Mesterséges édesítők – cukor helyett

Édesítőszer-kisokos! Ha eddig csak kapkodtad a fejed a különböző mesterséges cukorpótlók neve hallatán, az Epicurious.com cikke beavat, melyiket mire használják az élelmiszergyártásban!

A mesterséges édesítőkkel kapcsolatban máig megoszlanak a vélemények: egyesek szerint teljesen ártalmatlanok az emberi szervezetre, de akadnak olyan visszhangok, melyek azt hangsúlyozzák, hogy hosszú távon a szacharin, az aszpartám és társaik rákkeltőek lehetnek. Mindenki eldöntheti, melyik állásponttal azonosul, az Epicurious cikke pedig megismertet az alternatív édesítőszerek tulajdonságaival, és azt is megtudhatjuk, a cukorhoz képest mennyivel édesebbek a legnépszerűbb mesterséges édesítők, és mivel általános dilemma övezi felhasználhatóságukat a sütés-főzésben, erre is fény derül.

Szacharin

Az 1878-ban egy egyetemi laborban felfedezett édesítőszer a legrégebben ismert helyettesítője a cukornak. Sütés során nem érdemes használni, mert fémes utóízt ad az ételeknek, és a textúrát is darabossá teszi. Háromszázszor édesebb a jó öreg cukornál, kávéba, teába használatos.

Cukor nélkül, édesen >>

Aszpartám

Egyike a legszélesebb körben alkalmazott édesítőknek, az élelmiszeripar kedvelt terméke. Felfedezése egy 1968-as kísérletnek köszönhető, melynek során egy fekélyellenes gyógyszert igyekeztek kifejleszteni a tudósok, melléktermékként pedig az édes anyagot sikerült kifejleszteniük. Kétszázszor édesebb a cukornál, de magas hőmérsékleten elveszti ezen képességét.

Acelszulfám–K

1998-as jóváhagyása óta ez az anyag is páratlan karriert futott be az élelmiszer-készítés nagyüzemi keretei között, sütésre-főzésre egyaránt alkalmas, kétszázszoros édesítő ereje van a hagyományos cukorhoz képest. Kesernyés utóíze ellenére nagyon sok termékben – körülbelül ötezer – alkalmazzák, a világ több mint száz országában.

Büntetlen örömök >>

Neotám

Hazánkban ugyan még kevésbé ismert édesítőszer a neotám, az élelmiszergyártás során, sütést igénylő termékek alkotórésze lehet. Édessége nyolcezerszerese a cukorénak (!) és elvileg kiválóan alkalmas arra, hogy mellékíz nélkül helyettesítse a cukrot. Magyarországon azonban nem tudunk eddig a vásárlóközönség számára elérhető kiszerelésről.

Szukralóz

Bár jól viseli a hevítést is, optimális megoldásnak az tekinthető, ha a sütésre kifejlesztett verziót használnak. Hatszázszorosan édesít a cukorhoz viszonyítva. 1976-ban a tudósok a cukor molekuláival kísérleteztek, melynek végterméke a szukralóz, ami így erős rokoni kapcsolatban áll az eredeti kristálycukorral.

További cukormentes receptekért kattints ide >>

Ellenállhatatlan: karamellkavalkád >>

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...