Ecetes kifli recept

Ecetes kifli
Ecetes kifli
55 perc / előkészület: 35 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (56)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A tésztaalapot mindig dupla adagban készítem, a felét fagyasztom. Ha vendég érkezik, percek alatt kész a süti. Már langyosan is fogyasztható, de napok múlva is finom.

hozzávalók / 4 adag

receptjellemzők

konyha: erdélyi
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
kategória: aprósütemény
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
diéta: tojásmentes
fogás: desszert

egyéb elnevezések

ecetes kifli lekvárral töltve, lekváros kiflik ecetes tésztából
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az ecetet a vízzel elvegyítjük, egy tálban az összetevőket összegyúrjuk ( az 1 ek vaj kivételével). Lisztes deszkán téglalap alakúra nyújtjuk, vékonyan megkenjük puha vajjal, és feltekerjük mint a bejglit.
  2. 1-2 órára hűtőszekrénybe tesszük (még jobb, ha estétől reggelig).
  3. A hűtőből kivéve, a rudacskát elfelezzük, mindkettőt kinyújtjuk (3-4 mm). 8 cm széles csíkokat vágunk, majd háromszögekre osztjuk. Mindegyik közepébe kevés lekvárt teszünk, kifliket formálunk, sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk.
  4. Előmelegített sütőben megsütjük.
  5. Még melegen (de nem forrón) vaníliás porcukorba forgatjuk.

  • költség: 400 Ft
  • elkészítettem: 200 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 5
össznézettség: 51 352
elküldve: 29
receptkönyvben: 1 055
elkészítve: 40/53
Facebookon megjelent: 2

szakács

Csiki Piroska

Mióta szakács: 2010.09.12.
215 recept
hirdetés

Hozzászólások (56)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

pintyöke72
pintyöke72 v, 2017-02-26 10:02

Kedves Piroska!
Nagyon nagyon finom süti! Nekem a hájas hozhasonlít ez a tészta,csak sokkal jobb,mert nem kell annyit vesződni vele :).
Kérdésem lenne: mit gondolsz ha reszelek rá sajtot és rudacskákat készítek belőle, sütésnél nem ég meg a sajt a tetején?
Köszönet ezért a remek receptért!

csikipi
Csiki Piroska / csikipi h, 2017-02-27 08:08

Kedves Pintyőke!
Örülök, hogy tetszik a recept. Ezt még nem próbáltam sós rudacskának, de elképzelhető, hogy arra is jó. A jó minőségű sajt ráolvad nem ég meg, mert a rudak is hamar sülnek. Ajánlom figyelmedbe a "Fűszeres sós rúd" receptemet, sajttal is finom.

pintyöke72
pintyöke72 h, 2017-02-27 11:35

Kedves Piroska!
Köszönöm a gyors választ! Kipróbálom mindenképp a másik receptedet is.
Biztosan az is ugyanilyen finom!
Majd beszámolok! :)
Üdvözlettel!

goblarka
goblarka / goblarka sze, 2016-03-02 20:12

Kedves Piroska!

Most sült ki egy adag, házi készítésű birsalma lekvárral lett megtöltve, az alakját pedig a békaszájról mintáztam kézügyesség hiányában. :) Nagyon finom lett! Nagymamám receptjét idézi! Köszönöm szépen a receptet!

Üdvözlettel: Bogi

csikipi
Csiki Piroska / csikipi cs, 2016-03-03 08:10

Kedves Bogi!
Ez egy nagyon egyszerű és olcsó recept.Örülök, hogy tetszik neked.
Üdvözlettel: Piroska

Nosalty.hu
Nosalty.hu k, 2015-03-03 03:01

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2015.03.02. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

il-di.
Il-di. / il-di. h, 2015-01-05 20:33

Kedves Piroska!
Az utóbbi 2 hétben már harmadszor készítem el ezt a receptet, mindahányszor dupla adaggal. Volt úgy, hogy a tészta felét nem töltöttem meg, hanem lekenés után megszórtam szezámmaggal vagy egész köménymaggal, majd után sóztam és masnikat készítettem. Isteni így is - úgyis. Köszönet a receptért! Boldog új évet és sok új, remek receptet! Üdv.: il-di.

csikipi
Csiki Piroska / csikipi k, 2015-01-06 08:20

Kedves Il-di!
Nagyon szépen köszönöm, én is kívánok boldog új évet. Szoktam én is sós rudat készíteni belőle, köszi az ötletet a masnikra. Üdvözlettel: Piroska

Wica83
Wica83 v, 2014-04-20 21:28

Szia! Nagyon tetszik a recepted. Véletlen akadtam rá, mert épp azt keresgéltem, hogy miért kell több recept esetében ecet a tésztába. Van egy sós szálak receptem, s ott is ecet kell bele. Már 1x megcsináltam és nagyon finom, de nem értem az ecet milyen reakcióba lép a tésztában. Azt észre vettem, hogy könnyű és omlós a tészta, de valahogy ennél több magyarázatot akartam ezért kerestem a neten. Neked esetleg van erről több infód? Amúgy annyira megtetszett a recepted, hogy most ezt is kifogom próbálni :-) Én még csak 6-7 éve főzök, s a mamáimat már nem tudom sajnos megkérdezni :-(

il-di.
Il-di. / il-di. v, 2014-12-21 10:57

Kedves Wica83!

Most bukkantam erre az ecetes kifli receptre, és olvasom kérdésedet. Gondoltam, bár jó nagy késéssel, azért leírom a válasz, hátha mást is érdekel.
Az ecet az alacsony sikértartalmú liszt úgymond javítószere. Javítja a nyújthatóságot, rugalmasságot. Például egy rétestésztánál vagy leveles tésztánál ez igen fontos. A finomlisztnek alacsony, a réteslisztnek magasabb a sikér tartalma.
Jó készülődést és boldog ünnepeket kívánok!: il-di.

csikipi
Csiki Piroska / csikipi h, 2014-04-21 10:59

Szia! Sajnos nem tudok tudományos magyarázatot adni, keresgéltem én is a netten, de semmit sem találtam. Az biztos, hogy anélkül nem sikerül a kifli. Még érdeklődöm, ha találok valamit jelentkezem.

brekikri
brekikri k, 2013-12-31 15:34

SZia!

Köszönöm az egyszerű receptet. Én kenyérsütőgépben gyúrtam össze és a fele adag mákos lett szilveszterre tekintettel. A feltekeréssel problémáim adódtak, de majd még gyakorlom. :) BUÉK

helena26
helena26 / helena26 cs, 2013-11-14 19:20

Kedves Piroska!
Amióta ráakadtam a receptedre,sokszor megsütöttem,nem tudunk vele betelni. A fiamnak egy vajlinggal sütöttem,mert kint él Angliában és jó ideig kitarott neki,sokáig eláll. Én kint citromlével és fehér borral pótoltam az ecetet,mert nehéz hozzájutni a mi ecetünkhöz. Nagyon finom!
Helena

csikipi
Csiki Piroska / csikipi cs, 2013-11-14 22:44

Kedves Helena!
Nálunk is kedvenc, én is gyakran sütöm. A nyers tészta bírja a mélyhűtést, mindig tartok a mélyhűtőbe felcsavarva roládba, ha vendég érkezik gyorsan elkészíthető. Piroska

Jucus53
Jucus53 / Jucus53 cs, 2013-11-14 10:51

Kedves Piroska!

Keresgéltem valami apró sütit, így akadtam erre a receptre. Hát teljesen elvarázsolt, mert valamikor régen (nagyon régen) a nagyanyám készített ilyent, de a recept az idő homályába veszett. Ma ez lesz a napja, hogy elkészítem. Köszi.

3masmama
3masmama p, 2013-02-08 00:09

Hálás köszönet ezért a receptért. Karácsonyra dupla adagot sütöttem. Nagyon finom volt. Először sokat vacakoltam a kiflikkel, de a vége felé már szépek lettek. Jobb mint a hókifli....tényleg amilyen egyszerű, olyan nagyszerű:-)))Köszönöm

csikipi
Csiki Piroska / csikipi p, 2013-02-08 07:57

De örülök, hogy tetszik, még sok más süti készítésére is fel lehet használni ezt a tésztát. Sós, zöldséges sütit is küldtem be ezzel az alappal.

vica81
vica81 p, 2012-12-21 17:16

Szia!
Hány fokon kell sütni?
Már a hűtőben pihen a tészta, még nem tudom, hogy kell felvágnom és megtöltenem, hogy kifli formája legyen... :)

csikipi
Csiki Piroska / csikipi p, 2012-12-21 19:35

Szia! A 3 -as pont alapján készíted. Amikor a hűtőből kiveszed a tésztát kinyújtod 3-4 mm vastagságúra, majd kb 8 cm széles csíkokra felvágod hosszában. Ezekből a csíkokból háromszögeket vágsz, ezeknek a közepére teszed a lekvárt, nem túl sokat, mert hanem kifolyik sütés közben, majd felcsavarod a háromszög legszélesebb felénél kezdve. Ha nagyobb kifliket szeretnél, akkor szélesebb csíkokat vágjál, nagyobb háromszögeket, és akkor a lekvárból is tehetsz többet. Remélem tudtam segíteni.
Ui. A sütést 180 fokon kezded,10 perc múlva mérsékeled a lángot.

vica81
vica81 p, 2012-12-21 19:36

Köszönöm, közben meg is sült, finom lett, csak nem lettek olyan szépek a kiflik. Először a rövidebb végénél kezdtem tekerni... Nem sütöttem még kiflit! :) De majd gyakorlom, mert tényleg fincsi! És hány fokon kell sütni??

helena26
helena26 / helena26 k, 2012-12-18 17:43

Kedves Piroska! Hála ezért a finom sütiért! A tésztája szinte elolvad az ember szájában,fenséges! Ma megsütöttem,még most készítek dupla adagot,mert a mai még ma elfogy.Gesztenyével és dióval töltöttem meg,de lekvárosat is szeretnék sütni.
Kívánok kellemes karácsonyi ünnepeket!
Helena

csikipi
Csiki Piroska / csikipi k, 2012-12-18 18:08

Kedves Helena!
Köszönöm a visszajelzést. örülök, hogy tetszik. Fontos szempont az is, hogy olcsó. Megnézheted a Békaszájat is , az is egy hasonlóan egyszerű és finom sütemény.
Köszönöm, én is kívánok áldott Karácsonyt. Piroska

arnoldbaba
arnoldbaba szo, 2012-12-15 15:27

Kedves Piroska!
Most készült el az első adag,nagyon fincsi!Egyetlen baja van,kevés lesz.....rácuppantunk a családdal és csak itt-ott maradt belőle!
Nagyon egyszerű,könnyen elkészíthető és FINOM!!!
köszönet a receptért,mentve!

csikipi
Csiki Piroska / csikipi szo, 2012-12-15 17:35

Kedves Arnoldbaba!
Köszönöm a visszajelzést, mindig örülök, ha valakinek sikere van a receptemmel. Azon, hogy kevés úgy szoktam segíteni, hogy dupla adagot gyúrok össze, második adagot nyersen a hűtőbe teszem, pár napig eláll. Vagy fagyasztom. Amikor kell kiolvasztom és sütöm. Üdv. Piroska

thebestmam
TheBestMam / thebestmam v, 2012-08-19 22:55

Kedves Piroska!
Az első adag nagyon kemény lett - gondolom a sok liszttől -. De nem adtam fel, ma megint elkészítettem, és nagy sikert arattam vele. Köszönöm a finom, egyszerű és olcsó receptet.

csikipi
Csiki Piroska / csikipi h, 2012-08-20 07:21

Kedves Thebestmam!
Örülök, hogy végül sikerült. Valóban olcsó, az eredeti neve Olcsó kifli. Így is küldtem be, de a szerkesztők átkeresztelték. Köszi a visszajelzést. Piroska

Rauscher Margó
Rauscher Margó v, 2012-08-19 10:32

Köszönöm szépen a receptet, nagyon finom. Mindenkinek ajánlom. (Kezdő sütögetőknek is!)

thebestmam
TheBestMam / thebestmam sze, 2012-08-15 12:42

Kedves Piroska!
Hát lehet, hogy én vagyok érthetetlen, de az összetevők alapján próbáltam összeállítani a tésztát és engem nagyon bezavart, hogy a só a végén van, így én a lisztet a vizes ecettel gyúrtam össze és a margarint erre kentem rá. Kicsit vastag lett és utána megint elolvastam az elkészítést, és nem értem, hogy hogy lehet vékonyan megkenni a tésztát. Vagy lehet, hogy a margarint a liszttel kell és a vizes ecettel kell összegyúrni? Nem világos és bocs, hogy nehezen értelmezem, ahogy le van írva, remélem nem kell kidobnom az egészet:(

csikipi
Csiki Piroska / csikipi sze, 2012-08-15 15:17

Kedves thebestman
Remélem még nem késtem el a válasszal. Én úgy szoktam, hogy egy tálba teszem a lisztet, a közepébe beleöntöm az ecetes vizet, sót, vajat és összedolgozom.Tehát mindent kivéve az egy kanálnyi vajat. A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, nem baj, ha ragad utána lehet lisztezni. Amikor kinyújtottuk erre a felületre kézzel rákenjük a vajat, ha nincs vaj, vékonyan megkenjük olajjal. Ezt a vajas, vagy olajos téglalap alakú tésztát felcsavarjuk, mint a bejglit és hűtőbe tesszük, minél tovább annál jobb. A vajjal való kenés azért kell, hogy leveles legyen. Nem baj, ha a só kimaradt, senki nem veszi észre. . A kihűlt tészta már nem fog nyújtáskor ragadni. Semmiképpen se dobd ki, ha mind a két vajat beletetted tegyél hozzá még egy kis lisztet és gyúrd össze azzal is, ebben az esetben egy kis olajjal kend meg a lapot és tedd hidegre. Tovább a 3. pont szerint jársz el. Sok sikert.

thebestmam
TheBestMam / thebestmam sze, 2012-08-15 19:03

Kedves Piroska!
Nagyon köszönöm a gyors válaszodat! Hasonlóképp okoskodtam, majd beszámolok a - remélem - eredményről. (most csücsül a hűtőben a tészta)

mariad
mariad cs, 2012-05-24 21:01

Szia Csikipi!!
Nagyon köszönöm ezt a receptet most csinalom masodszor ma mar dupla adagbol mert egy adagbol nem is lesz valami sok de NAGYON JOOOOOO!!
Tudod amikor koslany voltam a nagymamam hajas kiflit csinalt amit imadtam de sokszor vissza kivantam az izet es kepzeld ennek olyan az ize nagyon jol esett .
En Stockholmba elek es mar terjesztem ezt az oldalt es persze a te csodalatos kiflidet is!
En is varom a gombasat is!

Sok szeretettel Mariad

csikipi
Csiki Piroska / csikipi sze, 2012-06-13 19:50

Szia Mariad!
Örülök, hogy gyerekkori ízeket idézett fel a sütim. A gombás változatot megtalálod a receptjeim között, "Karfiolos-sonkás- gombás felfújt" néven. Ugyanezzel a recepttel készült a "Vegyes sós pitém" is. Üdvözlettel Piroska

mohonc
Mohonc / mohonc v, 2011-07-17 15:03

Szia!

Lehet, hogy másnak egyértelmű, de én szeretnék biztosra menni: hány %-os ecetet használsz hozzá?
Kösz!

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci szo, 2011-07-16 11:20

Kedves Piroska !
Több mindenre lehet használni, mint gondoltam, ezért duplán köszönöm !
Én is kíváncsian várom a gombás verziót ! Szeretettel üdvözöllek : Anci
Ui: Se élesztő, se sütőpor ?

csikipi
Csiki Piroska / csikipi szo, 2011-07-16 12:23

Ancikám nincs benne se élesztő, se sütőpor. Ezt a feladatot az ecet végzi el. Most jut eszembe, hogy van egy húsos receptem is ezzel a tésztával, azt is felteszem. Most hamar sorra lehet kerülni. Üdv Piroska.

830