Receptműves: Gyorsan, egyszerűen!

Új rovatunkat, a Gasztrobloggert régi kedves szakácsunkkal, az egészséges életmód elkötelezett hívével, Receptművessel indítjuk. Két saját receptjével, amelyet csak itt a NoSalty címlapján olvashattok, tökéletesen bemutatja, hogy a megszokott ízekről nem kell lemondanunk akkor sem, ha alternatív alapanyagokat használunk.
Receptműves: Természetes cukrot nyerhetünk gyümölcsök és zöldségek fogyasztásával, melyek tápanyagokat és rostanyagot is biztosítanak. Az elfogyasztott keményítőből, fehérjékből és zsírokból is képes energiát nyerni a szervezet, ráadásul így lassabban kerülnek a véráramba, tehát az energiaszint fokozatosan tud emelkedni.

A szervezetnek bizonyos mennyiségben szüksége van a cukorra (pl. agyi energiaforrás, ásványi anyagok hasznosulása), azonban érdemes figyelni arra, hogy természetes vagy a lehető legkevésbé feldolgozott (nyers) formájában fogyasszuk.

A mesterséges édesítőszerek kémiai úton előállított, a szervezet számára értéktelen, sőt sok esetben kifejezetten káros (bizonyos források szerint mérgező) anyagokból készülnek, így diabétesz esetén is érdemesebb növényi alternatívákat választani (pl. nyírfacukor vagy sztívia).

MÉZES PUSZEDLI 10-12 db
  • 25 dkg teljes kiőrlésű tönköly liszt
  • 1 db tojás
  • 5 dkg xilit (finomra őrölt)
  • 10 dkg méz
  • 2 dkg olvadt vaj
  • 1,5 csapott evőkanál tejföl
  • 1/2 narancs reszelt héja
  • 1 mokkáskanál szódabikarbóna
  • 2 mokkáskanál őrölt fahéj
  • 1 mokkáskanál őrölt szegfűszeg
  • 1/2 mokkáskanál őrölt gyömbér
  • csipet őrölt szerecsendió
  • mázhoz:
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 1 teáskanál vaj
Mézes puszedli készítésének lépései
  1. A tojásokat a xilittel keverjük össze, majd adjuk hozzá a mézet, a tejfölt, az olvadt vajat és keverjük simára.
  2. Adjuk hozzá a fűszereket és azzal is keverjük el.
  3. Szórjuk rá a lisztet, majd arra a szódabikarbónát és alaposan keverjük össze (ekkor ragacsos, nyúlós, nagyon lágy a tészta, ez így jó!).
  4. Tegyük a tésztát a hűtőbe 1 órára pihenni (megkeményedik és gyúrhatóvá válik).
  5. Ha letelt a pihentetés ideje, enyhén lisztes alapon gyúrjuk össze a tésztát és sodorjunk belőle kb. 5 cm átmérőjű hengert, melyet karikázzunk fel egyenlő (kb. 1,5-2 cm) széles darabokra.
  6. Formázzuk a tésztadarabokat félgömb alakúra és helyezzük kivajazott tepsire egymástól legalább 1 cm távolságra (sütés közben megnövekednek).
  7. Gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat) és 10-12 perc alatt süssük meg a puszedliket.
  8. Ha teljesen kihűltek a puszedlik, lehet csokoládéba mártani, de önmagában is finom.
  9. Vízgőz fölött olvasszuk fel a vajat a csokoládéval, villa segítségével, egyesével mártsuk, forgassuk bele a puszedliket, majd rácsra kiszedve hagyjuk megdermedni a csokoládét.
  • Praktikák:
  • - a fűszereket ízlés szerint lehet variálni
  • - a formázáskor nyomhatunk a puszedlik közepébe aszalt gyümölcsöt.

Receptműves:„A természetes, kémiailag kezeletlen sókban megtalálhatóak a szervezetet felépítő elemek, több tucat ásványi anyagot tartalmaznak, a sok jótékony hatás mellett segítik a szervezet vízháztartásának szabályozását.”

VÖRÖSKÁPOSZTA FASÍRT (vegán) 15 db
  • 50 dkg vöröskáposzta
  • 8 dkg teljes kiőrlésű tönköly liszt
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1mokkáskanál őrölt kömény
  • 6 szem tört borókabogyó
  • tört bors
  • só (természetes, nem finomított)
  • 1 marék zsemlemorzsa (teljes kiőrlésű pékáruból)
  • olaj a sütéshez
Vöröskáposzta fasírt elkészítésének lépései
  1. Tisztítsuk meg a vöröskáposztát a felső leveleitől és torzsájától, majd aprítsuk nagyon apróra (aprító géppel, vagy reszeljük le).
  2. Sózzuk meg a vöröskáposztát és keverjük össze, mindenhol érje a só (kb. 1 evőkanálnyi só kell), majd pihentessük 1 órát, hogy levet eresszen.
  3. Ha letelt a pihentetés, nyomkodjuk ki a káposztát és öntsük le a levét, reszeljük rá a fokhagymát, adjuk hozzá a fűszereket, valamint a lisztet és keverjük össze alaposan (akkor jó a massza, ha a tenyerünkben összeszorítunk egy adagot és összeáll).
  4. Evőkanálnyi adagból, enyhén nedves kézzel formázzunk gombócokat és forgassuk meg a zsemlemorzsában.
  5. Serpenyőben tegyük fel melegedni az olajat (közepes lángon, ne hevüljön gyorsan és túl), 1,5-2 cm-ig érjen az edény falán nézve.
  6. Csipet zsemlemorzsával próbáljuk ki, hogy forró-e az olaj (ha a morzsa rögtön elkezd sercegve sülni, akkor megfelelő).
  7. Közepes lángon süssük aranybarnára a pogácsákat (figyelve arra, hogy az olajban sercegve süljön, vagyis ne hűljön ki az olaj – ha kissé lehűlt, várjunk egy kicsit, amíg a következő adagot sütjük).
  • Praktikák:
  • - a liszt fajtájától is függ, mennyire lesz formázható a massza, ha nem akar összeállni, bele lehet ütni egy tojást (pl. a teljes kiőrlésű tönköly- vagy rozsliszttel kellően ragacsos, nem kell bele tojás)
  • - az egészségesebb elkészítésre tekintettel, szűken bánjunk az olajjal, amiben sütünk
  • - egyszerre max. 4-5 db fasírtot süssünk, hogy ne hűtse le nagyon az olajat.
Receptműves még több receptje a NoSalty-n!

Receptműves

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...