Vadas marha (Vadas 5.) recept

1 adag
985
kcal
Vadas marha (Vadas 5.)
Vadas marha (Vadas 5.)
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Köretnek jó a házilag gyúrt metélt tészta, krumpligombóc, krokett vagy spagetti ízlés szerint.
Nem hagyományos "vadas", amolyan baranyai változat.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Más, soványabb marhahúsból is készíthetjük: pl. fehérpecsenyéből, vesepecsenyéből, vagy stefániából.
És tetszőlegesen vadhúsokból is: legyen az vaddisznó, őz, vagy szarvas húsa.
Köretnek jó a házilag gyúrt metélt tészta, krumpligombóc, zsemlegombóc, krokett vagy spagetti - ízlés szerint.
 

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: közepes
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
diéta: tejmentes
adag: 4 főre
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel

egyéb elnevezések

marhahús vadasan, marha vadasan, vadas marhahús
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A hagymát összekockázzuk, és olívaolajon megpirítjuk.
  2. Amikor már üveges, akkor belerakjuk a marhahúst, amit előzőleg megmostunk, és szeletekre vágtunk; és addig pirítjuk, amíg szép rózsaszínes lesz a külseje.
  3. Ha ez megvan, sózzuk-borsozzuk, megszórjuk a pirospaprikával, hozzáadjuk a babérlevelet, és a leveskockákat, majd kevés vízzel felöntjük, hogy könnyebb legyen összekeverni. 
  4. Ezután belerakjuk a répákat, amelyeket előzőleg kereszt irányban félbe, majd hosszirányban ismét félbe vágtunk, illetve a fokhagymákat. Annyi vízzel engedjük fel, hogy ellepje. Lefedjük.
  5. Ha felforrt, lassú tűzön főzzük kb. 1,5-2 órát. Addig főzzük, amíg a marhahússzeletet egy fakanállal könnyen ketté tudjuk vágni.
  6. Ezt követően a tűzről levesszük, és kiszedjük a "levesből" a húst egy másik lábasba. A babérleveleket kipecázzuk a és ízlés szerint 4-5 nagyobbat a húshoz teszünk, a többit kidobjuk.
  7. A maradék "levest" répástul - fokhagymástul leturmixoljuk, majd a pürét a húsra öntjük az új fazékba. Visszarakjuk főni. Ha felforrt, habarással sürítjük.
  8. Ha kész, és kicsit hűlt, ecettel adjuk meg a mártás pikantériáját.

statisztika

beküldve:
nézettség: 121 283
elküldve: 17
receptkönyben: 444
elkészítve: 3/7
Facebookon megjelent: -

szakács

Nyuszilány

Mióta szakács: 2009.09.10.
1 recept

Hozzászólások (9)

szaszegy
szaszegyk, 2012-01-03 01:32

Egy kiló hússal és egy leveskockával készítettem, ecet és pirospaprika nélkül (úgy éreztem, ez elrontaná) a foghagymát meg véletlenül kifelejtettem :), de nem bántam meg. Viszont tettem bele jó sok mustárt, amikor már összefőtt a cucc. Ja és egy kevés répát főzés előtt különválasztottam, fölkockáztam, és a főzés utolsó fél órájában belelógattam az edénybe rácson, párolni. Így ezt nem is turmixoltam bele a zöldségmixbe. Úgy éreztem, hiányzik majd valami "rágható" zöldség az ételből, ami nem pépként csúszik le a torkunkon, ezért. De egyébként kiindulási alapként és szamárvezetőként kitűnően funkcionált a recept, az étel pedig krumpligombóccal (http://www.nosalty.hu/recept/krumpligomboc-piritva) fenomenális volt.

szakácsbácsi
szakácsbácsiv, 2011-08-28 15:53

Ugyan mi köze van ennek a vadashoz? :D :D Ha pedig valaki ecettel közelítene, biztos nem állnék jót magamért!!!

cidri67
cidri67v, 2011-05-15 14:27

Tettem hozzá tejfölt és csak nagyon kevés pirospaprikát használtam. Fincsi lett. Köszi a receptet!

eva1966
eva1966v, 2011-01-09 12:49

Nem hangzik rosszul, de inkább az Eszterházi rostélyosra emlékeztet.
Nem vadas az tuti.:)

elmira
elmiraszo, 2010-12-18 18:57

Pirospaprika? Bocsi, de ez nem hasonlít a vadasra egyáltalán. Ez egy jó recept, de ha valaki így készíti el élete első vadasát az nagyon csalódni fog.
Elmira

Gregor
Gregorsze, 2009-10-28 17:58

Négy személyre soknak találom a 2 kg húst. Bár én szeretem a vadas marhaszeletet, de ennyit nem bírnék megenni.

Sancho
Sanchoh, 2012-10-08 08:11

Gregor, szerintem nem sok, mert azt sehol sem írja, hogy egy evésnél kell elfogyasztani.

985