Sárgaborsó főzelék 2. -fasírtgolyócskákkal recept

Sárgaborsó főzelék 2. -fasírtgolyócskákkal
Sárgaborsó főzelék 2. -fasírtgolyócskákkal
receptkönyvben hozzászólások (10)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A sárgaborsó főzelék  -mint a spenót- a menzán edzettek számára szintén rossz emlékeket idéz. Ezért gondoltam, hogy elkészítem. Na és persze azért mert tápláló és nagyon egészséges. Elkészítésére több variációt is olvastam az interneten, míg mindegyikből ellesve/ kihagyva valamit megalkottam a sajátomat. A sárgaborsó főzelékre gondolva pedig a következő gondolatom a fűszeres kis húsgolyók voltak; és nem mellesleg volt még a fagyóban az előző napokban készített bolognaihoz vásárolt darált húsból is.. :)

hozzávalók / 2 adag

Főzelékhez:

  • 25 dkg sárgaborsó
  • 1 db közepes fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 db húsleveskocka
  • 3 db babérlevél
  • őrölt feketebors
  • olaj

Fasírtgolyócskákhoz:

  • 40 dkg darált sertéscomb
  • 3 db tojás
  • 3 szelet kenyér
  • 0,5 l tej
  • 1db közepes fej vöröshagyma
  • 5-6 gerezd fokhagyma
  • fehérbors
  • feketebors
  • darabolt petrezselyem
  • majoranna
  • egy csipet édes pirospaprika

Sütéshez:

  • olaj

receptjellemzők

konyha: magyar
nehézség: könnyű
szezon: tél
adag: 2 főre
mikor: ebéd
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc

egyéb elnevezések

felesborsó főzelék húsgolyókkal
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az apróra vágott vöröshagymát egy lábasban üvegesre dinszteljük.
  2. Az előzetesen (kb. 3-4 óra) vízbe áztatott, majd jól átmosott sárgaborsót a lábasunkba öntjük, és felengedjük annyi vízzel, hogy az kb. két ujjnyira ellepje. Dobjuk bele a babérleveleket, a  leveskockát, nyomjuk bele a fokhagymákat, daráljunk rá egy kevés feketeborsot, és végül adjunk hozzá egy csipet sót.
  3. Fedő alatt főzzük kb. 1-1,5 órát, amíg a sárgaborsó teljesen pépes nem lesz. Néha nézzünk rá, és kavarjunk rajta; és ha szükséges, adjunk hozzá még vizet. Miközben fő a borsónk, elkészítjük a fasírtgolyócskákat.
  4. Az előzetesen tejbe áztatott (vízzel is helyettesíthető) kenyérszeleteket kinyomkodjuk, és a darált húshoz adjuk. Ráütjük a tojásokat, ízlés szerint fűszerezzük: sóval, fehér- és feketeborssal, pirospaprikával, majorannával, petrezselyemmel és zúzott fokhagymával.
  5. Az apróra vágott hagymát egy serpenyőben megdinszteljük, majd ezt is hozzákeverjük a húshoz. Ügyeljünk arra, hogy a fűszereket egyenletesen eloszlassuk.
  6. Kis, sárgabarack méretű golyócskákat formázunk, és forró olajban pirosra sütjük. Akkor jó a fasírtunk, ha kettétörve nem rózsaszínű a közepe. A kisült golyócskákat papírtörlőre tesszük, hogy a felesleges olajat leitassuk róla.
  7. Mire a fasírtok kisültek, a sárgaborsónk is pépesre főtt. A babérleveleket kiszedjük.
  8. Liszttel és olajjal zsemleszínű rántást készítünk. Ezt felengedjük egy merőkanálnyi sárgaborsólével, amivel jól elkeverjük, majd ezzel berántjuk a főzelékünket. (Ha kellően besűrűsödik, akkor nem szükséges rántani -ezt a borsó minősége dönti el.)
  9. Kavargatás mellett még pár percig főzzük. Akkor jó, ha fröcsköl.

statisztika

beküldve:
nézettség: 91 013
elküldve: 16
receptkönyben: 567
elkészítve: 39/49
Facebookon megjelent: -

szakács

Maty

Mióta szakács: 2008.12.27.
10 recept

Hozzászólások (10)

Jucmok
Jucmokp, 2014-07-11 15:18

Tegnap elkészítettem a főzeléket, igazán finomra sikerült, még a férjemnek is ízlett, aki amúgy nem főzelékpárti. Máskor is készíthetek ilyet (csak akkor nem zöldségfasírtot kér majd mellé). :)

elderflower
elderflowerh, 2014-05-26 13:04

Én fasírtgolyó nélkül készítettem el, így is nagyon finom lett. ajánlom mindenkinek :)

mjusztina
mjusztinasze, 2012-04-11 12:30

Nagyon finom-rántás nélkül is kellően sűrű lett- és már másodszor csináltam! Köszi a receptet :-)! Üdv: Jusztina

Maja50
Maja50cs, 2012-02-09 14:50

Kedves tucseke Nagyon finom köszi a receptet kellemes délutánt kívánok

sz_szandra
sz_szandraszo, 2011-02-19 19:06

Finom lett a sárgaborsó főzelék, bár nekem több, mint két óráig kellett főznöm, hogy jó legyen. Bár lehet, hogy ha másfél óra múlva berántottam volna, nem kellett volna még egy fél órát főznöm... csak most olvastam végig a receptet. de lényeg, hogy köszi a receptet, jó volt

tucsike
tucsikev, 2010-06-06 18:01

Maradt sülthúsom és gondoltam, főzők holnap egy feles zöldborsó főzeléket. Sajnos konkrét receptet nem találtam, de gondolom ugyanugy kell késziteni, mint a sárga fajtát. Ha valaki tud receptet, vagy tanácsolni elkészitési módot, megköszönöm.

czepanm
czepanmk, 2010-06-15 22:35

Kedves tucsike,

szerintem a feles zöldborsó is ugyanúgy készítendő, mint a hagyományos egész: tejjel, habarással.
Legalábbis mi így készíttettük egyetlen alkalommal, amikor feles zöldborsóból lett a zöldborsófőzelék. A zöldborsóhoz szerintem nem illik a rántással sűrítő elkészítési mód, túl zsenge az íze. Bár a zöldborsópörkölt isteni :), de abban sincs ugye rántás.
Szép napot és jó főzögetést!

Legfrissebb cikkek

A hét szakácsa: Redy
A hét szakácsa: Redy
Eheti kiemelt szakácsunk, Redy, alias Edit nagymamájától leste el a főzés csínját-bínját. Nem volt nehéz dolga, hiszen mentora egy egész Duna-parti üdülőnek főzött akkoriban.
8 vacsoraötlet maradék csirkéből
8 vacsoraötlet maradék csirkéből
Vasárnap csirkét sütöttem a családnak, és sajnos nem fogyott el maradéktalanul. Gondolom ismerős a történet, ezért megosztok veletek egy két maradékmentő ötletet.