Mi az a lakásétterem?

A fogalom már nálunk is ismert, sőt a közelmúltban a törvényi szabályozás is megszületett rá. Ennek ellenére még mindig titkos, csak bennfentesek számára elérhető helyekként tekintünk rájuk. Lássuk, mi a valóság!

A lakásétterem születési helyét Kubában kell keresnünk. Castro uralma alatt több éttermet bezártak, ugyanakkor a helyiek nem adták fel a gasztronómiába vetett hitüket és az otthonunkban látták vendégül a barátokat, turistákat. Azóta eltelt néhány év és a lakásétterem fogalma is átalakult, hiszen ma már nemcsak az illegalitás vonzalma miatt, hanem az egyedi és emberközelibb környezet és kiszolgálás miatt folyamatosan növekszik népszerűségük.

Magyarországon 2007-ben nyílt meg az első ilyen étterem, azóta pedig már jó néhányan kedvet és bátorságot kaptak, hogy belevágjanak ebbe a kockázatoktól nem mentes vállalkozásba. Találunk olyan lakáséttermeket, ahol profi séfek főznek ránk, és a gasztronómia csúcsalkotásaival örvendeztetnek meg bennünket, de akad olyan is, ahol pusztán lelkes amatőrök kezében van a fakanál. A műfajban valószínűleg az a legvonzóbb, hogy nincsenek kellemetlen modorú pincérek, meghitt, családias a hangulat, akár a saját ebédlőnkben. Tökéletes választás azoknak, akik valamilyen családi ünnepet vagy üzleti vacsorát szeretnének lebonyolítani, de a főzés vagy nem az ő asztaluk, vagy csak szeretnék megspórolni a fáradalmakat és a mosogatást.

Szépen hangzik mindez, sőt lehet, valaki kedvet is kapott, hogy otthonában megnyissa saját éttermét, azonban az éremnek van egy másik oldala is. Megszületett idő közben a törvényi szabályozás, amely irreális feltételeket szab a működtetéshez, aránytalanul korlátozza a fogadható vendégek számát és a konyhán hasonló körülményeket kell teremtenünk, mint egy profi étteremben. Az egyik legnevesebb lakásétterem profi szakácsai nem is titkolják, hogy ebből nehezen élnének meg, inkább csak itt élik ki a gasztronómia iránti szenvedélyüket, kísérleteznek és kreatívak lehetnek, amely egy hagyományos étteremben nem mindig adatik meg.

Hamarosan mi is ellátogatunk valakinek az „ebédlőjébe", egész pontosan a Kaltenberg lakásétteremmel fogunk közelebbről megismerkedni!

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod! >>

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Extrán ropogós krumpli

A krumplit nagyon sokféleképpen el tudjuk készíteni, ez most egy sült verzió, ami extrán ropogós a libazsír és a keményítő miatt. A zöldfűszerek különleges plusz ízt adnak neki, a ...

Hagyományos méteres kalács

A méteres kalács vagy méteres sütemény a húsvéti klasszikusok közé sorolható, amivel lehet sokan nem is találkoztak még. Aki viszont ismeri, annak biztosan közel áll a szívéhez. ...

Címlapról ajánljuk

Idén nem kell, hogy stressz legyen a karácsonyi készülődés –...

Az ünnepi készülődésnek nem kell kapkodásról és konyhai káoszról szólnia. Tóth Szilárd Michelin-csillagos séf szerint egy kis előretervezéssel, tudatos bevásárlással és jól kihasznált konyhai eszközökkel a karácsonyi főzés is lehet nyugodt, közös élmény – ehhez pedig az LG új, beépíthető konyhai készülékei is praktikus segítséget adhatnak.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...