A legfinomabb csokoládés-málnás morzsa

E heti gasztrobloggerünk, a wannabe chef szakácspárosa egy nyárias édességgel kápráztat el minket. Ha ti is szeretnétek egy kis napfényt a konyhába, tartsatok velünk! Szerencsére málnát ilyenkor is be lehet szerezni!

Imádom a málnát. Így, egyszerűen. Ha végre eljön a málnaszezon, mindig azzal az idétlen műanyag dobozkával mászkálok a konyhában, mert szerintem a friss málna abból a legfinomabb. Tavaly viszont képtelen voltam enni belőle egy darabkát is (kisbabámat vártam épp), és abban a kilenc hónapban leginkább csak zöld zellerszárat és jégkrémet kívántam, ezért a nagy málnázás akkor elmaradt.

Azóta többször hasznosítottam már imádott gyümölcsömet télen, ami ráadásul tavaszi fáradság ellen is jó: mivel imádok főzni, a legjobb amit ilyenkor tehetek, hogy előveszem legkedveltebb receptjeimet és nyári gyümölcsökből készítem el őket. Számomra a morzsás desszert (crumble) az egyik legklasszabb édesség a világon. Mindössze gyümölcsből, zabpehelyből és pár darabka csokoládéból áll, de tökéletes kombinációja az ízeknek. Igazi kanalazós édesség, mindenféle flanc nélkül, amit mi rendszerint még melegen, a sütőtálból eszünk, amikor még olvadtak a csokoládédarabok. Elfogy az utolsó morzsáig!

Csokoládés-málnás morzsa receptje

Hozzávalók 4 személyre

  • 300 g alma
  • 500 g málna
  • 50 g cukor + 50 g cukor
  • 2 ek liszt
  • 50 g étcsokoládé
  • 100 g vaj
  • 150 g finomított zabpehely

Elkészítés

  1. Előmelegítjüka sütőt 190 fokra (gázsütőnél 6-os fokozat). Az almákat megmossuk, meghámozzuk, negyedeljükés apró kockákra vágjuk. A málnát és az almákat betesszükegy edénybe, hozzáadjuka cukrot és a lisztet is, majd lassú tűzön főzzüknéhány percig.
  2. Az étcsokoládét feldaraboljukapró kockákra. Leis lehet reszelni, én nagyobb darabokban szeretem, mert akkor az olvadt csokit is ki lehet érezni sütés után a morzsás desszertben.
  3. A morzsa elkészítéséhez a porcukrot, a felolvasztott vajat, a zabpelyhet kanállal finom állagúra keverjük.
  4. A málnás-almás gyümölcskeveréket tűzálló tálba rakjuk, a vajas morzsát rákenjüka kanállal, majd az apróra vágott csokoládét rászórjuk. Körülbelül 15-20 percig sütjük. Akkor van kész, amikor a málnás-almás töltelék bugyogni kezd, és a morzsatető már megbarnult kicsit. A sütőből kivéve azonnal lehet fogyasztani.

Csokoládés málnás morzsa lépésről lépésre

wannabe chef receptjei a NoSaltyn >>

wannabe chef blogja >>

a recept elmenthető itt >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!