Főzeléket, de finomat? - 9 hely, ahol nem fogsz csalódni, ha zöldséges, sűrű finomságot rendelsz

Főzeléket leginkább otthon készítünk, vagy gyorsan bedobunk egy kifőzdében. Néha érdemes azonban étteremben is rendelni - azt is eláruljuk, hol jársz jól ezzel!

Mindannyian imádjuk a főzeléket, ezt a speciálisan magyar műfajt, aminek nem nagyon van külföldi megfelelője. Bár a középkori eredetű angol pottage, vagyis egy zöldségekből készült, gabonával sűrített leves egy kicsit hasonlít hozzá, el kell ismernünk.

A főtt zöldségekből készített, hagymás, fokhagymás, rántással sűrűvé tett tápláló eledel sok kifőzde kínálatában megtalálható, de a legtöbb esetben ezekben az ételekben több a liszt, mint a zöldség.

Legtöbbünknek a főzelék a fentiek miatt is igazi házias műfaj. Otthon oda tudunk figyelni arra, ne használjunk túl sok lisztet, sőt, megtehetjük, hogy egyáltalán nem teszünk belőle az ételbe. A sűrű, zöldséges fogás nagyon finom lehet, ha saját anyagával tesszük krémessé. Nem kell hozzá más, mint egy botmixer, amivel a főtt zöldségek egy részét pürésítjük, majd összekeverjük az érintetlenül hagyott darabokkal. Ez a megoldás jól jöhet a lisztérzékenyeknek is, de például ha tejföl helyett kókusztejet használunk, laktózérzékenyként is selymesen lágy főzeléket falatozhatunk.

A saját konyhánkban készült főzelék tehát igazán könnyű, gyors és fenséges fogás lehet, de nem árt tudni, hogy vannak olyan éttermek, sőt, ételbárok is, ahol nagy gonddal, odafigyelve készítenek finom főzelékeket. Íme, néhány példa!

1 /HOKEDLI

Paradicsomos káposzta Hokedli módra

A Hokedli egy apró ételbár a budapesti Nagymező utcában, ahol a naponta változó menüben mindig szerepel három főzelék. A fantáziadúsan fűszerezett sűrű, zöldséges finomságok mind gluténmentesek, nem tartalmaznak lisztet. Leginkább saját anyagukkal vannak besűrítve az ételek, de a magas víztartalmú tökfőzeléket egy kis keményítővel teszik szilárdabbá. Sok fogásból hiányoznak a tejtermékek is, így laktózérzékenyek is fogyaszthatják.

2 /URBAN TIGER

A budapesti Kecskeméti utcában található Urban Tiger délkelet-ázsiai, fúziós ételeket kínál, de klasszikus megoldások is szerepelnek az étlapon. A húszas évek Amerikáját és a hetvenes évek fémes modernizmusát egyaránt megidéző, határozottan elegáns belső térben előételként currys zöldborsófőzeléket is falatozhatunk. Az alaplével leforrázott zöldborsót thermomixer segítségével önsűrítik. Ráadásképpen zöld curry, bébispenót és kókusztej kerül a fogásba. Az ételt 3 órán át 65 Celsius fokon szuvidolt tojás, friss újhagyma, feketeszezám-hamu és Maldon só teszi teljessé.

3 /CUPÁKOS

Zöldborsófőzelék a Cupákosból

A pesti bulinegyed kellős közepén a klasszikus hentesüzletek kínálatát találhatjuk meg a Cupákosban, egy kevés újhullámos beütéssel. Zsír, hús bőven akad itt, csakúgy, mint csodálatos, zománcozott fémtányérok. A rengeteg szaftos, húsos falat mellé jól eshet egy kis zöldborsófőzelék, amit itt gluténmentesen, azaz rántás nélkül készítenek. A krémesre pürésített, pirított hagymával karakteressé tett főzeléket egy kevés krumplival varázsolják masszívabbá.

4 /FRUCCOLA

A Fruccola ételeit a budapesti Kristóf téren, az Arany János utcában és a MOM Parkban is meg lehet kóstolni. Reggelizni, ebédelni és vacsorázni lehet az étteremlánc üzleteiben, ahol vega, vegán, glutén- és laktózmentes választékból lehet szemezgetni. A tésztákon, salátákon és grillezett húsokon kívül narancsos sütőtökfőzeléket is lehet itt kóstolni. A fogást fekete lencsével és aszalt gyümölcsökkel dobják fel.

5 /VILLA BAGATELLE

Parajfőzelék buggyantott tojással a Villa Bagatelle kínálatából

A budai Németvölgyi úton található elegáns bisztróban nem csupán kényelmes reggeliket, hanem kellemes ebédeket és korai vacsorákat is el lehet költeni. A főételek között szerepel főzelék, amelyet a séf mindig a legfrissebb szezonális zöldségből készít el. Ennek megfelelően hamarosan meg lehet majd kóstolni itt a magyar csicsókából készült sűrű finomságot is. A főzelékek gluténmentesek, saját anyagukkal sűrítik őket be őket. Gyakran kapható laktózmentes verzió is.

6 /BÖRZE

A Börze friss versenyző a budapesti étterempiacon. A kávéházként, étteremként és csemegeboltként is funkcionáló, elegáns vendéglátóhely a Nádor utcában található. A szezonális alapanyagokat használó, sok saját készítésű finomsággal dolgozó étterem hétfőtől péntekig naponta változó ebédmenüt is kínál. Minden héten legalább egyszer főzelék van soron: készítettek itt már kelkáposztafőzeléket is kacsafasírttal. A főzelékeket hagyományos technológiával sűrítik, így a gluténérzékenyeknek sajnos le kell mondaniuk erről a fogásról.

7 /BARICSKA CSÁRDA

A balatonfüredi Baricska Csárda már 1811-ben is várta a betérőket. A nagy múltú étterem jelenlegi formájában 2013-ban nyitott meg újra. A korszerű, friss kínálatot nem csupán a balatoni hagyományok alapján alakították ki, bár ez utóbbiak is nagy szerepet játszanak abban, mi kerül az étlapra. Az étteremben szezonálisan lehet főzeléket is fogyasztani, idén nyáron zöldborsófőzelék volt a soron, tokhalkolbásszal.

8 /NEKED FŐZTEM

A zánkai Neked Főztemben napi szinten változik az étlap, annak megfelelően, éppen minek van szezonja. Az étterem halételeihez rendszeresen lehet köretként kóstolni izgalmas főzelékeket. Tök- és zöldborsófőzelék is volt már a műsoron, érdemes figyelni, mi szerepel legközelebb a kínálatban.

9 / LAKATOS MŰHELY

Csicseriborsó-főzelék a Lakatos Műhelyből

A Belvárosi Piac gasztrogalériáján található Lakatos Márk üzlete, ahol termelői alapanyagokból készült, házi sült kolbászokat lehet falatozni. A kínálat azonban nem csak a kolbászokra fókuszál. A naponta változó étlapon nemcsak frissen sültek, levesek és édességek szerepelnek, hanem főzelékek is. A nem mindennapi verziók között akad például sültkarfiol-főzelék, csicseriborsó-főzelék de egy igazi klasszikusnak, a zöldborsófőzeléknek is van helye egy-egy napi menüben. A finomságok elkészítésekor gondolnak a glutén- és laktózmentesen táplálkozókra is.

Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon?

És akkor most csak dőlj hátra, és élvezd ezeket a szokatlan helyzetbe hozott ételeket

Címlapról ajánljuk

További cikkek