Vadas marha (Vadas 5.) recept

Kalória?
Vadas marha (Vadas 5.)
Vadas marha (Vadas 5.)
receptkönyvben hozzászólások (10)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Köretnek jó a házilag gyúrt metélt tészta, krumpligombóc, krokett vagy spagetti ízlés szerint.
Nem hagyományos "vadas", amolyan baranyai változat.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Más, soványabb marhahúsból is készíthetjük: pl. fehérpecsenyéből, vesepecsenyéből, vagy stefániából.
És tetszőlegesen vadhúsokból is: legyen az vaddisznó, őz, vagy szarvas húsa.
Köretnek jó a házilag gyúrt metélt tészta, krumpligombóc, zsemlegombóc, krokett vagy spagetti - ízlés szerint.
 

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, tejmentes
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel

egyéb elnevezések

marhahús vadasan, marha vadasan, vadas marhahús
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A hagymát összekockázzuk, és olívaolajon megpirítjuk.
  2. Amikor már üveges, akkor belerakjuk a marhahúst, amit előzőleg megmostunk, és szeletekre vágtunk; és addig pirítjuk, amíg szép rózsaszínes lesz a külseje.
  3. Ha ez megvan, sózzuk-borsozzuk, megszórjuk a pirospaprikával, hozzáadjuk a babérlevelet, és a leveskockákat, majd kevés vízzel felöntjük, hogy könnyebb legyen összekeverni. 
  4. Ezután belerakjuk a répákat, amelyeket előzőleg kereszt irányban félbe, majd hosszirányban ismét félbe vágtunk, illetve a fokhagymákat. Annyi vízzel engedjük fel, hogy ellepje. Lefedjük.
  5. Ha felforrt, lassú tűzön főzzük kb. 1,5-2 órát. Addig főzzük, amíg a marhahússzeletet egy fakanállal könnyen ketté tudjuk vágni.
  6. Ezt követően a tűzről levesszük, és kiszedjük a "levesből" a húst egy másik lábasba. A babérleveleket kipecázzuk a és ízlés szerint 4-5 nagyobbat a húshoz teszünk, a többit kidobjuk.
  7. A maradék "levest" répástul - fokhagymástul leturmixoljuk, majd a pürét a húsra öntjük az új fazékba. Visszarakjuk főni. Ha felforrt, habarással sürítjük.
  8. Ha kész, és kicsit hűlt, ecettel adjuk meg a mártás pikantériáját.

statisztika

beküldve:
nézettség: 125 029
elküldve: 17
receptkönyben: 465
elkészítve: 6/10
Facebookon megjelent: -

szakács

Nyuszilány

Mióta szakács: 2009.09.10.
1 recept

Hozzászólások (10)

platinakuka
platinakuka h, 2015-01-26 17:58

nekem ízlik, és eddig mindenkinek, aki evett belőle, ha lehetek kicsit alpári, kétpofára zabálták :D én kicsit másképpen csinálom, pl pirospaprika nélkül, meg mustárral, tejföllel és nem ecettel,stb :) és gyors, nem kell napokkal előtte rákészülni pácolással.

szaszegy
Szász Zoltán / szaszegy k, 2012-01-03 01:32

Egy kiló hússal és egy leveskockával készítettem, ecet és pirospaprika nélkül (úgy éreztem, ez elrontaná) a foghagymát meg véletlenül kifelejtettem :), de nem bántam meg. Viszont tettem bele jó sok mustárt, amikor már összefőtt a cucc. Ja és egy kevés répát főzés előtt különválasztottam, fölkockáztam, és a főzés utolsó fél órájában belelógattam az edénybe rácson, párolni. Így ezt nem is turmixoltam bele a zöldségmixbe. Úgy éreztem, hiányzik majd valami "rágható" zöldség az ételből, ami nem pépként csúszik le a torkunkon, ezért. De egyébként kiindulási alapként és szamárvezetőként kitűnően funkcionált a recept, az étel pedig krumpligombóccal (http://www.nosalty.hu/recept/krumpligomboc-piritva) fenomenális volt.

cidri67
cidri67 v, 2011-05-15 14:27

Tettem hozzá tejfölt és csak nagyon kevés pirospaprikát használtam. Fincsi lett. Köszi a receptet!

eva1966
Bloemcake / eva1966 v, 2011-01-09 12:49

Nem hangzik rosszul, de inkább az Eszterházi rostélyosra emlékeztet.
Nem vadas az tuti.:)

elmira
Bloemcake / elmira szo, 2010-12-18 18:57

Pirospaprika? Bocsi, de ez nem hasonlít a vadasra egyáltalán. Ez egy jó recept, de ha valaki így készíti el élete első vadasát az nagyon csalódni fog.
Elmira

Gregor
Vadasi György / Gregor sze, 2009-10-28 17:58

Négy személyre soknak találom a 2 kg húst. Bár én szeretem a vadas marhaszeletet, de ennyit nem bírnék megenni.

Sancho
Sancho h, 2012-10-08 08:11

Gregor, szerintem nem sok, mert azt sehol sem írja, hogy egy evésnél kell elfogyasztani.

Legfrissebb cikkek

Zsenge tavaszi fűlevest tessék!
Zsenge tavaszi fűlevest tessék!
Végre itt az igazi tavasz, gyűjtögessünk friss zöldeket séta közben és főzzünk belőlük egy igazán egészséges levest!
A szójaallergia étrendi kihívásai
A szójaallergia étrendi kihívásai
A szójamentes étrend egyszerűnek tűnhet, hiszen a hagyományos magyar táplálkozásban nem gyakori alapanyag a szója. A bökkenő csak az, hogy élelmiszereinkben viszont igen.
968