Picadillo - Kuba nincs is olyan messze!

Salsa, rum, szivar, Castro - elsőre sok minden eszünkbe juthat Kubáról, de a gasztróját kevésbé ismerjük. Hát most hoztam egy alap darabot, a picadillo cubano-t!

A picadillo cubano első blikkre úgy tűnik, mint egyszerű menzás bolognai sok paradicsommal. Vagy egy ragu, amit később a muszakába rétegezünk bele, esetleg chilis bab, még a bebabozás előtt. Nem csoda, hiszen paradicsomból, darált húsból áll össze az egész, ez a kombináció pedig megszámlálhatatlan ételnek az alapja. A darált hús paradicsommal kicsit olyan, mint a főtt krumpli és a liszt keveréke: attól függően, hogy milyenre formázzuk, és hogyan főzzük/sütjük meg, legalább 15 féle ételt hozhatunk ki belőle.

A picadillo receptjét itt találod

Én még soha nem jártam Kubában - pedig most kéne elmenni, még mielőtt visszavonhatatlanul bemasírozik a kapitalizmus - de mikor megláttam ezt a receptet, úgy gondoltam kipróbálom, hiszen olyan ételnek tűnik, amit egy átlag hétköznap este is össze lehet dobni különösebb probléma nélkül, és mégis valami új kerül az asztalra.

A picadillo egyébként nemcsak Kubában, a legtöbb latin-amerikai országban megtalálható, csak a paradicsom és a hús mellett más fűszerekkel dobják fel. Costa Ricában zöldséges verziói vannak, és általában a domináns zöldség nevén fut - például krumplis picadillo. Mexikóban lime-mal nyomják tele, bőven adnak hozzá cukrot is, a tengerparti részeken pedig kicserélik a marhahúst valamilyen halra vagy tengeri herkentyűre. Puerto Rico-ban még a rizzsel tálalt verziónál is népszerűbb az empanada-ként tálalt, vagy másfajta tésztába töltött, és bő olajban kisütött verzió.

A picadillo receptjét itt találod

A legérdekesebb, hogy még a Fülöp-szigeteken is megtalálható, pedig a dél-kelet ázsiai ország ugyancsak messze esik Latin-Amerikától. Igaz, ott a picadillo inkább leves, mint ragu, általában darált hússal és krumplival. A paradicsomos-darált húsos, valódi latin verzió is megvan, csak a név foglalt volta miatt azt kubai rizsnek hívják - legalább nem kell gondolkoznunk, hogy mit adnak mellé köretnek!

A picadillo receptjéért ide kattints

Én is a kubai módra készített változatot hoztam, mazsolával, olajbogyóval, szerecsendióval, fahéjjal, jó sok hagymával és egy kis fehérborral - mindegyik könnyedén beszerezhető, az étel maga pedig kicsit sem macerás, és viszonylag gyors. Ha nektek mégis valamelyik másik latin verzió tetszik jobban, akkor hajrá - várjátok azzal a hétvégét!

Címlapról ajánljuk

Sajttól roskadó húsvéti sós sütik

Megadjuk a módját a húsvéti vendégvárásnak: sajtos sós sütiket sütünk, de nem sima pogácsát vagy sajtos rudat: stanglit dupla sajttal, csigát fokhagymásan-sajtosan, mini kiflit libazsírosan, krumplisan, és persze sajtosan.

Nosalty

További cikkek