Foszlós vaníliás kalács recept

Foszlós vaníliás kalács
Foszlós vaníliás kalács
75 perc / előkészület: 30 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (133)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nálunk nagyon népszerű ez a puha, vajas, vaníliás-tejes kalács. Én gépben dagasztom, és ha sietek, akkor abban is sütöm. Klasszikusan egyszerű és nagyszerű.:)

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A kenéshez

ajánlat

Ez a kalács gyengéden édes, így lehet érezni a vaj és a tej ízét is. Aki a nagyon cukrosat szereti, emelje a cukor mennyiségét. Ezt az alaptésztát tölthetjük is bármilyen töltelékkel (túró, dió, mák, lekvár), és formázhatjuk más formára is!

Vajjal, dzsemmel kínáljuk, de magában is finom - különösen teával, kávéval vagy kakaóval.:)

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
alkalom: húsvét, karácsonyi édességek, újév, vasárnapi ebéd
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
konyhatechnológia: kenyérsütő receptek
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

húsvéti fonott kalács, foszlós tejes kalács, fonott kalács
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Ideális, ha minden hozzávaló langyos vagy legalább szobahőmérsékletű.
  2. Az élesztőt felfuttatjuk 1 kk cukorral és 1 dl langyos tejjel.
  3. A lisztet elkeverjük a megmaradt cukorral és sóval, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a vajat, vaníliát és a többi tejet.
  4. Sima, fényes, rugalmas tésztát dagasztunk (kézzel vagy géppel), majd 1 órát pihentetjük.
  5. Mikor duplájára kelt, lisztezett deszkán megformázzuk.
  6. A tésztát három részre osztjuk, mindegyiket hengerré sodorjuk, a hengereket külön-külön megcsavarjuk, azután szorosan összefonjuk.
  7. Sütőpapírral bélelt sütőlemezen pihentetjük megint kb. 30 percig. A lényeg, hogy szépen kikerekedjen, kifeszüljön a tészta.
  8. Sütés előtt megkenjük a tejjel hígított tojássárgájával, és a 200 fokra előmelegített sütőben szép aranybarnára sütjük (kb. 45 perc). (Én 20 perc elteltével fóliával lefedtem a tetejét, mert hamar barnul a cukor miatt.)
  9. Ha megsült, sütőrácson hűtjük, és csak hidegen vágjuk fel.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 100 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 29
össznézettség: 70 989
elküldve: 94
receptkönyvben: 1 691
elkészítve: 128/181
Facebookon megjelent: 1

szakács

Torma

Mióta szakács: 2012.10.04.
102 recept

Hozzászólások (133)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

keskenydori
keskenydori k, 2016-10-18 12:25

Az első kalácsom, finom lett és mutatós, nagy adag. Megkelt, de nem olyan puffancsosra, lazára, talán ezért nem is lett igazán foszlós, inkább fojtós és sűrű. De majd még próbálkozom.

potyike88
potyike88 v, 2016-03-27 13:00

Tökéletes kalácsot készítettem a recept alapján, ilyen finomat még nem ettem. Menet közben változtatnom kellett kicsit a mennyiségeken; ment még bele 15 dkg liszt, 1deci tejet, ennek megfelelően a zsiradék mennyiségét is növelem 7,5 dkg-ra. 5 dkg friss élesztőt használtam, tettem bele 1 egész tojást és egy citrom héját. Nem kelt meg annyira, mint vártam, ezért kicsit meg is ijedtem. Nem előmelegített sütőbe tettem, hogy ezt orvosoljam, 180 fokon sütöttem 55 percig alsó-felső sütésen (a sütő használati útmutatójában kelt kalácsra ez szerepel) és fantasztikus lett. Megkelt az első 10 percben. 25 perc után fóliával letakartam, hogy ne égjen meg a teteje.

Torma
Torma / Torma v, 2016-03-27 21:11

Örülök a sikerednek!! Így is kell csinálni; használni egy sikeres receptet, de módosítani, ha kell! További sikeres sütéseket és kellemes Húsvéti ünneplést, üdv, Torma :)

Edit64
Edit64 sze, 2015-04-29 21:06

Kedves Torma !
Már többször elkészítettem a kalácsodat a család nagy örömére. Köszönöm Neked a receptet, s mikor az asztalra teszem, vagy mikor beleharapok a finom kalácsodba, igen. Jól írtam, mert ez a Te kalácsod. Akkor nagy-nagy szeretettel gondolok Rád. Köszönöm

Torma
Torma / Torma v, 2015-05-24 12:56

Kedves Edit! Köszönöm a kedves visszajelzést! Örülök, hogy sikerült a kalács és a családod kedvence lett! További sikeres sütögetést, üdv, Torma :)

Hexecristin
Hexecristin k, 2015-04-07 10:23

Közben megoldottam :) Nálam egy bögre 150 dkg lett így összesen 450 dkg lisztet használtam hozzá, és őszintén mondhatom, hogy mindenkinek nagyon ízlett!!! És a nagymamám külön kérte, hogy készítsek neki egy külön adagot :)))
Köszönet a receptért!

Torma
Torma / Torma sze, 2015-04-08 21:23

Bocs, de nem jutottam válaszhoz korábban az ünnepek miatt; így van, a konyhai bögre hivatalosan/receptekben 2,5 dl: a 3 bögre az 45 dkg. Lehet nyugodtan fél kilót is használni. örülök, higy Neked is bejött a recept és hogy a Nagyidnak is ízlett!!! Üdv, Torma :)

Hexecristin
Hexecristin szo, 2015-04-04 19:26

Kedves Torma!
Megkérdezhetem tőled, hogy nálad egy bögre mekkora űrtartalmat jelent?
És hogy ezt a mennyiséget készíthetem kuglóf formában is?
Előre is köszönöm a válaszodat! :)

KatoNeni81
KatoNeni81 p, 2015-04-03 19:54

Ha friss elesztot hasznalnak, akkor abbol mennyi kellene? Koszonom szepen a valaszt elore is. Nagyon gusztusos a kalacs. :)
Kato

fishers
fishers v, 2014-11-30 15:30

Kedves Torma!
Eddigi kalácssütési próbálkozásaim eredménye mind a kukában landolt. Ma megpróbáltam a te recepted és iránymutatásaid alapján és nagyon boldog vagyok, mert úgy látom, jól sikerült! Most vettem ki a sütőből, így az ízéről még nem mondhatok semmit, de szép lett. (Annyira persze nem, mint a tiéd a képen.) Nagyon elégedett vagyok, neked pedig hálás! Fonott kalács receptet nem keresek tovább, nálad megtaláltam! Egy kérdést még feltennék, így a végére. Ezt a tésztát túl lehet keleszteni? És ha igen, akkor a kalács már nem is fog sikerülni? További szép napot neked és Mégegyszer köszönöm!

Torma
Torma / Torma h, 2014-12-01 09:11

Kedves Fishers! Nagyon örülök, hogy sikerült a kalácsod és a receptem segített hozzá :) igen, bizony túl lehet keleszteni a kalácsot ( olyankor sütéskor összeesik, lelapul)... Langyos helyen ( 20-25 fokos konyhában pl, ahol nincsen huzat), langyos hozzávalókkal, ezzel az idővel ( nekem mindig pont 1 óra alatt kelt duplájára) dolgozhatsz nyugodtan! Túl melegre (40 fok felett) ne tedd kelni a tésztát! További kalácsos sikereket!! Kipróbálhatod a kuglóf recimet is; majdnem ugyanez a recept, csak több vajjal és fonni se kell!!! Üdv Torma :)

jevy
jevy szo, 2014-11-01 10:47

Kedves Torma!
Vaj helyett használhatok sütőmargarint is?
Köszönöm, jevy

Torma
Torma / Torma szo, 2014-11-01 22:00

Kedves Jevy! Lehet, de ennek a kalácsnak pont a vaj, tej, vanília adja meg a jó ízt :)

Illus
Illus v, 2014-08-10 12:13

Azóta megcsináltam, és nagyon finom lett, köszönöm szépen, csodás recept! :))

Torma
Torma / Torma v, 2014-08-10 23:23

Köszönöm a visszajelzést és örülök, hogy sikerült a kalács és ízlik :) üdv, Torma

Illus
Illus h, 2014-08-04 20:56

Szia!

Én valamiért képtelen vagyok felfuttatni az élesztőt. :( Mitől lehet ez? Pedig meg is langyosítottam hozzá mindent!

ADÉL77
ADÉL77 / ADÉL77 cs, 2014-05-29 12:05

Kedves Torma, köszönöm a segítséget. A kalács nagyon szép lett és finom is, mondjuk én több cukrot teszek bele, mert a család édesen szereti. :)

ADÉL77
ADÉL77 / ADÉL77 sze, 2014-05-28 15:10

sziasztok, kellene segítség. éppen most gyúrom a tésztát, és nagyon folyós szerintem. ennek ilyennek kell lenni vajon, vagy valamit elrontok?

Torma
Torma / Torma cs, 2014-05-29 07:04

Szia Adel77! Nem szabad folyósnak lenni; csak puha lágynak....tegyél hozzá egy kis lisztet! Remélem sikerül??!!! Minden jót, üdv Torma :)

Szemyné
Padlizsán / Szemyné k, 2014-05-13 15:06

Kedves Torma!

Fantasztikus ez a recept! Már többször elkészítettem, mindig óriási a sikere! Köszönjük, hogy megosztottad velünk!

Torma
Torma / Torma k, 2014-05-13 21:43

Kedves Szemyné! Köszönöm a lelkes visszajelzést; mindig örül a lelkem, ha sikere van másoknak is! További kellemes kalácsos kalandokat kívánok, Torma :)
Ui: a kelt kuglóf receptem ugyanez, csak több vajjal; az is finom nagyon! Lehet mazsolázni, áfonyázni...a kalácsnak is lehet millió változata!

Ákikatamanó
Ákikatamanó szo, 2014-04-26 18:06

Sose gondoltam volna, hogy tudok kalácsot sütni...
De tegnap megtörtént a csoda, pont olyan lett, mint a képen! Én is mazsolát tettem hozzá, a fólia szerintem is stratégiai fontossággal bír :)
Az mitől lehet, hogy egy picit tömény lett? Lehet hogy több élesztő v. kevesebb liszt kell bele?
(a receptben a kk jelölés=kávéskanál, ami a legkisebb kanál, ugye?)
Mindenestre köszönöm a receptet, nagyot lendített az önbizalmamon! :)

Torma
Torma / Torma szo, 2014-04-26 23:14

Jaj, de jó!!! :) ha kicsit töményebb lett, akkor talán kicsivel több tej kellett volna....vagy a kelesztés lehetett rövidebb? Első kelesztésnél MINDIG ki kell várni, míg duplájára kel. Ez függ a hőmérséklettől, a tészta állagától, a liszt minőségétől...
Sokszor kell sütni, úgy kitapasztalod, hogy viselkednek a hozzávalók :)
A káveskanál hivatalosan 5ml
További sikereket, üdv, Torma :)

Ibolya_86
Ibolya_86 sze, 2014-04-23 07:26

Isteni finom kalács :) Raktam bele mazsolát is :) szuper lett :)

Torma
Torma / Torma sze, 2014-04-23 08:25

Örülök, hogy sikerült Ibolya! Köszönöm a visszajelzést is :) Torma

kmary2
kmary2 sze, 2014-04-16 19:36

Szia!
Lehethogy már kérdezték, de ezt a sok-sok kedves hozzászólást nincs időm végigolvasni.
Szóval meddig marad puha és finom foszlós a sütés után a kalács? Pénteken délelőtt akarom megsütni szombati sonkás ebédre... De az sem baj, ha eláll hétfőig, ha addig netán nem fogyna el... :)
Üdv!

Torma
Torma / Torma cs, 2014-04-17 04:15

Másnapig is jó, három napig nálunk nem maradt meg...:) kellemes Húsvétot! T :)

kmary2
kmary2 szo, 2014-04-19 15:40

Megsütöttem a kalácsot, gyönyörű és finom lett! 5-ből 5 pont!!! :)

pzsu77
pzsu77 / pzsu77 h, 2013-12-23 13:48

Kedves Torma!

Életem első élesztős receptje, sosem készítettem vele még semmit. Egyelőre az első kelesztés fázisában van a tésztám, és 15 perc alatt már majdnem a duplája. Nekem ez is nagy sikerélmény :) remélem a végén is ekkora mosoly lesz az arcomon! Persze csak én lehetek ekkora lúzer, hogy egy tipikusan húsvéti ételt karácsonykor készítek el, de a nagy bevásárlásnál valamilyen indíttatásból vettem élesztőt, magam sem tudom miért, és ahhoz kerestem receptet. Tipikus kabáthoz a gombot :)
Nagyon köszönöm a receptet!

Boldog Karácsonyt!

pzsu77

Torma
Torma / Torma h, 2013-12-23 22:09

Kedves pzsu77!
Nem baj, ez a kreativitás! Remélem sikerült a kalácsod? Én gyakran sütöm, mert biztos recept és nem lehet megunni, olyan finom:) kellemes ünnepeket és boldog Újesztendőt kívánok, Torma :)

Chocaholic
Chococat / Chocaholic sze, 2013-10-16 14:17

Szia Torma!
Tudtad, hogy feltaláltad az időutazást?
Újra 5 éves kisóvodás lettem pár percre, mikor az imént behabzsoltam 2 szelet kalácsot egy pohár meleg kakaóval :) Ez A FOSZLÓS KALÁCS!
Tegnap este elpusztítottuk Törpicivel több mint a felét, és bár röhejes, de ma reggel úgy keltem, hogy alig vártam, egyek még belőle :) Nem bírok leállni, valaki eldughatná előlem :)
Jajj de nagyon köszi - megint :)
Pusssz: Dóri

Torma
Torma / Torma sze, 2013-10-16 23:43

Jaj, de jóóóó!!! Örülök Dórikám:))) hihetetlen, de én is így vagyok ezzel a kaláccsal! És másnap reggel majdnem jobban esik, mint előző nap! Én meg is vajazom és úgy eszem a forró kakaóval...engem is visszavisz a múltba :) köszönöm a kedves-lelkes visszajelzést! További kellemes kalács-napokat!
Ezt a tésztát töltheted is bármivel....formázhatod buktának, batyunak, tekercsnek....én próbáltam sokféleképpen, de ez a tejes-vajas-vaníliás nekem a kedvencem...
Puszillak, Torma :)
Ui: próbáltad a tang zhong módszert kelt tésztákhoz? Pihe-puha, vékony héj...Törpicid biztos imádná:))) pár nap múlva valószínű megjelenik a vajas zsemlém....de Helenánál, Évi néninél és Fahéjnál is talalsz szuper reciket!!!!

Chocaholic
Chococat / Chocaholic v, 2013-10-20 18:27

Aznaposan és másnaposan is isteni volt! Mármint a kalács volt másnapos :) Sárgabaracklekvárt is kentem rá a hedonizmus jegyében :P
De jó, hogy felhívtad a figyelmemet a tang zhongra! Még nem is hallottam erről, de most kotorásztam kicsit saltyn, és jól hangzik, úgyhogy felkerült a to-do-listemre.
Apropó, nagyon szép a napcsokád is :)
Pussz: Chococat

dobosneszilvi
dobosneszilvi k, 2013-08-27 13:09

Kedves Torma!
Megsütöttem a kalácsodat, ez pont olyan, amilyennek lennie kell :) tuti, hogy többet nem kísérletezgetek más recepttel, mert ami egyszer bevált... :) :) ja, és én 2 db kalácsot csináltam belőle, 1 gáztepsibe tettem mind a kettőt egymástól távolabb, és csodálatos, hatalmas, szakadás-mentes kalácsaim lettek belőle :) kösziiii

Torma
Torma / Torma p, 2013-08-30 22:43

Hű de jó!!!! Köszönöm a visszajelzést Szilvi :))) kellemes hétvégét, üdv, Torma :)

Booker
Booker v, 2013-06-16 20:42

Kedves Torma!
A kalácsot húsvétra megsütöttem, ami tudom, hogy régen volt.
Az oldalra csak most regisztráltam, ezért most köszönöm meg a receptet.
A kalács nagyon-nagyon finom lett. Azt hiszem, hamarosan ismét meg fogom sütni.
Köszi!

Torma
Torma / Torma h, 2013-06-17 00:52

Köszönöm én is kedves Booker, és nagyon örülök a sikeres kalácsodnak! Remélem a regisztrálásod jelzi a NS szakácskodást? Sikeres, boldog sütés-főzést a továbbiakban is, üdv, Torma :)

dolimon
dolimon k, 2013-04-23 18:48

Sziasztok! Most csinálom másodszor, mert az 1. a kukában landolt... Az illata isteni volt, de sajnos se nem sült meg, se nem kelt meg, de ez már látszott az 1. pihentetést követően, csak gondoltam megsütöm, hátha :) A probléma az volt, hogy mindig kocka élesztőt használok, de most nem volt itthon. Egyszerűen nem tudom felfuttatni a por élesztőt, míg a kocka úgy fel fut, hogy csak na... :) Most azt használtam persze, és már az első pihentetésnél CSODA lett a tésztája, az illata csodás, szuper jól van leírva minden arány! Kíváncsian ülünk a sütő előtt, még van 10 perc amíg elkészül. Nekem is kellett tenni a tetejére 20 perc után alufóliát, de sül alatta szépen. Köszi a receptet ;)

Torma
Torma / Torma sze, 2013-04-24 06:43

Kedves dolimon! Már biztos megettétek a kalácsot; remélem sikerült?!

Én tegnap a e kalácsom receptje alapján egy kuglófot sütöttem; hamarosan jön a NoSalty színpadra; ha esetleg érdekel...Néha a nosztalgia visszahúz és sütök egy klasszikus kuglófot;...én másnap szeretem legjobban, forró kakaóval! :)))
Ugyanez a recept, csak több vajjal és több vaníliás cukorral. Na és persze egy flancos kis kuglóf formában sütni a legjobb.
Nem hiszem, hogy nehezebb a módszer, de a több vajtól esetleg nehezebben kel...mindenesetre NEM nehez késziteni kuglófot sem! Kenyeret meg pláne könnyû! Üdv, Torma :)

308