Emlékszel még a nagymama vájlingjára?

Nagyszüleink konyhájában valószínűleg még mai napig fellelhető egy piros vagy fehér vájling. Nálunk fontos szerepe volt a retró konyhai eszköznek. Ti mire használtátok?

Emlékeztek még a jó öreg vájlingokra? Ha egy mai modern tininek felteszem ezt a kérdést, akkor valószínűleg nem fogja tudni, miről beszélek. Vagy azért, mert koránál fogva már nem találkozott ezzel az edénnyel, vagy egyszerűen nem érdeklődik a gasztronómia iránt. Én viszont jól emlékszem nagymamám vájlingjára, vagy ahogy nálunk, a felvidéken ejtik: vajlingjára. Anyukámnak is volt egy, aminek sajnos nyoma veszett, így maradt a nagyié, aki a mai napig használja. De mire is jó ez az általában óriás konyhai eszköz?

Nagyszüleimnél télen rendszeresen voltak disznóvágások. A vájling jó szolgálatot tett ilyenkor. Ebben fogták fel a vért, tárolták a húsokat, keverték a hurkának valót.

Vájling eredete

A vájling szót sokan a német (der) Weidling főnévből eredeztetik, amelynek a jelentése: mosogatódézsa. Már a 19. század végén, 20. század elején használták az asszonyok mosogatásra, mosásra.

Nyáron a kerti munkáknál jött jól.Vájlingba szedte nagyi a gyümölcsöt, zöldborsót, sárgarépát, hogy aztán a kerti csap alá tartva megmossa azokat. De jó szolgálatot tett a konyhában is, például a mosogatásnál. Nekünk ilyen fehér volt:

S hogy mi készült nálunk a vájlingban? A nagyim általában kráfli-, hagyományos szalagos fánk- vagy rétestésztát gyúrt benne. A szívét lelkét beleadta.

Ma már (sajnos) ő is leveles tésztát használ a réteshez, több mint 80 éves. Nem szeret már bíbelődni a gyúrással, nyújtással. A vájling is kikerült a konyhából. Általában egy kis csalán ázik benne, a régi kopottban pedig virágok nyílnak a kertben.

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Mészáros Zoltán/Fortepan

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...