r
Nosalty Logó

Sárgaborsó főzelék 2. -fasírtgolyócskákkal

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Sárgaborsó főzelék 2. -fasírtgolyócskákkal
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 14% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 24% Zsír

A főzelékhez

A fasírtgolyócskákhoz

A sütéshez

Összesen 2444 Kcal
  • 14% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 24% Zsír

A főzelékhez

A fasírtgolyócskákhoz

A sütéshez

Összesen 4889 Kcal
  • 14% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 24% Zsír

A főzelékhez

A fasírtgolyócskákhoz

A sütéshez

Összesen 255 Kcal
  • 14% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 44% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    95.6 g

Zsír

  • Összesen
    169.1 g
  • Telített zsírsav
    29 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    72 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    55 g
  • Koleszterin
    396 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2702.7 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    99 mg
  • Kálcium
    539 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    169 mg
  • Foszfor
    1130 mg
  • Nátrium
    740 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    134.4 g
  • Cukor
    22 mg
  • Élelmi rost
    32 mg

VÍZ

  • Összesen
    309.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    1
  • A vitamin (RAE):
    135 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    54 mg
  • C vitamin:
    12 mg
  • D vitamin:
    96 micro
  • K vitamin:
    31 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    20 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    133 micro
  • Kolin:
    570 mg
  • Retinol - A vitamin:
    126 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    113 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    403 micro
Összesen 2444 Kcal
  • 14% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 44% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    191.3 g

Zsír

  • Összesen
    338.1 g
  • Telített zsírsav
    59 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    143 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    109 g
  • Koleszterin
    792 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5405.4 g
  • Cink
    19 mg
  • Szelén
    197 mg
  • Kálcium
    1079 mg
  • Vas
    23 mg
  • Magnézium
    338 mg
  • Foszfor
    2261 mg
  • Nátrium
    1480 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    268.9 g
  • Cukor
    44 mg
  • Élelmi rost
    65 mg

VÍZ

  • Összesen
    618.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    1
  • A vitamin (RAE):
    270 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    108 mg
  • C vitamin:
    24 mg
  • D vitamin:
    191 micro
  • K vitamin:
    62 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    5 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    40 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    265 micro
  • Kolin:
    1140 mg
  • Retinol - A vitamin:
    252 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    227 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    806 micro
Összesen 4889 Kcal
  • 14% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 44% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.9 g

Zsír

  • Összesen
    17.6 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    41 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    280.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    56 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    18 mg
  • Foszfor
    117 mg
  • Nátrium
    77 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    14 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    32.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    14 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    59 mg
  • Retinol - A vitamin:
    13 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    12 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    42 micro
Összesen 255 Kcal

Hozzávalók

A főzelékhez

A fasírtgolyócskákhoz

A sütéshez

Elkészítés

A főzelékhez

  1. Az apróra vágott vöröshagymát egy lábasban üvegesre dinszteljük.
  2. Az előzetesen (kb. 3-4 óra) vízbe áztatott, majd jól átmosott sárgaborsót a lábasunkba öntjük, és felengedjük annyi vízzel, hogy az kb. két ujjnyira ellepje. Dobjuk bele a babérleveleket, a leveskockát, nyomjuk bele a fokhagymákat, daráljunk rá egy kevés feketeborsot, és végül adjunk hozzá egy csipet sót.
  3. Fedő alatt főzzük kb. 1-1,5 órát, amíg a sárgaborsó teljesen pépes nem lesz. Néha nézzünk rá, és kavarjunk rajta; és ha szükséges, adjunk hozzá még vizet. Miközben fő a borsónk, elkészítjük a fasírtgolyócskákat.
  4. Az előzetesen tejbe áztatott (vízzel is helyettesíthető) kenyérszeleteket kinyomkodjuk, és a darált húshoz adjuk. Ráütjük a tojásokat, ízlés szerint fűszerezzük: sóval, fehér- és feketeborssal, pirospaprikával, majorannával, petrezselyemmel és zúzott fokhagymával.
  5. Az apróra vágott hagymát egy serpenyőben megdinszteljük, majd ezt is hozzákeverjük a húshoz. Ügyeljünk arra, hogy a fűszereket egyenletesen eloszlassuk.
  6. Kis, sárgabarack méretű golyócskákat formázunk, és forró olajban pirosra sütjük. Akkor jó a fasírtunk, ha kettétörve nem rózsaszínű a közepe. A kisült golyócskákat papírtörlőre tesszük, hogy a felesleges olajat leitassuk róla.
  7. Mire a fasírtok kisültek, a sárgaborsónk is pépesre főtt. A babérleveleket kiszedjük.
  8. Liszttel és olajjal zsemleszínű rántást készítünk. Ezt felengedjük egy merőkanálnyi sárgaborsólével, amivel jól elkeverjük, majd ezzel berántjuk a főzelékünket. (Ha kellően besűrűsödik, akkor nem szükséges rántani -ezt a borsó minősége dönti el.)
  9. Kavargatás mellett még pár percig főzzük. Akkor jó, ha fröcsköl.
  • Receptkönyvben: 579
  • Tegnapi nézettség: 26
  • 7 napos nézettség: 173
  • Össznézettség: 223747
  • Feltöltés dátuma: 2010. február 27.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A sárgaborsó főzelék  -mint a spenót- a menzán edzettek számára szintén rossz emlékeket idéz. Ezért gondoltam, hogy elkészítem. Na és persze azért mert tápláló és nagyon egészséges. Elkészítésére több variációt is olvastam az interneten, míg mindegyikből ellesve/ kihagyva valamit megalkottam a sajátomat. A sárgaborsó főzelékre gondolva pedig a következő gondolatom a fűszeres kis húsgolyók voltak; és nem mellesleg volt még a fagyóban az előző napokban készített bolognaihoz vásárolt darált húsból is.. :)

Hozzávalók

A főzelékhez

A fasírtgolyócskákhoz

A sütéshez

Címlapról ajánljuk

További cikkek