Fahéjas kuglóf recept

Fahéjas kuglóf
Fahéjas kuglóf
50 perc / előkészület: 10 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (24)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Reggelire friss süteményt akartam készíteni a családnak. Kuglófot régen sütöttem. Nem is nagyon munkaigényes, így rá esett a választás.

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A belsejébe

  • 2 dkg vaj (olvasztott, ezzel kenjük meg a kinyújtott tésztát)
  • 5 dkg cukor (ízlés szerint)
  • 1 kávéskanál fahéj (ízlés szerint)

A forma előkészítéséhez és a süti tetejére

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
alkalom: húsvét, buli receptek, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
kategória: kuglóf
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
babakonyha: baba 18-24 hónap
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

kuglóf, fahéjas kuglóf, kelt kuglóf
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tejet meglangyosítjuk, a mézet belekeverjük, élesztőt belemorzsoljuk, megkelesztjük.
  2. A tészta alapanyagait dagasztógépbe tesszük, és 5 perc alatt összekeverjük, majd egy órát langyos helyen letakarva kelesztjük.
  3. A megkelt tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk kb. 50 x30 cm-es téglalappá, amit megkenünk olvasztott vajjal és alaposan megszórunk fahéjas cukorral.
  4. A tésztát felhengergetjük és a kivajazott kuglófformába fektetjük úgy, hogy a két vége egymás mellé kerüljön, kört alkosson.
  5. Tetejét cukrozott tojással megkenjük, 20 percig újra kelesztjük, majd újra lekenjük.
  6. 155 C-ra előmelegített sütőben hőlégkeverésen 40 perc alatt megsütjük.
  7. Rácsra téve kihűtjük. Porcukorral szórva tálaljuk.
  • sütési hőfok: 155°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 18 cm
  • költség: 400 Ft
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 33 743
elküldve: 8
receptkönyvben: 446
elkészítve: 19/29
Facebookon megjelent: -

szakács

Évi néni

Mióta szakács: 2011.07.24.
1791 recept

Hozzászólások (24)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

zsoltesviki
zsoltésviki / zsoltesviki cs, 2014-11-06 10:40

Kész vagyok tehát a kuglóffal! Szerintem nagyon jó recept pár apróságot tennék hozzá. Nekem is csak 23 cm formám volt, kevés bele. Szóval vagy venni kell ezt a méretet vagy növelni az adagot. Nekem elég volt 40 perc kelesztés, óriásira nőtt! :-) A fahéjas cukor azért lehet így a receptbe mert ízlés kérdése. Nekem a 3 evőkanál cukor és 3 evőkanál fahéj kevésnek bizonyult. Főleg a cukor. A tésztába nekem csak egy evőkanál cukor és egy tk méz került. Úgy tudom jobban feljön az élesztős tészta kevesebb cukorral. Inkább nyomjuk bele a töltelékbe:-) Én kicsit több vajat is kennék a tésztára, mondjuk olyan 4 dkg-t. Én teljes kiörlésű liszttel sütöttem, icipicit kevesebb folyadék kell hozzá, vagy picit több liszt. Most aztán fahéjillatban úszik a konyha és a lakás, nyammmmiiiságos

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva cs, 2014-11-06 11:16

Ez a lényeg. Én csak egy ötletet adok, és lehet tovább fejleszteni. Nekem ez így a legszimpatikusabb. Köszönöm, hogy leírtad a tapasztalataidat, mert így lehet tökéletesíteni egy receptet. Jó étvágyat!
Üdv: Évi néni

zsoltesviki
zsoltésviki / zsoltesviki cs, 2014-11-06 08:13

Nekem épp most kel, de annyira feljött már fél óra után. Kicsit félek hogy túlkel. Picit még várok aztán nyújtom, mert félek hogy sok lesz az egy óra kelesztési idő...:-S

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva cs, 2014-11-06 10:00

Kedves Viki!
Nem egyformán kelnek a tészták. Befolyásolja, hogy milyen élesztőt használsz, milyen lisztet, mennyi folyadék van a tésztában, milyen hőmérsékleten tartod a kelő tésztát és még millió egyéb is. Remélem ízleni fog a végeredmény.:)
Üdv: Évi néni

lilkapsas
lilkapsas szo, 2014-05-17 22:32

Kedves Évi néni!
Én is szeretnék köszönetet mondani ezért a remek receptért. Egyszerűen nagyszerű! A tésztája valami mennyei. Bevallom, hogy dagasztás közben kételkedtem, mert elég lágynak tűnt, de így jó, ahogy van - és ezért a kételkedésért utólag is elnézésedet kérem. Csupán azért merészeltem leírni, hogy ha valaki szintén így vélné, ne riadjon vissza, a végeredmény magáért beszél. Hatalmas köszönet még egyszer és jó sütögetést kívánok!
Szeretettel: Mariann

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva v, 2014-05-18 18:13

Kedves Mariann!

Zene füleinek. Igazán köszönöm kedves szavaidat, Őszintén, nagyon jól esik. Én pedig szeretném megköszönni, hogy ezt a receptet választottad. Mindig örömmel tölt el, ha valaki elégedett a receptjeimmel.
Ölellek: Évi néni

frindli
Frindli / frindli szo, 2014-01-11 16:16

Majdnem az összes kuglóf receptet végignéztem az oldalról. Eddig azt sem tudtam pontosan, hogy milyen típusú tésztából, meg milyen technikával készül.
Ezt a receptet próbáltam ki végül, méghozzá az alapanyagok miatt: ez a recept elfogadható mennyiségű vajat írt, kevés cukrot és mézet, stb.
Most, hogy elkészítettem és már mások is megkóstolták muszájnak éreztem megírni, hogy TÖKÉLETES, NAGYON JÓ. Ezentúl is ezzel a recepttel, csak maximum más ízesítéssel fogom csinálni.

Egy kis segítség lehet esetleg a többieknek:
amit úgy említ a recept, hogy "fahéjas cukor" azt én 15 dkg barnacukorból + sok fahéjból (kb. 6-7 evőkanál) csináltam. Ez a mennyiség pont elég volt ahhoz, hogy az 50x30 cm-es tésztát teljesen befedje, de vékonyan.

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva v, 2014-01-12 08:44

Kedves Frindli!
Nagyon köszönöm a beszámolót. Örülök, hogy a recept elnyerte a tetszésedet. Köszönöm, hogy ki is egészítetted további információkkal. Üdv: Évi néni

musu86
Musu86 / musu86 sze, 2013-10-16 09:10

Kedves Évi néni!
Nagyon szép a kuglóf és biztos fincsi is! Éppen ezért szeretném megkérdezni, hogy mi a tűzhely márkája, esetleg pontosan a száma is (pl. Bosch hgv 743535 h), illetve a dagasztógépé? Vásárlás elött állok, hogy én is tudjak ilyen remek sütiket sütni. :)
Előre is köszönöm!!!

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva sze, 2013-09-11 08:30

Konkrét választ nem tudok adni, mert éppen dolgozom, de kb. 17-18 cm átmérőjű és 10-12 cm magas a sütőforma.

sedorci
sedorci k, 2013-08-27 07:07

kedves Évi néni!

gyakorló szakács vagyok, de sajnos a kuglóf (és egyéb kelt tészták) készítése nem az erősségem - többször előfordult már, hogy nem kelt meg a tészta, pedig 30 fokos sütőben szoktam neki segíteni...
sajnos nincs dagasztógépem, ezért megkérdezném, a kézzel való dagasztás is megfelel a fahéjas kuglófod esetében? ha igen, mennyi ideig dolgozzak a tésztán?
válaszodat előre is köszönöm,
üdvözlettel: dorka

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva k, 2013-08-27 10:12

Kedves Dorka!
Millió évig kézzel dagasztottam a kelt tésztát. Nagyon jó dolog, mert érzed minden rezdülésén, hol áll a dolog. Csak azért használok gépet, mert időt takarítok meg vele. Azt tapasztaltam, hogy aki valamiért ódzkodik a kelt tészta készítésétől, annak nem is sikerül jól, vagy csak kevésbé. Én csapom, vágom, nem kímélem és mégis jó lesz. Ne félj tőle. Hidd el, meg lehet szeretni. Én pl. 13. éve sütök itthon kenyeret és mindig élvezem. Az nem lenne igaz, hogyha azt írnám, mindig sikerrel járok, mert sok függ az alapanyagtól is, de többségében nagy élvezetet okoz az elkészített étel. Láss hozzá, és meglátod megszereted. Sok sikert kívánok hozzá. Üdvözlettel: Évi néni

sedorci
sedorci k, 2013-08-27 13:45

kedves Évi néni!

nagyon köszönöm a biztatást.
őszintén remélem, hogy a következő kísérletnél (általában vasárnaponként házi kiflit sütök a páromnak, de múlt héten az sem "jött fel") az önbizalom fog győzni, nem a félelem.
az alapanyagokra mindig nagyon odafigyelek, minden esetben minőségi és friss termékeket használok, bár a mai műanyag világban ez egyre nehezebb:(
remélem, egyéb fennakadások esetén is kereshetlek téged, mint a nosalty egyik legstabilabb szakácsát.
szép délutánt kívánok, üdvözlettel
dorka

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva k, 2013-08-27 17:11

Kedves Dorka!
Köszönöm a bizalmadat. Természetesen bármikor szívesen segítek amiben csak tudok. Keress bátran.
Üdv: Évi néni

Lamilla
Lamilla / Lamilla h, 2013-01-21 22:57

Be kell vallanom hogy nagyon eltértem a recepttől, mert csak alaptésztát kerestem amit telepakolhatok mindenfélével, úgyhogy nem töltöttem meg, és cukor helyett (kivéve az élesztő felfuttatását) folyékony édesítőszert tettem bele (jó tudni hogy azzal is működik) de isteni finom lett!!! Mostantól ez lesz az alaptésztám :-) Kis szépséghibája volt hogy az én formámhoz kicsit kevés lett a tészta, úgyhogy nem lett olyan szép, de tényleg isteni finom, jó állagú, és másnap is nagyon finom :-)

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva sze, 2013-01-23 17:12

Szuper, nagyon örülök, hogy tetszett. Arányaiban emeld meg a mennyiséget a te formádhoz. Köszönöm a választásodat. Üdv: Évi néni

Tmea
Tmea / Tmea p, 2012-10-19 13:09

Hogy hogy ebbe nem került joghurt? :-))) Gyönyörű, mintha egy festmény lenne, és biztosan mesés az íze is...:-)))
Szeretettel
Tímea

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva p, 2012-10-19 21:44

Jól látod, de helyette most van tej és tejföl. El ne gondold, hogy nem készítem el joghurttal vagy tejszínnel (az is finom és sokáig friss marad. Köszönöm a kedvességedet. Szép hosszú hétvégét! Üdv: Évi néni

bakfitty
bakfitty p, 2012-10-19 12:24

Az 5-ös pontban nem 20 percet akartál írni az újrakelesztéshez? Egyébként nagyon szép a fénykép, kedvem lenne egy cikket vágni belőle! :-)

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva p, 2012-10-19 21:46

Ördögöd van, ezt elírtam, de már javítottam is , hála neked. Köszönöm, hogy figyelmeztettél. Olyan gyorsan megettük, hogy csak na. (Mit tesz egy szép forma?) Üdv: Évi néni

344