Eperlekvár recept

1 adag
537
kcal
Eperlekvár
Eperlekvár
receptkönyvben hozzászólások (30)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A kajszi után a kedvencem az eperlekvár. Ehhez még kevesebb cukrot adtam, mint a sárgabarack lekvárhoz. Nem szeretem, ha túlzottan nagy mennyiségű cukrot tartalmaznak és különben is, az eper nagyon finom, édes volt. Tartósítószert pedig egyáltalán nem teszek egyikbe sem.

hozzávalók / 12 adag

alapanyagok

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: olcsó receptek
mikor: reggeli
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
fogás: egyéb fogás
nehézség: könnyű
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
diéta: gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

lekvár eperből
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az epret megmossuk, kicsumázzuk, a nagyobbakat negyedbe, a kisebbeket félbevágjuk. Az üstbe (fazékba) tesszük.
  2. Ráöntjük a tetejére a cukrot, lefedjük és éjszakára állni hagyjuk.
  3. Reggel közepes lángon kb. két órán át főzzük (én a rézüstöm miatt szerencsére megúszom a kevergetést, így csak időnként lehabozom szűrőkanállal). Ha túl soknak találjuk a levét, merjünk le belőle, hagyjuk kihűlni, majd palackba töltve a hűtőben szuperul eláll, szörp gyanánt iszogathatjuk nyáron.
  4. A gyümölcsdarabokat botmixerrel pépesítjük, merőkanállal steril üvegekbe töltjük a lekvárt, befőző fóliát teszünk a teteje alá, rátekerjük a tetőket, végül befőttes gumival még jobban rászorítjuk a fóliát az üvegre.
  5. Mielőtt száraz dunsztba tennénk, az összes üveget fejtetőre állítjuk egy pillanatra. (A száraz dunszt nálam egy kartondobozból áll, amibe az üvegeket teszem, egy törölközőből és két plédből, amikbe jól bebugyolálom a dobozt.) Addig kell a dunsztban hagyni a lekváros üvegeket, amíg teljesen kihűlnek. (Én egy-két napig szoktam benne hagyni.) (11 db 375 ml-es üveg lett tele ezzel a mennyiséggel.)
  • költség: 3500 Ft
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 123 476
elküldve: 25
receptkönyben: 736
elkészítve: 14/25
Facebookon megjelent: -

szakács

Petra

Mióta szakács: 2007.11.15.
529 recept

Hozzászólások (30)

bzoli
bzoliv, 2013-06-16 17:18

Sziasztok!
Számít, hogy milyen edényben készítem a lekvárt? Mindegy, hogy zománcozott, rozsdamentes, vagy kerámia bevonatos fazekat, vagy lábast használok?
Köszönöm.
Zoli

66661
66661cs, 2013-05-30 23:24

Üdv!
Ez az első lekvárom, mit rontottam el?
Most végeztem a lekvár készítésével, de nem értem, hogy miért csak 5(!) üveg lett a 11 helyett. Piacon vettem az epret, lehet nem volt 6 kg, lehet egy kicsivel kevesebb, mert ládával adta az eladó, mondván, hogy 6 kilósak (legközelebb kiméretem). Mínusz 1 üveggel számoltam, mert a gyerekek imádják a cukrozott epret és mielőtt nekiláttam a főzéshez, kaptak 3 pudingos tányérba. A levéből nem vettem le ezenkívűl semmit, úgy ahogy volt, felraktam főni. Mi édesszájúak vagyunk, így valamivel több, mint 2 kg cukorral hagytam pihenni, de nem egy estét, hanem egy napot, hamarabb nem tudtam hozzákezdeni. Főzni kb 2,5-3 óráig főztem, kevergetés mellett, le nem égett, de a sok leve miatt nem akart besűrüsödni. Amúgy igyekeztem mindent úgy csinálni, ahogy le van írva, főzés, dunszt...
Lehet, hogy túl sokáig főztem és azért lett csak a fele mennyiség? Hamarabb nem mertem abbahagyni, mert féltem, hogy nagyon folyós lesz. Ha kihűl, akkor még fog sűrüsödni?
Ettől függetlenűl, amit kóstoltam, az nagyon tetszett. A kedvem azért nem szállt el, készülök a málnára, azt hiszem, most az következik, abból is fogok csinálni lekvárt, illetve szörpöt.
Tartósitószert én sem raktam bele, szerintem nem is nagyon fogjuk tartogatni sokáig.
Zsolt

petra
petrap, 2013-05-31 09:28

Kedves Zsolt,
Mekkora üvegekbe tetted? Sejtésem szerint nagyobba, mint én (én 375 ml-esbe porcióztam), és talán ezért lett kevesebb üveggel:).
?
Üdv
Petra

jucuska81
jucuska81cs, 2012-05-31 20:08

Kedves Edit!
Az idén újra elkészítem ezt a mennyei lekvárt. Ma vettem epret holnap fogom főzni. Tavaly kipróbátam a tanácsodat és pár üvegbe nem tettem tartósítót és tényleg semmi baja nem lett. Most pontottam meg az utolsó üveggel és hibátal:) Köszönöm a tavalyi sok segítséget és tanácsot. Üdv.: Judit

Kingacska
Kingacskah, 2011-06-27 06:00

Sziasztok, cukor nélkül lehet főzni? :) Édesitő por? Esetlge, tablettát egy kis vízben feloldanám, és azt tenném rá..mivel lehet h nem eresztene levet.

HossoAni
HossoAniv, 2011-06-12 22:51

Kedves Judit!
Ha mindent jól csinálsz az előkészítés során (tiszta gyümi, patyolattiszta üvegek), akkor nem fog elromlani a lekvár, bizton állíthatom, működik a dolog :-)!

Alminszka
Alminszkav, 2011-06-12 14:43

 Anyukám úgy szokta, hogy ha kész a lekvár, mehet az üvegbe, rá egy fólia, arra egy késhegynyi szalicil és utánna a tető/még egy fólia és legumizni. Így a tartósító nem kerül bele a lekvárba, de megvédi :)

laraed
laraedszo, 2011-06-11 17:50

Kedves Nyuszika ! sajnos csak most kerültem gépközelbe és most olvasom a kérdésed. Én csak a tetejére szoktam rakni pici szalicilt. De van aki belekeveri a lekvárba , mikor már kész , és már nem főzi tovább . Remélem még időben érkezett az infó! Üdv Edit

nyuszika87
nyuszika87szo, 2011-06-11 12:27

Köszönöm Edit...
Elmentem bevásárolni...10kg eperhez,vettem 4kg cukrot...reggel elkezdem főzni,izgatottan várom a majdani eredményt..
Még csak egy kérdésem lenne... a szalicilt a már üvegekbe töltött kész lekvárokra tegyem, azt nem kell főzni vagy ilyesmi?? Egy kicsit kezdő vagyok... :-P
Előre is köszönöm...

laraed
laraedszo, 2011-06-11 10:44

Kedves Nyuszika ! Szerintem tehetsz bele többet is . Nagyon függ az eper ízétől , mert van amikor nem annyira edés , akkor több kell bele. Én úgy tudom , hogy kilónként 25 dkg cukor kell minimum bele tenni . Igaz van aki állítólag cukor nélkül rakja el. Szerintem ízlésedre bízhatod a cukor mennyiséget. Van aki 60 dkg -ot rak 1 kiló gyümölcshöz. Az aranyközéputat válaszd, vagy egyszerűen kóstold meg , hogy mennyire édes , és még rakhatsz hozzá ízlésed szerint. Remélem elég bonyolult voltam.:)))))) Sok sikert az első lekvárodhoz. És , hogy biztos legyen a siker a tetejére tegyél egy késhegynyi szalicilt . Üdv Edit

nyuszika87
nyuszika87szo, 2011-06-11 08:46

Helló csajok, most fogok életemben először lekvárt főzni...
Arra lennék kíváncsi hogy ehhez az eper eper mennyiséghez (6kg), nem lesz kevés az 1.2 kg cukor?
Előre is köszönöm a seg0tséget.
Üdv, egy kezdő "szakácsnő"

jucuska81
jucuska81sze, 2011-06-08 21:08

Szia Edit!
A levéből vettem le egy kicsit és már ki is próbáltuk szörpnek. Nem olyan rossz:) A lekvár viszont Isteni lett. Legalábbis eddig. Mondjuk ugye az 5 kiló eperből maradt 3 és ahhoz raktam 1 kg cukrot, de szerintem így is elég édes lett.
Legközelebb én is folyó víz alatt mostam. Ezt az áztatásos módszert egy másik oldalon olvastam, és gondoltam biztosra megyek, hogy tuti tiszta legyen az eper. Hát jó nagy butaság volt:)
Köszi szépen a sok segítséget.
Üdv.: Judit

laraed
laraedcs, 2011-06-09 06:22

Kedves Jucuska ! Na ennek örülök , hogy fincsi lett a lekvár:)) Üdv Edit

jucuska81
jucuska81sze, 2011-06-08 12:14

Azért szívesebben aludtam volna:)
Most tettem fel főni az epret, amit már a mosásnál elrontottam. Áll. túl sokat ázott a vízbe és az 5 kilóból 3 lett. Ahogy mostam egyre több lett benne az ilyen fehér kocsonyás eper. Legalábbis azt mondták, hogy sokat ázott, mert amikor megkaptam még nem volt ilyen és fél órán belül neki is álltam tisztítani, tehát tuti nem a sok állástól lett ilyen. Legközelebb tényleg szitán fogom átmosni. Pedig azt hittem így könnyebb:(
Remélem azért megmarad télre a maradék:(
Üdv: Judit

laraed
laraedsze, 2011-06-08 16:34

Kedves Jucuska ! Én folyó víz alatt szoktam mosni . De azért biztosan jó lesz. :))) Lehet , hogy kicsit folyékonyabb lesz , de akkor le lehet a levéből szedni egy kicsit és azt elhasználhatod szörpnek. Igaz lehet , hogy már elkéstem a tanácsommal mert kész vagy vele:))Üdv Edit

jucuska81
jucuska81k, 2011-06-07 12:57

Kedves Edit!

Éjszaka a kisfiam nem akart annyira aludni, úgyhogy ráértem agyalni mit tegyek:) Hát én pont erre gondoltam amit Te most leírtál nekem.
Köszi szépen a segítségedet. Ha jövőre nem felejtem el megírom megmaradtak e a "mentes" lekvárok, ill. a többi is:):):)
Köszi mégegyszer!
Üdv.: Judit

laraed
laraedh, 2011-06-06 20:25

Kedves Jucuska 81 ! Ha nem bízol a tartósító nélküli elrakásban van egy ötletem. Tegyél mindegyik tetejére egy késhegynyi szalicilt. Na nem ez a nagy ötletem :)))))) hanem, hogy két- három üveget jelölj meg , és abba ne tegyél semmilyen tartósítószert, hanem csak amikor megtöltötted az üveget , és jól lezártad a kupakkal állíts fejre az üveget ,és hagyd úgy kihűlni . Jövőre pedig eldöntheted , hogy működik -e a tartósító nélküli változat. :))))))))))))))))) Üdv Edit

jucuska81
jucuska81h, 2011-06-06 20:07

Sziasztok!

Én most készítek életemben először lekvárt és egy kicsit félek, hogy télre megromlik. Ha jól értettem többen azt mondjátok, hogy ha csak simán megfordítom az üveget egy pillanatra, vagy hagyom így kihülni akkor tartósító nélkül akár évekig eláll? Vagy azért tegyek bele egy kis tartósítót?
Légyszi segítsetek, mert holnap kapok epret és azt sem tudom, mi legyen. Szeretném ha tökéletes lenne:)
Köszi
Üdv.: Judit

olah leila
olah leilaszo, 2011-06-04 14:14

ma megcsinaltam.nem turmixoltam le,viszont kicsit tovabb főztem,hogy valamennyire szetföjjön.nagyon finom lett.lett meg egy üveg szörp is.most hül.koszonom a receptet,nagyon örültem neki,hogy nem lesz benne semmi mű.

HossoAni
HossoAnip, 2011-06-03 22:37

Kipróbált dolog: nem szükséges a száraz dunszt sem, csak fejreállítani a lezárt üvegeket, és én így hagyom kihűlni, majd be a kamrába. Semmi baja nem lesz, ha patolyattiszták voltak az üvegek. Nekem van még egy-két 2008-as sárgabaracklekvárom is, 2009-es ribizli és eper, és nem romlottak meg :-).

radica947
radica947k, 2010-06-15 14:53

Köszönöm a dicséretet, jó főzőcskézést, remélem nem lesz nagy a meleg.

radica947
radica947k, 2010-06-15 14:47

Sziasztok, csak egy tipp, de nekem bevált, szárazdunszthoz a hűtőtáskát ajánlom, évek óta használom, és nagyon jó, sokkal egyszerűbb, mint a kényelmetlen plédezés.

Gargoyle
Gargoylek, 2010-06-15 14:49

De jó ötlet! A hétvégén még úgyis főznöm kell lekvárt, ki fogom próbálni.

laraed
laraedv, 2010-06-06 14:33

Hát kedves István ez jól esett:))) Mármint, hogy istennő vagyok. igaz , hogy túlzás , de akkor is jól esett:))))) Üdv Edit

istván001
istván001v, 2010-06-06 09:18

Szia Edit .
ISTENNŐ vagy. Köszönöm a segítséget. Azt hiszem nem csak a befőzést kell tanulnom, hanem az internethasználatot is.:)))))) Még egyszer köszönöm Neked.
Üdv: István

laraed
laraedcs, 2010-06-03 10:40

Kedves István! Egy tipp ! A böngészőbe írd be , hogy cukor és tartósító nélküli lekvár és már olvasgathatod is az infókat:)))Üdv Edit

istván001
istván001cs, 2010-06-03 09:51

S.O.S !!
Szeretnék befőzni lekvárokat, de nem szeretnék belerakni sem cukrot sem tartósítót. Valaki segítsen nekem hogy eláll -e és hogyan kell készíteni . bármilyen gyümölcsből készült recept érdekel.
Köszönöm : István

HossoAni
HossoAnip, 2011-06-03 08:27

Kedves István!
Cukor helyett xillitet lehet használni, tartósító nélküli módszer: ha üvegekbe töltjük a lekvárt, lezárjuk csavaros fedővel, és hirtelen mozdulattal fejre állítjuk az üvegeket, és így tartom, amíg ki nem hűlnek. Nekem így vannak elrakva minden gyümiből, és több évig eláll! Nézz utána a xillitnek a neten, ebben nincs tapasztalatom, én cukrot használok.

Legfrissebb cikkek

Villámgyors falatok karácsony előtt
Villámgyors falatok karácsony előtt
A szerkesztőségbe érkezett finomságokat tartalmazó csomagból rengeteg mindent tudtunk volna készíteni - ez a kettő a karácsony előtti rohanásban tökéletes és gyors megoldás!
A 3 legjobb burger TABASCO® szósszal – a séf szerint
A 3 legjobb burger TABASCO® szósszal – a séf szerint
TABASCO®-val minden jobb! Novemberi ittjártakor Gary Evans, a TABASCO® profi séfje három különböző burgert készített el a szószok segítségével, nézzétek!
537