Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kenyérsütés alapfokon

    Hogyan süss magadnak kenyeret gyorsan? Nem kell más hozzá, mint egy dagasztás nélküli kenyérrecept, amely egyszerű, finom és sokféleképpen variálható. A tésztája percek alatt összeállítható, csak hagynunk kell kelni, és már sülhet is.

    A kenyér mindig is alapélelmiszer az emberiség életében, régen külön mesterség, később szakma épült rá. Az idők folyamán számos fajtája vált ismertté, szinte bárhol elkészíthető. Miért ne készülhetne éppen az otthonunkban?
     
    Manapság egyre többen maguk sütnek kenyeret. Többek között azért, mert a saját kezűleg összeállított tészta olyan alapanyagokból áll, amilyeneket mi választunk – pénzünktől, ízlésünktől függően. Rohanó életünk egyik elvárása, hogy gyorsan, finomat varázsoljunk a konyhaasztalra. A kenyérsütést viszont nem lehet siettetni. Türelem, gondos munka gyümölcse, az anyag megbecsülése.
    Előző cikkünkben a kenyértípusokat vettük nagyító alá, remek recepteket kínálva szakácsainktól. Ezúttal azoknak a háziasszonyoknak és uraknak kedvezünk, akik szeretik a friss kenyér ízét, illatát, de kevés idejük van arra, hogy maguk készítsék el. Íme, egy recept, amely dagasztás nélkül, 1-2 órás kelesztéssel is működik!

    Gyors kelesztésű kenyér recept

    Hozzávalók

    • 300 g finomliszt
    • 100 g szabadon választott liszt (teljes kiőrlésű, rozs)
    • 1 tk só
    • 1 kk száraz élesztő
    • 300 g víz
    • ízlés szerint magok a tetejére (lenmag, napraforgómag, tökmag)

    Elkészítés

    1. A kétféle lisztet a sóval és a száraz élesztővel összekeverjük egy öblös tálban, amely kelesztésre is alkalmas. Érdemes a műveleteket egyetlen tálban a mérlegen végezni, mivel grammban mérjük a víz súlyát is.
    2. 300 gramm vizet adagolunk a száraz anyagokhoz. Figyeljük a mérleget, ahogy öntjük a vizet, mikor éri el a 300 grammnyi súlynövekedést.
    3. Néhány perc alatt egy kanál vagy lapát segítségével összekeverjük a tésztát, és a tál közepére rendezzük.
    4. Folpack-kal vagy a kelesztő tál tetejével lefedjük, és langyos vagy meleg helyre tesszük pihenni. Időnktől függően a tészta 8-10 órát pihenjen, de 1-2 óra kelesztés után is folytatható a munka.
    5. Félidőnél, vagy a kelesztés vége előtt 1-2 órával egy műanyag, szélesebb lapáttal (a legjobb a krémes süteményeknél használt krémlapát) nyújtjuk a tésztát. Ezt úgy végezzük, hogy a lapátot a tészta egyik oldaláról átlósan húzzuk a másik oldala felé, majd haladunk az óra járása szerint körben, és folyamatosan átlós irányban nyújtjuk a túlsó oldalra a tészta felső részét, kis hidakat képezve a felszínen. Ezt folytatjuk néhány percig, majd pihentetjük a tésztát.
    6. Addig 220 fokra (szinte a legmagasabb fokozatra) kapcsoljuk a sütőt, amelybe behelyezünk egy fedeles fémedényt, hogy átforrósodjon.
    7. A forró fémedénybe tesszük a tésztát cipó vagy hosszúkás alakban (kinek mi tetszik), és meghintjük a tetejét kevés liszttel és ízlés szerint magokkal.
    8. Ezt követően fedővel a sütőbe toljuk fél órára. Az idő leteltével 10-15 percig fedő nélkül sütjük.
    9. Ha kész, kiborítjuk a rácsra, és hagyjuk kissé hűlni.

    NoSalty-tipp: Vigyázzunk, ha régi vágású, erős sütőnk van, ugyanis könnyen megéghet a kenyér alsó fele. Célszerű cserepet helyezni a sütő aljába, hogy eloszlassa a hőt.

    Recept elmenthető itt >>

     

    Szólj hozzá!

    Hozzászólások

    A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

    Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!