Karácsonyi klasszikusok egészségtudatosan

A Karácsonyhoz mindannyiunknál megszokott ízek és illatok tartoznak. Hogyan alakítsuk át kedvenceinket, hogy az ízélmény se sérüljön, de az egészségünkre is figyeljünk?

Halételek, sült húsok, hidegtálak, és sütik - a karácsonyi menü alapkövei. Szerencsénkre mindegyik ételfajta elkészíthető egészségbarát módon is, erre gyűjtöttem most nektek össze néhány tippet.

1. Ne csak rántsuk a halat!

A legtöbb családban, ha máskor nem is, Szenteste, Karácsonykor biztosan kerül hal az asztalra. Nyugodt szívvel folytathatjuk ezt a hagyományt, hiszen a halakkal értékes fehérjékhez juttatjuk szervezetünket. A húsoknál rendszerint soványabbak, gazdagok szív- és érvédő, gyulladáscsökkentő hatású többszörösen telítetlen zsírsavakban.

Halételek közül jó választás a hagyományos halászlé vagy a gyorsan elkészíthető grillezett, roston sült hal. Ha mégis rántott halra vágyunk, a több deci olaj helyett süssük meg sütőben, sütőpapíron! Ehhez a szokásos módon panírozzuk be a halszeleteket, majd kenőtoll segítségével kenjük le a panírozott felületet növényi olajjal (a művelethez használhatunk olajsprét is).

2. Sültek ízletesen, zsírszegényen

Ilyenkor nem kell félnünk a szárnyasoktól, nem repül el velük a szerencsénk! Szükségünk is van rá, hogy a zsírszegény csirkemell-pulykamell felé forduljunk. A Karácsonyt körbevevő események, ünnepek - mint pl. disznóvágás, szilveszter -, mind-mind megterhelő sertésételekről szólnak: hurkáról-kolbászról, tepertőről és bőrös malacról. Ha mégis a sertéshúsra esik a választásunk, akkor a soványabb húsrészeket részesítsük előnyben: karajt, combot, szűzpecsenyét. Tartsuk szem előtt, hogy a sültek szaftosságát, ízességét nem csak zsírtartalmuk adhatja, ugyanezt a hatást elérhetjük úgy is, ha fűszeres páclében érleljük, vagy gyümölcsökkel együtt sütjük őket.

Ezt a receptlistát láttad már?:

Top 11 ínycsiklandó zsírszegény ünnepi sült

3. Zöldségek fűszeresen

Sokat teszünk egészségünk érdekében, ha a húsok mellé tálalt köret nagyobb része zöldség. Téli klasszikus a lilakáposzta, amit tovább bolondíthatunk vörösborral, birsalmával, almával, vagy éppen karácsonyi fűszerkeverékkel. De ízletes köretet varázsolhatunk egyszerűen, rövid idő alatt sütőben, sütőpapíron sült zöldségekből is.

4. Nem csak a majonézes saláta lehet ünnepi!

Az utóbbi évtizedek vívmánya, hogy Karácsonykor hidegtál is kerül az asztalra. Ügyeljünk rá, hogy ne csak majonézes, tartármártásos salátákból, hidegkonyhai készítményekből álljon a kínálat, hanem egészüljön ki növényi olajokkal készült (zöld)salátákkal is! A növényi olajok zsírsavösszetétele kedvezőbb, mint a zsíros tejtermékeké (tejfölé, tejszíné) ráadásul koleszterinmentesek.

Ünnepi salátatippekhez fusd át az alábbi válogatást!:

Top 21 citrusos saláta az ünnepi asztalra

5. Spóroljunk a cukorral!

Azt hiszem, ahhoz nem fér kétség, hogy a Karácsony alatti és körüli napokban esszük a legtöbb édességet. Éppen ezért fontos, hogy sütijeinkben, tortáinkban mérsékeljük a hozzáadott cukor mennyiségét. A karácsonyi sütemények egy része természetes ízesítőanyagokkal is édessé tehető. A mákos vagy diós tölteléket kiválóan édesíti például a reszelt alma, a kézzel gyúrt kekszekbe tett aszalt gyümölcsök nemcsak édesítenek, de a sütemény rosttartalmát is növelik.

Ha egy kis figyelmet fordítunk a fenti tippekre az ünnepek alatt, máris jobb lesz a közérzetünk, kevésbé lesz megterhelő az előttünk álló időszak!

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...