Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Pitypangméz vagy pitypangszirup

Pitypangméz vagy pitypangszirup
Pitypangméz vagy pitypangszirup
140 perc / előkészület: 20 perc főzés: 120 perc
receptkönyvben hozzászólások (38)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Évek óta készítem ezt a különlegesen finom mézet. A gyermekeim kicsi korukban is szerették, és most sincs ez másképp.
Maria Treben: Segítség Isten patikájából c. könyvében találtam.
Ebből a mennyiségből egy 7 dl-es befőttes üveg és egy 2 dl-es kisebb üveg lett tele.
Friss kenyérre vagy vajas kenyérre kenve is rendkívül ízletes.
Virágzás előtt a leveléből salátát is készíthetünk. Az idén én is elkészítettem a salátát úgy, ahogy a fejessalátát szoktuk. Kevés cukorral meghintettem a tetejét, és kimentem a kertbe virágot ültetni. Később bementem, hogy megkóstolom, de hűlt helyét találtam. Megették a gyerekeim anélkül, hogy tudták volna mit esznek. Azt hitték, fejessaláta. Így aztán nem tudtam meg, milyen íze lehetett. Majd jövőre újra kipróbálom!
Egyszer margarinból és körömvirágból gyógykenőcsöt készítettem a viszeres, fájós lábaimra. Fel kellett olvasztani, majd  megdermeszteni, ezért a hűtőbe tettem. El kellett mennem otthonról, és amikor hazaértem, a következő látvány fogadott: Az én kis családom - a lányom, a vőm is ott voltak - ültek az asztalnál, és friss kenyérre kenve, zöld hagymával - szerintük egy kicsit édeskés volt - jóízűen falatoztak az én viszérkenőcsömből.
Hát ennyi az én gyógynövényes történetem!

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

A méznek nem szabad túl sűrűnek lennie, mert kikristályosodik. Túl híg se legyen, mert megsavanyodik.
Tartósítani nem tudom hogyan kell, mert nálunk elfogy, még mielőtt bármi rossz történne vele!
A pitypangot vagy a levelét salátának olyan helyről szedjétek, ahol nem járnak autók, és nem szennyezik mindenfélével ezeket a hasznos kis növényeket. Salátának a virágzás előtti, gyenge levelek a jók.

alapanyagok

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A pitypangnak csak a virágját jól megmossuk, 1 liter hideg vízben feltesszük főni.
  2. Amikor bugyogni kezd, levesszük a tűzről. Egy éjszakára állni hagyjuk a főzetet.
  3. Másnap szitára öntjük, lecsepegtetjük, kinyomkodjuk.
  4. A citromot, a cukrot hozzáadjuk a léhez.
  5. Fedő nélkül a legkissebb lángon melegítjük. Pároljuk, vigyázva arra, nehogy forrjon.
  6. Egyszer-kétszer hagyjuk kihűlni. Ellenőrizzük az állagát!
  7. Kétszer-háromszor felforrósítjuk, majd hagyjuk lehűlni.

  • költség: 250 Ft
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 7
össznézettség: 42 321
elküldve: 1
receptkönyvben: 271
elkészítve: 10/14
Facebookon megjelent: 1

szakács

Olaszné Anci

Mióta szakács: 2011.01.01.
191 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
kategória: édes krém
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tavasz
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 6 főre
fogás: köret

egyéb elnevezések

pitypangszirup, méz gyermekláncfű-virágból

Hozzászólások (38)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

illesoszkar
illesoszkar Tue, 2016-05-24 19:23

Üdv. Szerintem felesleges 1 l viz a pitypang mézhez mert órákat kel párologtatni,és sürün csinálok bodza,pitypant facélia szirupot ill hamis mézet,én jóval kevesebb vizet teszek 1/2 liternél 1 kg cukorhoz igy is sokszor sokat kell párologtatni ,én annyi citrom savat vagy borkő savat teszek bele hogy határértéken lehessen érezni a savanyú hatást az nem kevés de igy két év alatt sem kristálysodik ki.többször ki veszek belőle kanállal és kihűtöm és ugy kell folyni mint a rendes méznek hidegem.évek óta csinálom és szeretik,de az eredeti repce méz is héhány hét alatt kristályosodik ebbe is teszek borkősavam és egy két évig nem kristályosodik ki a méhészek is felmelegitik és citrom savat tesznek bele,mert sok ember azt állitja hogy a kristályos méz nem igazi méz,ez nem igaz mert előbb utóbb minden méz kristályosodik még az akác is mert nem teljesen tiszta elég 2-3 % vegyes virág bele

Fonott Kalács
Fonott Kalács / Fonott Kalács Wed, 2016-04-20 11:28

Ez a recept egyszerűen fantasztikus! Méznek mondjuk elég híg, de az íze pont olyan, ezért teába rakom, vagy szörpként iszom. Oda vagyok érte!

cinci67
cinci67 Sat, 2015-04-18 14:22

Sziasztok!Én nagyon béna lehetek, mert az én mézem csak szirup lett..nagyon híg lett.Pedig úgy csináltam ahogy le van írva, 1 l vízhez 1kg cukor, és 2-3 marék pitypang.
Ja, a másik meg, hogy én a virágról a zöld részét nem szedtem le,(nem a szárát, azt igen),de nem szép sárga lett,hanem zöldessárga:(

meg tudom menteni esetleg zseléfixel,vagy főzzem még egyszer de sokáig?

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Mon, 2015-06-29 11:52

Kedves cinci67!
Már elkéstem,de azért leírom. Hígabb lesz,mint az igazi méz,de a kenyérről azért nem folyik le.Remélem tudtam segíteni,tehát nem vagy "béna!" Szeretettel üdvözöllek: Anci

Robert7
Robert7 Wed, 2014-04-02 14:11

Kedves Anci!
Azt szeretném megkérdezni tőled,hogy amikor felteszed főzni akkor menyi ideig szoktad az első főzést főzni és milyen sűrű szók lenni amikor leveszed,ez menyi időben 1óra kb?

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Wed, 2014-04-02 18:06

Az első főzéskor éppen hogy elkezd bugyogva forrni, 2-3 perc, már le is veszem.
Olyan sűrű lesz, mint a meglangyosított méz állaga, nem lesz nagyon sűrű. Időt nem tudok mondani. Sok sikert az elkészítéséhez ! Üdv: Anci

Bató Edit
Bató Edit Wed, 2013-04-24 11:53

Kedves Anci!
Keresgéltem, mert pitypangmézet szeretnék készíteni és most bukkantam rá erre a jó kis receptedre. Már megvan az "alapanyag", délután el is készítem, mert nagyon kíváncsi vagyok rá.
A történeted aranyos!
Puszi, Edit

Virág76
Virág76 / Virág76 Wed, 2012-04-18 13:30

Szia Anci! Most találtam erre a receptedre.Szegény pitypangok,amelyik túlélte a hétvégi fűnyírást,most elvesztették a fejüket....Nagyon kíváncsi vagyok,hogy sikerül.Üdv: Virág

Tmea
Tmea / Tmea Fri, 2011-05-06 10:15

Oké! :-)) ) 9 éves. Nagyon klassz kis emberke, imádom! :-))

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Thu, 2011-05-05 20:39

Kedves Tmea !
Az egyik kedves szomszédomnak van lestyán bokra,egy kerítésen nyitott kiskapu köt össze minket.
Bele vagyok szabadítva, bármikor tépkedhetek belőle. Hány éves a leánykád ?
Hogy zsírral csinálod, nem mondom el senkinek, te se mond el, de legközelebb én is kipróbálom.
Köszönöm az ötletet. Szép estét ! Anci

Tmea
Tmea / Tmea Thu, 2011-05-05 18:13

Nekem is nagyon jó lett a lestyános! Eddig ez a tuti befutó, és akkora bokor van belőle, hogy egész nyáron lehet pestozni a lányom, és a barátnőm legnagyobb örömére. Meg az enyémére is! :-)) (Egyébként én azt is zsírral csinálom, de ne mondd el senkinek! :-)))

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Thu, 2011-05-05 14:17

Kedves Tmea !
Hát még én mennyire bánom, hogy nem lehetett látni a fejemet, amikor észrevettem azt a hozzászólást egy receptemnél : A joghurtban pácolt csirkecombról van szó. Mindenütt comb van a receptben csak a címében írtam csirkemellet ! Ekkora bugyutaságot ! Hát " velem is megtörténhet egyszer " - van egy hasonló dal is.
Ismered ? Remélem többször azért nem fordul velem elő.
Köszönöm neked és Petrának is a pesto receptet ! Utánanéztem és tegnap el is készítettem petrezselyemből,
meg lestyánból is. Egy-egy bébiételes üveggel lett. Szerintem jól sikerült.
Szép napot kívánok neked, puszi : Anci

Tmea
Tmea / Tmea Wed, 2011-05-04 20:28

Dehogy bántódtam meg! Olvastam a sztoridat, arra reagáltam! Kár, hogy itt nem lehet látni egymás fejét, meg hallani a hangsúlyt! Jókat nevetgélnénk szerintem! :-))

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Wed, 2011-05-04 07:39

Kedves Ivali !
Én is jót nevettem a te storydon, főleg azért, mert nem gondoltam, hogy ugyanez mással is megtörténhet.
Egyébként a könyv azt írja, hogy külsőleg-belsőleg jó a körömvirágkrém.
Annak meg külön örülök, hogy a férjed meg is gyógyult tőle.
Látod, nem hiába töltünk mi annyi időt a konyhában !
Szeretettel üdvözöllek: Anci

lvali
lvali Tue, 2011-05-03 21:22

kedves olaszneanci!Nagyon jot nevettem a storydon mivel hasonloan jartam en is.Miutan elkeszitettem a koromvirag kremet,beleraktam egy margarinos dobozba es be a hutobe.Amig en a kertben voltam,a ferjem megehezett es ``margarinos``kenyerrel mulatta az ehseget.Kesobb amikor megtudta hogy valojaban mit is evett,orommel kijelentette,hogy kigyogyult a gyomorfekelybol!

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Tue, 2011-05-03 18:28

Kedves Tmea !
Igazán szívből köszönöm a kimerítő, részletes tájékoztatást !
Azt hiszem minden kérdésemre megkaptam a választ.
A pesto receptnek meg mindjárt utána is nézek.
A körömvirágkrém kóstolást viccnek szántam, a sztory-ban írok róla, hogy miért.
Ne haragudj a humoromért, ugye nem bántódtál meg ?
Azért felháborító,hogy mi mindent megetetnek az emberekkel ! -margarin-
Sok szeretettel üdvözöllek : Anci

Tmea
Tmea / Tmea Tue, 2011-05-03 16:37

Kedves Anci!
Én a mézes krémest készítettem már többször pitypang sziruppal és senki nem mondja meg a különbséget. Szerintem nyugodtan lehet bármihez használni méz helyett, ugyanolyan lesz az íze.
Pitypang pesto recept van itt az oldalon Petránál, onnan vettem. Kicsit változtattam rajta - mogyoróval csináltam. Én a pestokat igazán még csak kenyérre kenve ettem, de lehet őket husikra kenni, meg tésztaszósznak használni, sőt én el tudom képzelni a rakott zöldségekhez is két réteg közé, meg sós palacsintába is töltelék alá felkenni. Ha elkészíted valamelyiket és megkóstolod, igazán csak a fantáziád szab határt neki. Én eddig csináltam már medvehagymásat, snidlingeset, pitypangleveleset és most hoztam be a lestyánt a kertből. Ő lesz a következő áldozat! :-))
Körömvirágkrémet még nem ettem, csak külsőleg használtam, de az disznózsírral készült. Nagymamám, aki tavaly előtt halt meg 90 évesen, mesélte, hogy régen minden hurutos betegséget úgy kezeltek, hogy zsírt kentek a hurutos testrészre, leginkább ugye a mellkasra és a hátra, jól bebugyolálták és így kezelték a megfázást, rendkívül hatásosan. Hogy ízre milyen lehet a körömvirág zsírral, azt nem tudom, de ha hoz legközelebb a barátnőm, meg fogom kóstolni. Gyógyhatásában viszont egész biztos jobb, mint a margarin, ami a csomagoláson feltüntetett "növényi zsírral" ellentétben állítólag kőolajból készül...

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Tue, 2011-05-03 14:26

Kedves candyqueen !
Nagyon örülök, ha sikerült eszedbe juttatnom, hogy van ilyen könyved.
Nem vagyok egy mániákus gyógynövényes, de ami jó, annak én is teret adok.
Így jártam a pitypang mézzel is. Igaz, kicsit figyelem igényes, mert többször
alá kell gyújtani, meg elzárni, de megéri a fáradságot. Látod, itt feljebb Tmea írta nekem
hogyan kell tartósítani és hogy sütéshez is használta már. Ez nekem is új volt és
nagyon örültem az új információknak.
Sok sikert kívánok az elkészítéséhez, szép napot neked ! Anci

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Tue, 2011-05-03 14:16

Kedves ladybird !
Köszönöm a jó tanácsot, kifogom próbálni sertés zsírral !
Nálam még most kelt ki a körömvirág, de lesz !
Szeretettel üdvözöllek: Anci

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Tue, 2011-05-03 14:11

Kedves Tmea !
Hát kedves Tmea nagyon örülök, hogy van valaki aki szintén szereti és ismeri ezt a finomságot.
Nagyon köszönöm, hogy leírtad a tartósítás tudományát, mert azt én nem tudtam.
Lám mire jó ez az oldal. Megint tanultam valamit ! Még nem sütöttem vele, de jövőre többet készítek és
sütéshez is kipróbálom. Arra gondoltam, hogy a karácsonyi mézesből vajon kiérezhet-e az íze ?
Engem nem zavarna ha igen, sőt ! A pestot hogy készíted belőle és mi mindenre használod ?
Édesanyám mindig disznózsírt használt a sütésekhez. Attól is finom, omlós lett a tészta.
Egyetértek veletek ! Nem tudom a körömvirágkrémet disznózsírral szeretné-e a családom zöldhagymával,
mint a margarinból készültet ?
Örülök, hogy írtál nekem, szeretettel üdvözöllek . Anci

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2011-05-03 13:45

Drága Ancika!
A körömvirág krémet ne margarinból készítsd! Margarinból egyáltalán ne készíts semmit. Én pár éve vajat használok mindenhez. A margarint teljesen száműztem,már csak azt sajnálom,hogy erre korábban senki nem hívta fel a figyelmemet. Körömvirág krémet az idén én is szeretnék készíteni,de csak szigorúan házi sertés zsírral. Éva

Tmea
Tmea / Tmea Tue, 2011-05-03 13:50

Kedves Anci!
Én is évek óta készítem, bár én Hémangi Dévi Dászi, A kerttől a konyháig című Krisnás szakácskönyvéből vettem a receptet. Ebben a tartósítás része is meg van oldva a kérdésnek, nevezetesen is úgy, hogy a cukorral - gyümölcscukorral - együtt 2 dkg citromsavat is teszünk bele. Én úgy szoktam készíteni, hogy ez a téli kincseink egyike, mivel nem csak ízében, hanem élettani hatásában és sütési tulajdonságaiban is megegyezik a mézével, tehát tapasztalatból mondom, hogy ezzel a módszerrel sokáig eláll. Érdemes megmenteni 2-3 üveggel a gyerekek elől, elsősorban az ő érdekükben, mert nagyon jó gyógyhatású készítmény. A lányom ha télen meg van fázva, az az első, hogy kéri a pitypang-szirupot! :-) No meg a hársfa teát. Esetenként együtt a kettőt. Vigyázni kell azonban, mert miután egyfajta gyógyszerről van szó, nem szabad belőle egyszerre sokat enni-inni.
A levelét is meg lehet szárítani, amiből viszont nagyon jó méregtelenítő-májtisztító hatású teát lehet főzni. De azt is max. 6 hétig lehet inni, kizárólag kúraszerűen. Az idén kipróbáltam belőle a pestot is, az is nagyon jó!!!
Egyébként Évával egyet értek, én is most kezdem száműzni a margarint és az olajat, és meglepetésemre minden sütihez kiválóan működik a disznózsír. A körömvirágkrémhez is, bár az a barátnőm teritóriuma.:-))
Szeretettel
Tímea

candyqueen
CandyQueen / candyqueen Tue, 2011-05-03 13:37

Úristen! Végre tudom, hogy mit csináljak azzal a sok gyermekláncfűvel. Amúgy se irtom ki, mert rendkívül eégszséges, bár ugye nagyon keserű.
Megvan ez a könyv nem is egy példányban, de efelett valamiért mindig elsiklottam. Megvan a hétvégi program :)

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Tue, 2011-05-03 13:26

Kedves Anikó !
A kedvedért és lehet, hogy még sok méhész kedvéért már módosítottam is az elnevezését.
Szakmai fület sérthet és köszönöm a hozzászólásodat.
Szép napot neked ! Anci

motoros anyacsajszi
motoros anyacsajszi / motoros anyacsajszi Tue, 2011-05-03 13:40

Kedves Anci!

Igen, láttam, aranyos vagy!
valóban sérti, már attól kész vagyok, amikor jönnek mézért, és megkérdezik, hogy kicukrosodott??ááááááá:)
Tudod nagyon sokan eszik a bolti, méhecskét nem látott "mézet",mert azt hiszik az a jó,mi méhészek meg igyekszünk minden embert ellátni a termelői mézzel, mert nagyon egészséges és mert ez a MÉZ!és szerintem mindenben előrébbvalóak a hazai termelői termékek,mint a bolti!
Köszönöm,Neked is szép napot!
És örülök, hogy vannak ilyen aranyos, és kedves emberek,valamint szakácsok,mint Te:)

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Tue, 2011-05-03 13:19

Kedves Meli !
Ha elkészíted, kíváncsi leszek a véleményedre ! Különleges íze van, majd meglátod !
Ha egy kicsit kikristályosodik, sincs baj, amit frissen fogyasztunk beteszem egy nagyon
picit a mikróba és megolvad. Kaláccsal, kiflivel, vagy vajaskenyérre csorgatva is finom.
Üdvözöllek és szép napot neked ! Anci

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Tue, 2011-05-03 13:13

motoros anyacsajszi !
Nem én adtam a nevét, szintén az említett könyvből vettem kölcsön. Köszönöm az észrevételt !
Akinek ez az elnevezés nem szimpatikus, az elnevezheti pitypang szirup-nak is.
Mivel méhész vagy, megértelek. Szeretettel üdvözöllek:Anci

motoros anyacsajszi
motoros anyacsajszi / motoros anyacsajszi Tue, 2011-05-03 13:19

Kedves Anci!

Örülök, hogy nem haragudtál meg azért amit írtam!:)és azért is hogy megértesz:)
A szirup jobban hangzik, mivel az is!
Tényleg kedves vagy!
Én is szeretettel köszöntelek!
Anikó

Gerdi
Gerdi / Gerdi Tue, 2011-05-03 13:01

Kedves Anci! Ha találok még két marék virágot, elkészítem! Köszi a receptet! Üdv. Meli

motoros anyacsajszi
motoros anyacsajszi / motoros anyacsajszi Tue, 2011-05-03 12:59

Kedves Olaszné Anci!

Tetszik a recepted, ötletes, a story is nagyon tetszik, ami viszont nem, az a neve!ennek nem szabadna a méz nevet adni!!!mivel ugye tudjuk, hogy a termelői méz nem tartalmaz cukrot, persze a bolti igen!
egy méhész

651
pitypang 2 marék
cukor 1 kg
citrom 1 db
víz 1 l