Az igazi retrórém: emlékeztek még a zacskós tejre?

Az, hogy a tej nejlonzacskóban érkezik, és egy használatában kihívásokat rejtő tartóból kell a poharunkba varázsolni, nekünk közös tudás, keserédes nosztalgia. 

Gyermekkorom gasztroréme a zacskós tej volt. Emlékszem, a közért hűtőpultja felé közeledve már előre enyhe hányinger kerülgetett attól az áporodott, savanykás szagtól, amit a mindig kiszakadó zacskókból kifolyó tej összetörölgetésére használtak. Természetesen ezzel a ronggyal magukat a zacskókat is "letisztították", így megvásárolt tej sem éppen kellemesen illatozott. Ez a szakadékony, kellemetlen termék manapság már a szinte teljesen a múlté.

A tejeszacskó nem csupán az én érzékeny gyomromnak okozott problémát. Murai András és Tóth Eszter Zsófia 1968 Magyarországon című kötetében olvasható, hogy a Budapesti Tejipari Válllalat főmérnöke kénytelen volt a Ludas Matyi című vicclapban magyarázkodni a közmondásosan visszataszító termék miatt: "A műanyag csomagolású tejnél, sajnos, még esetenként - a gondos átválogatás ellenére is - előfordul szivárgás és folyás. (...) Oka főleg a műanyag fólia rejtett hibája, továbbá a szállítás és bolti kezelés közben előforduló sérülések."

Urbán Tamás /1972 / Fortepan

Az 1960-as évek elejétől egyre inkább elterjedtek idehaza az önkiszolgáló üzletek, leginkább azért, mert olcsó megoldásnak tűntek - olvasható Valuch Tibor cikkében. Egymás után nyitottak meg a ma már jól ismert ABC-áruházak, ahol nagyrészt - különösen az 1970-es évektől - előrecsomagolt árucikkeket lehetett vásárolni. Az előre csomagolt liszt, cukor, rizs és étolaj mellett megjelentek a poharas tejtermékek és a csöpögős, kellemetlen zacskós tejek is.

Bauer Sándor / 1960 / Fortepan

A tejeszacskók azzal együtt komoly problémát jelentettek, hogy már 1958-ban, majd később 1962-ben is megfogalmazódott a szándék, hogy fejlesszék az ágazatot. A Közgazdasági Szemle 1962-es májusi számában egy szerző modern tejpalackozó üzemek létesítéséről beszélt. Nyolc vidéki városban építettek új tejüzemeket, amelyeket korszerű palackozóberendezéssel szereltek fel. Az a helyzet, hogy sajnos ezek az ígéretesen hangzó beruházások sem javítottak a tejeszacskók minőségén.

Ez az egykori klasszikus tejtartó, ma már keresett retrocsoda

A zacskók nem csupán szakadékonyságukkal és "illatukkal" okoztak komoly problémát. A tasakok a mindannyiunk által ismert, aszimmetrikus, színes műanyag tartókban előszeretettel estek össze - úgy, mint aki szívrohamot kapott - ha már kevés tej volt bennük.

Zacsis tej Kanadában

Az, hogy a tej nejlonzacskóban érkezik, és egy használatában kihívásokat rejtő tartóból kell a poharunkba varázsolni, nekünk közös tudás, keserédes nosztalgia. Fábry Sándor igen szellemesen érzékeltette, nem kevés tequilát kell lehajtania annak, aki külföldiként próbálja megérteni, hogy mi büdös zacskókból ittuk a tejet a Magyar Népköztársaságban - meg még egy kicsit utána is. Azért a tényekhez hozzátartozik, hogy valószínűleg gazdaságossági okokból az Egyesült Királyságban is megpróbálkoztak a '70-es években a zacsis tej forgalmazásával, de ott nem jött be a termék. A Tudatos Vásárló szerint azonbanLengyelországban, a skandináv országokban, Argentínában, Izraelben, Kanadában és Uruguayban is ismerik, ismerték ezt a terméket.

Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon?

Jobb, mint egy paradicsomos tészta: hummuszos spagetti spárgával

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...