Eljárás folyt az allergiás rohamot kapott nő ügyében - egy séf és orvosok is megszólaltak az eset kapcsán

Amy egy magyar étteremben kapott allergiás rohamot. Kiderült, az ügyben eljárás is indult. Azt továbbra sem tudni, a brit nő melyik étteremben lett rosszul.

Három évvel ezelőtt Amy May Shead brit televíziós producer súlyos anafilaxiás sokkot kapott egy budapesti étteremben. A történtekről a nő szülei számoltak be az iTV televízióban, mivel lányuk azóta nem tud beszélni, és egy kerekesszékhez van kötve. Kedden mi is beszámoltunk az esetről, amiről most újabb részletek derültek ki. Azt azonban továbbra sem tudni, melyik budapesti étteremben evett Amy a barátaival.

Kiderült, hogy Amy amikor rosszul lett a neki felszolgált csirkés ételtől, két injekciót is beadott magának. Mivel állapota romlott, a Péterfy Sándor utcai kórházba szállították. A Blikk megkereste a kórházat, ahol elmondtáknagyon hamar kiértek a mentők a helyszínre, újraélesztették a hölgyet, de a kórházba már tág pupillákkal és kapkodó légzéssel érkezett.

Rácz Edit osztályvezető főorvos elmondta, hogy Amy az első tünetek jelentkezésekor injekciót adott be magának, mégis kialakult a gége­ödémája, ami az agykárosodást okozó oxigénhiányhoz vezetett. Az orvosok légcsőmetszést végeztek, antibiotikumot adtak a a brit nőnek. Amy-t néhány hét után hazaszállították, szülei később rendszeresen beszámoltak és még fotót is küldtek, hol tart lányuk rehabilitációja.

A szülők ügyvédekkel nézték meg, mit tehetnek az étterem ellen, de arra jutottak, hogy nem volt felelősségbiztosítása a helynek, úgyhogy semmit. Mint mondták, Magyarországon nem kötelező ilyet kötni. Az Index mindenesetre megkereste a rendőrséget. Kiderült, hogy az ügyben foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés bűntett miatt indítottak eljárást ismeretlen tettes ellen, de miután nem volt megállapítható annak kiléte, megszüntették a nyomozást.

Az Amyvel történtek kapcsán orvosok, és egy vendéglő séfje is megszólalt. A séf azt mondta, ha ma valaki tudja magáról, hogy ilyen veszélyes allergiás reakciót válthat ki nála a mogyoró, annak ő semmilyen ételt nem ajánlana. Másrészről pedig megjegyezte"aki tudja magáról, hogy ennyire allergiás a mogyoróra, az jobb, ha nem eszik étteremben". A mogyoró apró maradványait ugyanis nem lehet kiszúrni az ételekben. Rónai Zoltán allergológus is hasonlóan vélekedett a témában: "A súlyos ételallergiások ezt nem kockáztatják meg". Zacher Gábor toxikológus a Blikknek elmondta, hogy az anafilaxiás sokkhoz elég egészen minimális adag is, például, ha az edényben korábban földimogyoró volt, vagy valaki kinyitott a közelben egy zacskónyi mogyorót.

...ezek is érdekelhetnek?

Ezeket olvastad már?

Címlapkép Amy May Trust

Címlapról ajánljuk

További cikkek