Bezár a legendás pesti Jégbüfé!

A budapesti Párisi Udvar közkedvelt cukrászdája felújítás áldozata lett, így hat évtized működés után bezár.

Az Origo szerint csak most szombatig működik Budapest egyik legendás helye, a hatvanhárom éve működő Jégbüfé a Ferenciek terén.

A Jégbüfé 1952-ben nyitott állófogyasztású, nagy tömegeket kiszolgáló, szeszmentes cukrászda. Mivel az üzlet fagylaltot, jégkrémet, parfét és hideg termékeket értékesített, ezért kapta a Jégbüfé nevet. Az üzlet létrehozója és névadója Flaschner Sándor, Papp Endre és Bori István - aki a Jégbüfé első vezetője is volt. A gasztronómiának hatalmas fejlődést hozott az 1958-as Brüsszeli világkiállítás, hiszen 1945 óta először léphettek a magyar szakemberek nyugatra és mutathatták be szakmai tudásukat. Erre az alkalomra született meg a Somlói galuska és ekkor készítették el a Brüsszelben nagy sikert aratott és nálunk a mai napig is kapható Budapest tortát. A Jégbüfé Budapest legfrekventáltabb helyén található, fél évszázaddal ezelőtt még leginkább ifjúsági találkozóhely volt.

Az évek során megtartották a hagyományos sütemények jó részét, mivel vendégeik nagy része igényli ezt. Legalább annyian keresik az újabb, divatosabb, korszerűbb, könnyebb, kevésbé édes, kevésbé zsíros süteményeket. Hogy az üzlet eddig talpon maradt az annak is köszönhető, hogy sikeresen tudta ötvözni a régit az újjal. Emellett a Jégbüfé híres saját készítésű fagylaltjáról is, ami miatt a 60-as években Csepelről, Kispestről vagy Erzsébetről is bejöttek az emberek.

A pesti üzlet bezárásának oka, hogy a Párisi Udvar palotát tavaly megvásárló cég hamarosan megkezdi az épület felújítását: a fejlesztők vendéglátóhelyeket, rendezvényhelyszínt és ötcsillagos apartmanhotelt álmodtak a helyszínre.

Információik szerint a Jégbüfé tulajdonosa szeretne a környéken maradni, de olyan drágák a bérleti díjak, hogy egyelőre nem talált másik helyszínt. Az utolsó napon akciókkal várja a vásárlókat, hogy kiárusítsa a megmaradt készletet. Ezután is elérhetőek lesznek a termékek, csak nem a Ferenciek terén, hanem a Fény utcai üzletben.

(via Origo/Jégbüfé)

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...