Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ez az édes csoda lett Magyarország tortája 2016-ban

2016-ban az Őrség Zöld Aranya lett Magyarország tortája, Magyarország cukormentes tortája pedig az Áfonya hercegnő tortája lett. Nézd meg őket, de ne üres pocakkal!

Csütörtökön hirdették ki a verseny végeredményét a szervezők a Parlamentben. Pataki Ádám, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének elnökségi tagja elmondta: rekordszámú pályamű érkezett a Magyarország tortája felhívásra, a győztes torta pedig nem csak színeiben szimbolizálja Magyarországot, de összetételében is innovatív, ugyanis a tökmag háromszor is megjelenik benne.

Az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete 2007 óta évente meghirdeti a Magyarország tortája elnevezésű pályázatot, amelyre innovatív, kreatív ötleteket, főleg természetes alapanyagokat tartalmazó, magyaros ízvilágot tükröző recepteket és tortákat várnak.

Idén 43 torta közül választotta ki a szakmai zsűri azt a süteményt, amely méltónak bizonyult a Magyarország tortája címre. A díjat Szó Gellért salgótarjáni cukrász alkotása, az Őrség Zöld Aranya fantázianevű torta nyerte el. A cukrász megvédte címét, mivel a tavalyi győztes tortát is ő készítette.

Készítője: Szó Gellért
Cukrászda: G & D Kézműves Cukrászat, Salgótarján

Így készül az idei Magyarország tortája:

Tökmagos felvertre fehércsokoládés, lazára felvert ganache kerül. Pirított, darált tökmagból, cukorral és őrségi hidegen sajtolt tökmagolajjal pralinét készítenek, melyből fehércsokoládé, hántolt ostya és tökmagolaj felhasználásával ropogós réteg készül.

A könnyű ganache-ra helyezik ezt a ropogós réteget, melyre ismét a fehércsokoládés ganache kerül. Erre teszik a málnazselét, majd ismét a lágy ganache réteg következik.

Fehércsokoládés tökmagolajos glazing kerül a tetejére, ganache-sal és temperált, festett kakaóvajas fehércsokoládéból készült körökkel díszítik.

Mi ihlette a tortát?

„Tökmagos süteménnyel itthon még nem igazán találkoztam, pedig szerintem édességek terén is egy nagyon jól használható, különleges ízvilágot ad. Emellett nagyon egészséges és színvilágban is ad egy olyan pluszt, ami megjelenésében is egyedivé teszi a tortát. A tökmagolaj és a fehércsokoládé nagyon kellemes, harmonikus ízpárt alkot, Olaszországban is találkoztam ilyen párosítással.

A tortához használt tökmagolajat egy Őrségben élő kedves család készíti. Egyébként az Őrségben ennek a hidegen sajtolt tökmagolajnak nagy tradíciója van.” – mondta el Szó Gellért, az Őrség Zöld Aranyának alkotója.

A tortát augusztus 20-tól lehet megkóstolni a Budapesten a Magyar Ízek Utcájában és országszerte több száz cukrászdában, amelyek címe megtalálható a www.cukraszat.net oldalon, ahol a győztes alkotás receptje is nyilvános lesz.

Ez az ország cukormentes tortája

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete 2012 óta hirdeti meg a Magyarország cukormentes tortája pályázatot. A verseny célja nem csak a cukormentes receptek és technológiák bevezetése a magyar cukrászatokba, hanem az egészséges életmódra fontosságára történő figyelemfelhívás.

Idén az Áfonya hercegnő tortája nyerte a Magyarország cukormentes tortája versenyt. A győztes tortát a budapesti Tortavár Cukrászda készítette. Pechtol Zsolt cukrász édessége nem tartalmaz hozzáadott cukrot, fehér lisztet, mesterséges adalékanyagot és tartósítószert.

Nándori László, a Magyarország cukormentes tortája verseny zsűrielnöke elmondta: a verseny fennállása során folyamatosan csökkent a benevezett torták szénhidrát- és kalóriatartalma. A nyertes torta egy szelete 228 kalóriát és 8,8 gramm szénhidrátot tartalmaz. A torta megjelenése „fejedelmi”, ízében a szeder és a ribizli mellett az áfonya a leghangsúlyosabb, amely harmonizál a joghurttal és az édes mandulával is.

Még több édes sor és fotó Magyarország tortáiról:

(NOSALTY//MTI)

Szólj hozzá!

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

psycheee
psycheee Sun, 2016-09-04 18:49

Ha jól tudom, piskóta, amiben a liszt egy részét tökmagra (gondolom darált) cserélik.

Fahéj
Fahéj / Fahéj Wed, 2016-08-24 13:46

Mi az a "tökmagos felvert"? De most komolyan nem értem ezt a mondatot: "Tökmagos felvertre fehércsokoládés, lazára felvert ganache kerül."