Fertőzésmentes ünnepi konyha

Az ünnepek alatt jelentős terhelés jut a konyhánkra, gyakran sietünk, többféle ételt készítünk egyszerre, nem mindig figyelünk a higiéniára. Pedig kellene!

Karácsonyi ételmérgezés, fertőzéses hasmenés? Ugyan már! Hiszen hideg van, és tejszínes eperleves sincs a menün.

Igaz, hogy télen kisebb az esélye az ételmérgezésnek, fertőzésnek, mégis oda kell figyelnünk az ételek készítésénél. Több emberre főzünk, mint egy átlagos hétköznapon, és esetleg olyan alapanyagokkal is dolgozunk, amikkel év közben nem nagyon találkozunk.

Milyen alapvető higiéniai szabályokat érdemes betartani?

1. Kézmosás!

Igaz, hogy már óvódás korunk óta azt sulykolják belénk, hogy mossunk kezet, és valóban fontos, hogy tényleg ne felejtsünk el szappannal kezet mosni, mielőtt nekikezdenénk a főzésnek. A főzőműsorokban sosem látjuk, hogy az ételkészítés folyamán kezet mosnak, nyilván ezt kivágják az adásból, de a különböző alapanyagok előkészítése közben – nyers hús, zöldségek – is ajánlatos tisztára dörzsölni a kezünket.

2. Nem ússzuk meg a hűtőtakarítást!

A karácsonyi nagybevásárlás előtt rakjunk rendet a hűtőszekrényben, ellenőrizzük a gyorsan romló élelmiszerek fogyaszthatóságának időpontját, és mossuk is le a polcokat. A hőmérséklet 0 és 5 celsius fok között legyen. Ne tegyünk a hűtő ajtajába gyorsan romló ételeket, de az italoknak, mustárnak például jó helye lesz ott. Lehetőség szerint tároljuk külön polcon, de legalább jól becsomagolva a nyers- és a készételeket. A fagyasztóból kivett és felolvadásra váró húsokat a hűtőszekrény alsó polcára tegyük mély tálba vagy dobozba, így ha levet enged, nem folyik rá az alul lévő zöldségekre és gyümölcsökre.

3. Vágódeszkából sok kell!

Rendszeresítsünk több vágódeszkát: kell egy a nyers húsoknak, egy a zöldségeknek, én tartok egyet a készételeknek, és van egy a kenyértárolóban is. Használat után alaposan mossuk el és szárítsuk ki őket.

4. Nézzük meg a fogyaszthatóság időpontját!

A bevásárlásnál is nézzük meg a fogyaszthatósági időpontot, és gondoljuk végig, mikor szeretnénk felhasználni azt az élelmiszert. Elég kellemetlen, ha a töltött káposzta tálalásánál szembesülünk azzal, hogy a tejföl már két napja lejárt. Amennyiben nem vagyunk biztosak abban, hogy 24-én lesz a hentesünknél a menühöz tervezett hús, inkább vegyük meg korábban, és tegyük a fagyasztóba. Ha darált húsra van szükségünk, válasszuk ki a megfelelő húsfajtát, és kérjük meg a hentest, hogy azt darálja le. Az előre ledarált hús, mivel sokkal nagyobb felületen érintkezik a levegővel, könnyebben is romlik.

5. Halat csak frissen!

A legtöbb halat karácsonykor fogyasztjuk. A hal húsa nagy mennyiségű vizet tartalmaz, ezért gyorsan romlik, ajánlatos a készítés napján elfogyasztani vagy a vásárlás napján megmosva, leszárítva lefagyasztani.

6. Süssük át a húst!

Az ételkészítés során a szárnyas és sertés húsokat jól át kell sütni, főzni, különösen figyelni kell az egyben sütött vagy töltött húsnál, hogy megfelelő ideig készítsük, és ne maradjon nyers a közepe. Aki gyakran készít ilyen ételeket, annak érdemes beszerezni egy húshőmérőt vagy maghőmérőt, és a hozzájuk mellékelt iránymutatás szerinti hőfokig sütni a húst. Ennek segítségével nemcsak a veszélyes kórokozók pusztulnak el, de könnyebb azt is elkerülni, hogy túlsüssük az ételt és kiszáradjon.

7. A tojással is óvatosan!

Az ünnepekre tekintettel sokan maguk készítik el a majonézt, és nem készen vásárolják, ahogy ezt évközben teszik. Fontos, hogy mindig friss tojással dolgozzunk, egyrészt a higiénia miatt, másrészt így nagyobb eséllyel fog összeállni a majonéz. A kész mártást a kihűlt zöldségekre, egyéb hozzávalókra öntsük, és aznap együk is meg. Bár a kereskedelemben kapható tojásokat nem szükséges megmosni, ha mégis így döntünk, csak a felhasználás előtt tegyük, és utána töröljük szárazra, mivel ha erre előbb kerül sor, megsérülhet a tojás külső védőrétege, és a héj átjárhatóvá válik a baktériumok számára. Nyers tojást tartalmazó ételeket kisgyermeknek ne adjunk. A főzött tojásos krémmel készülő süteményeket – krémes, képviselőfánk – igyekezzünk minél hamarabb lehűteni, és tartsuk a hűtőszekrényben.

+1. Az erkély nem igazi hűtőszekrény!

A hűtést igénylő ételeket ne tartsuk a teraszon, erkélyen, mert a hőmérséklet ingadozása miatt nem biztonságos. Ha kevés a helyünk a hűtőben, inkább az italokat vegyük ki.

A sütés-főzés során a konyhánkban folyamatosan tartsunk tisztaságot, cseréljük gyakran a mosogatószivacsot és a konyharuhákat. A mosogatót szintén naponta tisztítsuk, hogy ne rakódhasson le benne vagy az oldalán ételmaradék.

Tartsuk be a fenti javaslatokat és nagy valószínűséggel békés, gyomor- és bélbetegségektől mentes ünnepeink lesznek!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ételek, melyek nagyon sokat tesznek a bélrendszerünkért

Az elmúlt években az emberek egyre tudatossabbá váltak a bélrendszerük mikrobiómájával kapcsolatban, így egyre fontosabbá vált annak egészségének megőrzése is. Most kiderült, hogy ebben nagyon sokat segíthet bizonyos élelmiszerek gyakoribb fogyasztása.