Egyetek fagyit ebédre!

A rózsa alakú jeges krémjeiről híres Gelarto Rosa kistestvére egyedülálló újdonsággal rukkolt elő: sós fagyit kínálnak ebédre!

Gyermekkorában mindenki álmodozott arról, hogy egyszer fagyit kap ebédre - nem tudom, valakinek valóra vált-e ez az álma, de ha nem, most bárki pótolhatja. A Bazilika tövében lévő Gelarto Rosa tizenegy éve csábítja a hazai és külföldi vendégeket a különleges, rózsa alakú fagylaltjaival. Az üzlet tőszomszédságában pár hónapja megnyitott kistestvére, a Gelarto Bistro pedig újabb különlegességet hozott be a hazai gasztronómiai palettára - a sós fagyit ebédre.

Sós fagylaltot kóstolhatunk néha egy-egy kreatívabb cukrászdában, vagy gasztrotémájú fesztiválon, de aGelarto Bistro-ban sikerült egy olyan receptet és technikát kifejleszteni, amivel a cukrot teljesen kiiktatták a receptből - így egy valóban sós, mégis jeges és krémes különlegességet kapunk.

Szokron Nikolett, a Gelarto Rosa és a Gelarto Bistro megálmodója eredetileg pékséget szeretett volna nyitni a jól ismert fagyizó mellett, később mégis máshogy döntött. Szerinte a sós fagyi remek ötlet, de a megvalósításba sokszor hiba csúszik, pontosan azért, mert a jeges sós krémekből nagyon nehéz egy negyed gombócnál többet megenni. Innen jött az ötlet, hogy ételekkel kéne őket párosítani. A Gelarto Bistroban jelenleg hatféle sós fagylalt van az étlapon, és mindegyikhez más kóstoló jár. Az adagok kisebbek, mint egy átlagos gombóc, a hozzájuk kreált étel is csak kóstolónyi adag - a fine diningot megszégyenítő minőségben.

A degusztációs tálunkon mind a hat kreációt megkóstolhattuk, és nagyon régen fordult már elő, hogy ennyire nehezen tudtunk volna kedvencet választani. A céklás változathoz egy klasszikus kecskesajtos-diós zöldsalátát párosítottak, az összes verzió közül talán ez volt a legmegszokottabb. A paprikás fagyi olyan, mint egy jól elkészített ajvár-sorbet, amihez két kiegészítőt is kóstoltunk: egy adag paprikás krumplit chorizóval, majd kuszkuszt liofilizált paprikával és zöldségcsatnival - az utóbbit azoknak ajánljuk, akik kedvelik az arab konyha ízeit. A lazacos-krémsajtos fagyihoz zöldsaláta illik, elképesztően friss és izgalmas passiógyümölcs-vinegrettel - tökéletes párosítás! Egyik legnagyobb kedvencünk a mentás zöldborsó volt - az amúgy is népszerű párosításhoz spárgás zöldségmousse és főtt tojás jár.

A mousse annyira jól el lett találva, hogy én önálló fogásként is szívesen enném bármikor - igaz, ez a többi kísérő fogásra is igaz volt. A parmezánfagyi 22 hónapos érlelt parmezánból készült, ennek köszönthető, hogy semmilyen mellékízzel nem találkozunk benne - 100% tiszta, mellbevágóan intenzív parmezános élmény, amit csak kiemel a hozzá kapott currys puy lencse. A pesztófagyiban sem találtunk semmi hibát - a harsanóan friss bazsalikomos ízhez nagyon jól illik a vargányás búzagyöngy-kísérő.

A Gelarto Bistroban a sós fagyikülönlegességek mellett reggelit is kapunk - klasszikus franciás és tojásos ételek várnak minket. Aki pedig egy kicsit is nyitott az újdonságokra, szereti a minőségi, gondosan elkészített különlegességeket, és általában kedveli a fine dining-ot, az mindenképpen kóstolja meg valamelyik sós fagyit a hozzá járó kísérővel. Vagy egye végig az egész étlapot, ahogy mi tettük!

Ez is érdekelhet!

Itt nézd a foci EB-t!

A Gelarto Bistro-ról itt tudhatsz meg többet!

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!