyfa csersavtartalma okozott valami kavarást. Nem emlékszem már, hogy a só jódozott volt-e, lehet, hogy azzal reagált.)
A nehezékeim, ahogy írtam, keramittéglák. Ez az a régi, sárga járdaszegélyező műkő. Helyenként burkolásra is használták, de vizesen/havasan iszonyúan csúszik. Ma már leginkább régi járdák bontásánál lehet találni. Sav- és lúgálló, nagyon kemény, és nagy a fajsúlya. A hordó száján persze csak állítva fér be, aztán bent el lehet fektetni a deszkákra keresztbe. Persze szép lassan, óvatosan, hogy ki ne verje az ember a cserépedény oldalát.
De itt olvastam most vízzel töltött műanyagzacskóról is, végülis az sem rossz, egyes dolgokban még jobb is lehet (könnyű beszerezni, könnyű berakni, nem veszélyezteti a hordót, nem kell lemosni, csak egyszerűen kicserélni). Csak egy jó erős, vastag, megbízhatóan nem lukas fagyasztózacskó típust kell találni hozzá.
Sajnos az újdonság elmúltával nálunk már nem fogyott annyira a káposzta, úgyhogy az idén én is megpróbálkozom befőttesüvegben, vagy kis vödörben csak pár kiló savanyításával, ami ahhoz az évi 3-4 töltött- és rakottkáposztához elég.

Cpt. Flint
Cpt. Flint p, 2012-12-21 23:11

Ja, és ízlések és pofonok... de én túlzásnak tartom a rengetegféle fűszereket... az már inkább savanyúság/saláta és nem főzési alapanyag. Eleinte én is próbáltam, aztán csináltam natúrt is, és igazából nem is igen éreztem a különbséget (nem, nem keveset raktam bele). Én úgy vagyok vele, hogy a sav. káp. egy alap, amiből sok mindent lehet csinálni, viszont nem akarom mindegyik káposztás kajába ugyanazokat a fűszereket. De ha már eleve teleszórtam velük savanyításkor a káposztát, azt már nem lehet belőle kiszedni. A babérlevelet még csak-csak... de pl. az én töltöttkáposztámba nem fér bele a köménymag (míg egy káposztás salátába meg esetleg igen), márpedig azt legfeljebb Hamupipőke válogatja ki a savanyúkáposzta közül. A gyerekek az egész borsra se szeretnek ráharapni (voltaképp én se), sőt eleve nem szeretik az erőset, így nálunk a csípőspaprika is kilőve... Kb. marad akkor a babér, vagy akár az se. Szerintem "a'la natúr" is csodajó dolog ez.

redworm
redworm sze, 2012-11-21 16:15

Kedves Szakértő hölgyek és urak!

Segítséget kérek és kicsit egyértelműbb véleményeket :)
A történet szerint csak itt kell leszorítani: "Vödörben, 5 literes dunsztos üvegben ...stb, azonban ezeknél az edényeknél fontos, hogy a káposzát leszorítsuk, hogy az erjedéskor keletkező gázok ne nyomják fel a káposztalé tetejére a szálaskáposztát."
Szlovák típusú kis méretű (10 literes) cseréphordóba akkor kell súly vagy nem? (Egy nagyobb lapos kő bele sem férne szerintem.)
A súlyt a káposztára kell tenni vagy a hordó tetejére? (a neten böngészve hol ezt hol azt a változatot találtam)
Tegyük föl, hogy a káposztára teszem a súlyt , akkor kell alá nyelvleszorító falap vagy nem?

Előre is köszönöm a válaszokat, hétvégén kezdeném a savanyító akciót :)

redworm
redworm k, 2012-11-27 10:10

Látom, mindenki káposztát savanyít és nem ér rá válaszolni :)
Közben én is elkészültem a magam tíz kilójával. Nagyon köszönöm a receptet, mindent az alapján csináltam. Az én hordóm nem nagy, ezért az okozott gondot, hogy a levélnek való fejet egyben hogy rakjam bele. Félbevágtam, az lett a vége. A súlyt most kihagytam, mert akkora terméskövet sem találtam, ami átfért volna a hordó száján. Csak falapokat tettem bele, de annak meg nem sok értelme van.
Már az első napon hallottam, hogy bugyborékol a víz :) Kíváncsian várom a végeredményt.

KisEdi
Edi / KisEdi h, 2012-11-19 08:43

A szüleimnek szinte ugyan ilyen hordójuk van :) Én mindig teszek bele hagymát is, felkarikázva, rétegenként, birsalmát, és fokhagymát. Nálunk úgy az igazi, nagyon finom, karakteres ízt ad neki :)

illesera
illesera v, 2012-11-18 16:38

Sziasztok!
Nagyon jól sikerült a káposztám ! isteni finom, a piacon kaphatóak meg sem közelítik !
Ma főztem is belőle székelykáposztát, az is szuper lett !
Nagyon féltem tőle, hogy nem sikerül, de most már ( így utólag :::) ) rájöttem, hogy nem is olyan bonyolult a dolog!Ezután folyamatosan fogom készíteni, az biztos!
Köszönöm ismét, hogy megosztottad velünk a savanyú káposzta készítés fortélyait !
Üdv
Era

illesera
illesera szo, 2012-10-20 15:25

Kedves AxXx !
Tegnap délután elkészült a nagy mű, a recepted alapján!
Én műanyag , fedeles vödörben készítettem, 10 kg-t, találtam egy a vödörbe illő műanyag tálat ( virágalátétként szolgált szegény eddig :) ), és egy többszörösen folpackba és nylon zacsikba bugyolált köszörűkő !!! ( hogy honnan került hozzánk, lövésem sincs, de tegnap a kamrában lázas kutatásom eredményeképpen előkerült ) lett a nehezék. Ma reggel már szépen forrdogált, és most délután megkóstoltam a kifolyt levét, és már finom savanykás. Azért kicsit izgulok, mert bár éjjel fűtünk, de délelőtt kikapcsoltuk a fűtést, és bár így is 22 fok van a konyhában, mintha most nem forrna olyan lelkesen ! Remélem nem lesz baja, nagyon szeretném, ha jól sikerülne !
Köszi a receptet és a jó tanácsokat, remélem sikerrel járok !
Üdv
Era

AxXx
AxXx / AxXx szo, 2012-10-20 20:26

Kedves Era,
Nem lesz vele gond :) 20 fok alá ne menjen a hőmérséklet pár napig... Ha rendesen elindul az tejsavasodási folyamat, akkor már nincs gond. 3-4 nap után akár ki is mehet spájzba, vagy garázsba. Nincs olyan veszélyesen hideg még.

vadgesztenye
vadgesztenye h, 2012-10-15 14:38

Gratulálok! 42 éve savanyítottam először, és még most is tanultam! ( legközelebb borókabogyót teszek bele én is).Köszönöm!

vadgesztenye
vadgesztenye h, 2012-10-15 14:29

Kedves szollgyi!
A súly alá egy lapostányért (a legnagyobbat ami belefér az edénybe)arra a súlyt, ami lehet jól záródó műanyag edény vízzel vagy mosott kővel, kaviccsal töltve. Amikor káposztát szeretnénk kivenni,először a súlyt,majd a tányért vesszük ki.Azután "lemossuk a káposztát",ami abból áll,hogy nedves fehér vászon vagy pamut anyaggal letöröljük a káposzta tetejéről a habot. Ezt tesszük a hordó belsejével is. Célszerű erre a célra rendszeresített edényt ,ruhát használni.A felső réteg káposztát szedjük mindig, ne nyúljunk mélyen az edénybe. Nyomkodjuk egyenletesre ,hogy a lé feljöjjön, és a lemosott tálat és a nehezéket helyezzük vissza az edénybe. a cserépedény tetejét visszatéve ne felejtsük vízzel feltölteni a peremén a "vályút"légmentes zárást biztosít. Más edénybe való savanyításkor időnként akkor is le kell mosni a káposzta tetejét , ha nem akarunk belőle kivenni. Így semmi nem veszik kárba, és tavaszig is jó minőségű káposztánk lesz.

AxXx
AxXx / AxXx h, 2012-10-15 14:46

Köszönöm az elismerést, jól esett :)

A fent leírt súlyozás... a hordó szája meglehetősen keskeny, így csak egy tényleg "kis" tányér fér bele... A hordó belseje, viszont már elég széles, sok a lefedetlen rész a kistányér alatt. Elegendő, ha csak a közepét szorítjuk le?

vadgesztenye
vadgesztenye h, 2012-10-15 20:26

A legszerencsésebb,ha az egész le van fedve. A lefedéshez fa fedőt lehet készíteni olyan módon,hogy deszkákat egymás mellé rakva, kör alakúra formázunk. A kör valamivel kisebb legyen mint a hordó belseje.Legalább 5 darabból álljon, a középső egy keskenyebb darab legyen. Ez azért van, hogy a teteje és az alja szűkebb arra az edény közepén van szükség. A tetejére keresztbe 2 db kis rudat fektetünk erre jön a súly.. Nem mindegy milyen a fa anyaga, erre talán az asztalos pontos választ ad.Jó munkát,finom káposztát kívánok.:D

szollgyi
szollgyi h, 2012-10-15 13:34

Reménykedtem, hogy beválik súly nélkül is, de ezek szerintem nem annyira.
Akkor a vizes megoldást javaslom. A káposztának nem lett baja attól, hogy egy adag víz is került bele. A só úgyis kihozta belőle azt, ami még benne volt :)

szollgyi
szollgyi h, 2012-10-15 13:03

Pont ilyen a mi hordónk is :) Én szoktam bele rakni jól megmosott birsalma szeleteket, és van, hogy torma szeleteket is.
A tetejét pedig le szoktam súlyozni. Eddig lét változatot próbáltam: egy nagy tálban kő, nem jött be, mert a tál előbb utóbb tele lett a visszacsurgó létől, és művészet volt kiszedni alóla a káposztát, illetve a lé becsurgott a káposztába is... :S
A másik módszer: vizes zacsi. Legumiztam egy zacsit tele vízzel, aztán még bele raktam egy másik zacsiba, amit lehegesztettem. Vagy még egybe. 3 adagból 1 lyukas maradt, az bele szivárgott a káposztába. Nem lett tőle baja, de azért biztos nem egészséges "extra" vizet hozzáadni.
Te mivel súlyozod le? Vagy semmivel? Mert ha eddig bevált Neked így, akkor én sem kínlódok a súlyozással ezek után :)

AxXx
AxXx / AxXx h, 2012-10-15 13:14

Szia, Köszönöm a hozzászólást. Most súly nélkül próbáltam, de nem jött be a dolog! Így kipróbálom a te nylon zacskós vizes ötleted ;)

sziszu
sziszu h, 2012-10-15 10:54

Kedves axXx!
Ez a legjobbkor jött!!! Köszönöm a receptet, épp ezzel a gonddal küzdöttem, h ha nem teszem tele a hordót, mert túl nagy, akkor mit tegyek, h ne nyúlósodjon meg a káposzta. A hagyma kitűnő ötlet. És a fejes káposztát jó-e így beletenni a hordóba, ahogyan te is írtad, ez is kérdés volt számomra, de meggyőztél, h jó. Mégegyszer köszönöm a receptet.

AxXx
AxXx / AxXx h, 2012-10-15 13:13

Súlyozd le! :)

Már eltelt egy hét a recept megírása óta. Eddig a konyhában volt a káposzta, 22-24 fok között.
Ma kinyitottam a hordót, és a felső réteg káposzta, szinte száraz volt. A káposzta enyhén megsárgult( csak a felső pár cm )

Első próbálkozásom volt, súly nélkül, de többet nem csinálom így! Lesúlyozni a hordóban falapokkal,(spatula, gyógyszertárban kapható) és arra valami súly. Tiszta tégla, vagy kő nylon zacskóba csomagolva. Esetleg a fenti hozzászólásban említett vízzel telt nylon zacskó. Ezt most kipróbálom én is :)

544