Mandulatej házilag recept

Mandulatej házilag
Mandulatej házilag
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Havazott.... a tej itthon elfogyott, gyorsan csináltam egy kis mandula tejet. :)  Most komolyan.:)
A mandula nagyon egészséges.
Negyedik gyermekemmel voltam terhes, amikor elkezdődött a mandula őrület valamiért állandóan azt kívántam. Nyersen, a héjával együtt. A spejzunkat akár egy mókus is megirigyelhette volna ugyanis mindenhol olajos magvak voltak...:) Meg sem merem mondani, hogy mennyi mandulát ettem meg 9 hónap alatt.
A mandula evés (ivás) megmaradt.... Igaz nagyon drága, de vannak tejérzékenyek akiknek sajnos sok választásuk nincs ebben a témában. Ha nem is csinálunk tejet belőle rágcsáljunk el néhány szemet naponta.
Van, akik héjával együtt készíti a mandula tejet.


hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Tejérzékenyeknek, fogyókúrázóknak, magas vérnyomásban szenvedőknek, magas koleszterin csökkentésére.
A mandula-víz arányát ízlésünk és pénztárcánk szerint alakíthatjuk, attól függően, hogy milyen sűrűn szeretjük.
A pépes mandulát is fel lehet használni, sütikbe, turmixba, fagyiba.
A mandulát akár hosszabb ideig is lehet a vízben áztatni, és többször átdarálni.

alapanyagok

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
elkészítési idő: 5-15 perc
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
nehézség: könnyű
vegetáriánus: vegán
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
adag: 4 főre
babakonyha: baba-mama
fogás: ital

receptkategóriák

egyéb elnevezések

mandulatej
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Forraljunk fel egy lábasban vizet, tegyük bele a mandulákat 2-3 percre.
  2. Szűrjük le, és mossuk át a mandulákat egy kevés hideg vízzel.
  3. Így nagyon könnyű lesz a héját eltávolítani, csak óvatosan nyomjuk meg az egyik végén és így könnyen kicsúszik a héjából.
  4. Tegyük a mandulát a turmixgépbe, és lassan adagolva a vizet magas fokon pépessé daráljuk.
  5. Leszűrjük, és tálalásig hidegen tartjuk.

 


  • elkészítettem: 900 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 17 347
elküldve: 6
receptkönyben: 324
elkészítve: 0/6
Facebookon megjelent: -

szakács

RAW

Mióta szakács: 2011.03.15.
137 recept

Hozzászólások (6)

ljanka
ljankasze, 2013-02-27 19:57

Ha héj nélküli mandulával készíteném el, akkor ugye szimplán elég a turmixolás. Vagy érdemes előtte beáztatni pár órára, hogy könnyebben menjen a turmix?

Kristina
Kristinacs, 2013-02-28 02:44

Igen szimplán elég a turmixolás, de ha van időd be is áztathatod néhány órára akkor könnyebb ahogyan Te is említetted mivel puhább.

rozsaszinparduc
rozsaszinparduccs, 2012-05-10 17:42

Kedves Kristina!

Kb mennyi ideig áll el az így elkészített mandulatej a hűtőben?
Eddig csak zabbal és kókusszal készítettem "tejet", de muszáj a mandulát is kipróbálnom. :-)

Kristina
Kristinacs, 2012-05-10 17:52

Kedves Rozsaszinparduc!
2-3 napig biztosan el áll, néha tovább is. Ha az íze kesernyéssé változik a tároláskor abból tudod, hogy már nem jó:) További szép napot.
Üdv,
RAW/Kristina

Kristina
Kristinah, 2011-09-26 04:15

Egészségesebb, ha nem forraljuk fel. Áztassuk tiszta vízben, 24-óra elteltével héjávval együtt le lehet darálni.

Zúza
Zúzaszo, 2011-01-22 20:37

DIÓVAL is szuper, és nagyon egészséges. Csontritkulás megelőzésére is kiváló, mivel nagyon magas benne a fehérje-foszfor-kálcium aránya. Egy pici mézzel is meg lehet bolondítani :-)
Köszi, hogy beküldted!

Legfrissebb cikkek

354