Vadas marha (Vadas 5.) recept

1 adag
986
kcal
Vadas marha (Vadas 5.)
Vadas marha (Vadas 5.)
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Köretnek jó a házilag gyúrt metélt tészta, krumpligombóc, krokett vagy spagetti ízlés szerint.
Nem hagyományos "vadas", amolyan baranyai változat.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Más, soványabb marhahúsból is készíthetjük: pl. fehérpecsenyéből, vesepecsenyéből, vagy stefániából.
És tetszőlegesen vadhúsokból is: legyen az vaddisznó, őz, vagy szarvas húsa.
Köretnek jó a házilag gyúrt metélt tészta, krumpligombóc, zsemlegombóc, krokett vagy spagetti - ízlés szerint.
 

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: közepes
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel

receptkategóriák

egyéb elnevezések

marhahús vadasan, marha vadasan, vadas marhahús
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A hagymát összekockázzuk, és olívaolajon megpirítjuk.
  2. Amikor már üveges, akkor belerakjuk a marhahúst, amit előzőleg megmostunk, és szeletekre vágtunk; és addig pirítjuk, amíg szép rózsaszínes lesz a külseje.
  3. Ha ez megvan, sózzuk-borsozzuk, megszórjuk a pirospaprikával, hozzáadjuk a babérlevelet, és a leveskockákat, majd kevés vízzel felöntjük, hogy könnyebb legyen összekeverni. 
  4. Ezután belerakjuk a répákat, amelyeket előzőleg kereszt irányban félbe, majd hosszirányban ismét félbe vágtunk, illetve a fokhagymákat. Annyi vízzel engedjük fel, hogy ellepje. Lefedjük.
  5. Ha felforrt, lassú tűzön főzzük kb. 1,5-2 órát. Addig főzzük, amíg a marhahússzeletet egy fakanállal könnyen ketté tudjuk vágni.
  6. Ezt követően a tűzről levesszük, és kiszedjük a "levesből" a húst egy másik lábasba. A babérleveleket kipecázzuk a és ízlés szerint 4-5 nagyobbat a húshoz teszünk, a többit kidobjuk.
  7. A maradék "levest" répástul - fokhagymástul leturmixoljuk, majd a pürét a húsra öntjük az új fazékba. Visszarakjuk főni. Ha felforrt, habarással sürítjük.
  8. Ha kész, és kicsit hűlt, ecettel adjuk meg a mártás pikantériáját.

statisztika

beküldve:
nézettség: 120 839
elküldve: 17
receptkönyben: 436
elkészítve: 3/7
Facebookon megjelent: -

szakács

Nyuszilány

Mióta szakács: 2009.09.10.
1 recept

Hozzászólások (9)

szaszegy
szaszegyk, 2012-01-03 01:32

Egy kiló hússal és egy leveskockával készítettem, ecet és pirospaprika nélkül (úgy éreztem, ez elrontaná) a foghagymát meg véletlenül kifelejtettem :), de nem bántam meg. Viszont tettem bele jó sok mustárt, amikor már összefőtt a cucc. Ja és egy kevés répát főzés előtt különválasztottam, fölkockáztam, és a főzés utolsó fél órájában belelógattam az edénybe rácson, párolni. Így ezt nem is turmixoltam bele a zöldségmixbe. Úgy éreztem, hiányzik majd valami "rágható" zöldség az ételből, ami nem pépként csúszik le a torkunkon, ezért. De egyébként kiindulási alapként és szamárvezetőként kitűnően funkcionált a recept, az étel pedig krumpligombóccal (http://www.nosalty.hu/recept/krumpligomboc-piritva) fenomenális volt.

szakácsbácsi
szakácsbácsiv, 2011-08-28 15:53

Ugyan mi köze van ennek a vadashoz? :D :D Ha pedig valaki ecettel közelítene, biztos nem állnék jót magamért!!!

cidri67
cidri67v, 2011-05-15 14:27

Tettem hozzá tejfölt és csak nagyon kevés pirospaprikát használtam. Fincsi lett. Köszi a receptet!

eva1966
eva1966v, 2011-01-09 12:49

Nem hangzik rosszul, de inkább az Eszterházi rostélyosra emlékeztet.
Nem vadas az tuti.:)

elmira
elmiraszo, 2010-12-18 18:57

Pirospaprika? Bocsi, de ez nem hasonlít a vadasra egyáltalán. Ez egy jó recept, de ha valaki így készíti el élete első vadasát az nagyon csalódni fog.
Elmira

Gregor
Gregorsze, 2009-10-28 17:58

Négy személyre soknak találom a 2 kg húst. Bár én szeretem a vadas marhaszeletet, de ennyit nem bírnék megenni.

Sancho
Sanchoh, 2012-10-08 08:11

Gregor, szerintem nem sok, mert azt sehol sem írja, hogy egy evésnél kell elfogyasztani.

Legfrissebb cikkek

Maradék rizs? Jöhet!
Maradék rizs? Jöhet!
Megmaradt a rizottó, és valami újra vágysz? Most megmutatjuk, hogyan készíts belőle csodás olasz panírozott golyókat!
Ízes töltött tojás a régmúltból
Ízes töltött tojás a régmúltból
Milyenek voltak az étkezési szokások a 19. század derekán? Mit és hogyan ettek az akkori emberek? Főztünk egy korabeli előételt.  
Hajdina a spájzban
Hajdina a spájzban
A kiegyensúlyozott étrend egyik alappillére a változatosság, érdemes nyitottnak lenni, új alapanyagokat kipróbálni. Ezúttal a hajdina felhasználására adok 10 tuti tippet!
Igazi őszi májkrém aszalt szilvával
Igazi őszi májkrém aszalt szilvával
Könnyű nyarat tudhatok magam mögött, ugyanis nem kellett sokat gondolkodnom, mit adjak az unokáknak reggelire vagy uzsonnára, mert csakis májas kencét rendeltek.
985