Riói íz-karnevál

Szilveszter után, karnevál előtt Rio hangulata olyan, mint a vihar előtti csend. Nézzük, milyen finomságokat kínál nekünk a szélcsendes város!

Ha valaki egy általa ismeretlen ország fővárosába érkezik, rögtön minden számára új finomságot meg szeretne kóstolni. Rióban ez nem olyan egyszerű, hiszen egy hét sem elég ahhoz, hogy feltérképezzük a helyi kínálatot. A 35-40 fokos hőmérséklet és a magas páratartalom sem segítenek abban, hogy hasunkat naponta többször degeszre tömjük. De lássuk csak, hogyan érdemes hozzáfogni a felfedező-túrához.

Kiadós reggelik

A napot szerencsés egy kiadós reggelivel indítani a szálloda hűs éttermében. A legtöbb vendég brazil vagy portugál anyanyelvű, de sok japán és amerikai, spanyol, olasz és francia turista is megfordul a városban. A kibővített reggeli kínálatban minden náció megtalálja a neki legmegfelelőbbet: az amerikaiak elfogyaszthatják a szokásos juharszirupos palacsintájukat, a japánok ehetik a nyers lazacot és a savanyított, káposztába tekert zöldségeket, európai társaink dúskálhatnak a kontinentális reggeli hideg-meleg változataiban, a francia konyha szerelmesei pedig saját ízkombinációjú omlettet kérhetnek, melyet a szemük láttára állítanak össze a villámgyors szakácsok. A trópusi gyümölcsök színpompás pultját viszont senki sem tudja figyelmen kívül hagyni - van aki müzlivel és joghurttal, mások csak úgy magában szedik tányérjukra a lédús finomságokat.

Friss halat minden mennyiségben!

Ha tenger, akkor friss halak - ahol csak lehetőségünk nyílik arra, hogy frissen sült halat együnk, ott tegyük meg! Legyen az egy utcai árus pultja, ahol ráknyársat veszünk, vagy egy halétterem, ahol az aznap fogott, jégre fektetett halak közül válogatunk kedvünkre. Biztosak lehetünk benne, finomat kapunk.

Moqueca égetett agyagedényből

Ha igazán autentikus brazil ételre vágyunk, akkor ne hagyjuk ki a moqueca-t. A sós, kókusztejes halgulyás agyagedényben készül. Vigyázat, meg ne égessük kezünket a kóstolás nagy sietségében! Inkább adjuk át magunkat a mennyei ízek élvezetének, melyet a többféle hal összhatása eredményez. Brazília hatalmas ország, ahány ház, annyi szokás, ezért érdemes több helyen is kipróbálni a moquecat, garantáltan újabb és újabb ízélményekkel gazdagodunk.

Feijoada a brazil egytálétel

A halak után jöhet a bab és a füstölt húsok: a brazilok nemzeti ételét, a feijoadat, tájegységtől függően millió változatban készítik. Az étel alapja a füstölt hús főzőlevében megfőzött fekete bab, melyhez sűrítés- és ízesítésképpen pirított hagyma kerül. A legtöbb helyen ezeket egyben főzik és tálalják, máshol főzés után a füstölt húst külön sütőbe teszik, majd megpirítják. Így kerül a bab mellé a tányérra főtt rizs és párolt zöldségek pirított farofa (maniókaliszt) kíséretében. Sütőtökkel isteni!

Brazil halas golyók recept

Falatozás napközben

Ahogy enyhül az időjárás, egyből megéhezik az ember - jól esik egy kávé és valami kevéske harapnivaló, erre az alkalomra pedig pont megfelelő a helyi pékségek és a kisebb kifőzdék kínálata. Kóstoljuk meg a különböző formájú és ízesítésű bolinho-kat (labdácskákat) és empanada-kat. Az előbbi megnevezés batátából (édesburgonyából) készült tésztába rejtett hús-, hal- és zöldségtöltelékkel készült golyóbisokat rejt, az utóbbi apró, töltött vajastésztás kosárkákat jelent. Édes és sós változatuk is finom. Itt és most felsorolni az összes finomságot lehetetlen vállalkozás lenne, ezért jöjjön a kávé: eszpresszóra ne is számítsunk! Csak hatalmas fémtartályokból csapolt, török kávéra emlékeztető ízű kávét kapunk!

Vérpezsdítő cachaça

A várost járva napközben sok helyen enyhíthetjük szomjunkat alkoholmentes koktélokkal és frissen préselt gyümölcslevekkel, délután viszont már érdemes ellátogatni egy autentikus koktélbárba. Erre a legalkalmasabb hely a Santa Tereza nevezetű művésznegyed: a hegyoldalban felfutó kicsiny utcácskákban egymást érik a szebbnél szebb villaépületek. Testmozgásunk jutalmaként csodálatos teraszos bárokra bukkanhatunk. Elérkezett a cachaça-ból készített caipirinha ideje!

Lóverseny és steak a Pradoban

A Cukorsüveg-hegy és a Megváltó Krisztus szobor megtekintése után kötelező egy hűsítő túrát tenni a városi botanikus kertben. Nem messze tőle egy másik kihagyhatatlan látványosságot találunk, a csodálatos fogadóépülettel megáldott lóversenypályát. Tőszomszédságában gasztronómiai élménnyel kecsegtető étterem üzemel. A város más éttermeiben is fantasztikus húsokat kóstolhatunk, de az arany pálmát mégis a Prado étterem viszi el - az argentin steak itt egyszerűen zseniális!

A végére egy jó tanács: aki taxival szeretne utazni – ami ugye a közbiztonság részleges hiánya miatt nem is baj –, az ne egyen túl sokat a fuvar előtt. Úgy tűnik, a helyi taxisofőrökben a mai napig ott él Ayrton Senna szelleme.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!