Campari-fantázia Penélope Cruzzal

Bemelegítőnek, hűsítőnek, levezetőnek. Reggel, délben, este. Akárhol, akármihez, de lehetőleg Rómában, a Spanyol lépcső közvetlen környékén, egy árnyas teraszon szívünk választottjával, Vespánk mellett, Adriano Celentanót hallgatva. Salude a Campari!

Itáliát, de azonnal!

Ha egy lakatlan szigetre egyetlen alkoholos italt vihetünk magunkkal, az legyen egy literes palack Campari. A recept, amely Novarában született, 1860 óta változatlan és titkos: egyesek szerint 20-, mások szerint akár 80-féle gyógyfű és gyümölcs, közte keserűnarancs, valamint természetesen cukor, etilalkohol és természetes színező anyag (eredetileg a bíbortetűből nyert kármin) keveréke: keserűlikőr (bitter), jobban mondva „A Keserűlikőr”, „Az Aperitif”. Csomagolása csupán 1932 óta változatlan, ezért joggal tartjuk modernistának: jellegzetes palackjába azóta töltik a rubinpiros, áttetsző, keserédes nedűt, melynek alkoholfokát a célországra hangolják 20,5% és 28% között. Hogy nem is vagyunk mi annyira szélsőségesek, mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a magyar Campari 25%-os.

Tudtad? A recept szülőatyja Gaspare Campari, de a vállalkozás kiterjesztője Davide Campari. A hascímkén mind a mai napig ez áll: Davide Campari MILANO S.P.A, ugyanis jó száz éve átköltöztek Novarából Milánóba.

Campari mindenkor

A Campari önmaga kategóriáját teremtette meg és ezért a legnagyobb termékek Hall of Fame-jében a helye. Több mint 150 éves története alatt a márka mindig a stílus, az avantgárd képző- és iparművészet támogatója volt, reklámjai bármelyik korszakból kivételes élményt nyújtanak és mindig jóval többet adnak a kereskedelmi tukmálásnál. Így a Campari nemcsak egy nagyszerű és – mértékkel fogyasztva – kiváló, egészséges termék, hanem a mindenkori stílus és trend csúcsának támogató formálója mind a mai napig. Fantasy, mint egyik legnagyszerűbb szlogenje mondta róla.

Ha valaki ezt nem hiszi, akkor vessen csak egy pillantást 2013-as naptárukra Penélope Cruzzal. A Campari garantált, melegít, ad, kedves, nem butít el. Mi kell még? Egy teliholdas este Caprin?

Innám már, de hogyan?

Se szeri, se száma a nagyszerű Campari-recepteknek, ezek némelyikét rovatunk tervezi is tárgyalni a közeljövőben. Camparit inni azonban a legjobb magában vagy szódával, nem ásványvízzel!.

  • Campari on the rocks: egy kb. 2,5 dl-es, vastag falú üvegpoharat (de egyébként akármit) megrakunk kockajéggel. Beletöltünk 6 cl Camparit, majd megisszuk. Yummy!
  • Campari soda, azaz a milánói nagyfröccs: egy min 2 dl-es üvegpohárba (de egyébként akármibe) 2/3–1/3 arányban Camparit és szódát töltünk úgy, hogy a végén még legyen hely 2-3 kockajégnek és facsart citromlének, díszítő citromnak ízlésünk és józan belátásunk szerint. Elkészíthető 1–1 arányban is (kisfröccs). Nekem ez a kedvencem.
  • Campari seltz: a fenti műveletet 1 Campari, 4 szódavíz aránnyal (lakófröccs, kisházmester, sportfröccs) csináljuk végig. Meccsnézéshez, győzelmi ünnepre, ha nyer a Milan vagy az Inter. Ugyanez pezsgővel, de akkor tegyünk bele több facsart friss citrust.

Tudtad? 25 200 000 liter Camparit adnak el évente a világon egy 2011-es adat szerint.

Italszeretettel: Al

A fotók The Barban készültek, köszönjük Tüke Péter mixernek a segítséget!

M, mint Margarita >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek