Fő a fő, vagyis a pho

Divatos lett a vietnami leves, a pho – lám, itt tartunk, már gasztrodivat is létezik. Több helyen kipróbáltam, nagyon ízlett, gondoltam, elkészítem.

Nem pontosan főnek kell ejteni persze, de sebaj, nem ez a lényeg, hanem, hogy az otthon készült változatát is megízlelhettem végre. Ráadásul nem nekem kellett pho-t főznöm, hanem anyák napjára kaptam ehető ajándékul. Nem tudom, mennyire autentikus a recept, a készítőjét illetően biztosan nem, mert a lányom lepett meg vele, és nem Vietnamból hívott segítséget, hanem Segal Viktor szakácskönyve szolgált útmutatóul.

Vietnami pho leves recept

Úgy látszik, teljesen mindegy, hogy ázsiai vagy európai kultúráról van szó, a húsleves minden jónak az alapja és egyben kiteljesedése. Mert, hogy alapvetően egy gazdagon és különlegesen fűszerezett húsléről van szó, amibe belekerül az ázsiai konyha íze-java. A meglepetésleves csirkéből készült, emiatt az indulásnál akadt egy kis gond. Addig simán ment, hogy a piacon vásárolt a lányom egy egész háztáji csirkét. Már meg volt tisztítva, de mint utóbb kiderült, éppen a kopasztás volt az, amivel könnyedén megbirkózott volna, hiszen nagyanyjának sokszor segített ebben a műveletben. Az is igaz, hogy amikor segédkezett, az asztalra került ételhez hozzá sem nyúlt – erősen kísértették ugyanis a szagemlékek. Most ez a veszély nem fenyegetett, ám otthon, amikor a csap alá tartotta a csirkét, különféle alkatrészek potyogtak ki belőle. Ez meglepte, de miután felismerte a nyakat, májat, szívet és zúzát, megnyugodott. Szüksége is volt a nyugalomra, mert éles kése ugyan volt, de a csirkeanatómiai tanulmányait hiányosan abszolválta. Márpedig darabolnia kellett. Eddig nem nyílt még erre alkalma, mert a hentesnél a recepthez szükséges comb-, szárny- vagy mellmennyiséget zacskóba pakolták, és otthon mehetett a fazékba.

Vietnami levesek

Nézte, nézte a pulton heverő jószágot, aztán nem volt mit tennie, hozzálátott. A fő cél a mell különválasztása volt, amit sikeresen abszolvált, miután megküzdött a combokkal és a szárnyakkal is, de tovább nem nagyon picikézte, a recept szerint nem is volt rá szükség, és szerencsére jó nagy fazék is akadt, elfért bőven benne az egybe-comb és a far-hát is.

A többi már ment, mint a karikacsapás, gondolom én, mert mikor mi, többiek megérkeztünk és asztalhoz ültünk, ő maga úgy ítélte meg, hogy nagyon egyszerű elkészíteni a pho-t, nem kell hozzá különösebb szakácstudomány – kivéve a darabolást.

Ettük együtt, nagyi, gyerekek és unokák, tényleg finom lett a pho, de mégiscsak az a pho – jaj, miket írok –, szóval az a fő, hogy együtt voltunk!

Mari nagyi

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

11 húsleves-variáció, ami anyu és nagyi főztjére emlékeztet

Gőzölgő-aranyló húsleves, melybe annyi sárgarépa, zeller, fehérrépa, karalábé, cérnametélt és főtt hús kerül, amennyi nagyi merőkanalába belefér. Te milyen hússal szereted? Kerül bele nálatok gyömbér? Esetleg citrom? Próbálj ki különféle variációkat, és gubózz be egy tál isteni húslevessel, mert annál jobb nincs is!

Nosalty

„Anélkül, hogy kritizálnám a szakmát, kijelenthetem, hogy a magyar cukrászatban...

Azt tartja, mindegy, hogy otthon sütünk-főzünk, vagy elmegyünk valahová, a lényeg a minőség, abból nem szabad engedni, már csak azért sem, mert a vendég észreveszi, ha becsapják, és akkor nem jön többet, szkeptikussá válik. Még mindig Párizst tartja a gasztronómia központjának, a díjakról pedig azt tartja: jó, ha vannak, de az ő életük a hétköznapokról és a nap mint nap betérő vendégekről szól, ezek alapozzák meg az ünnepi pillanatokat. Mihályi László cukrászmesterrel beszélgettünk.

KormosLili

További cikkek