Kovászos zabropi recept

Kovászos zabropi
Kovászos zabropi
70 perc / előkészület: 60 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Sok-sok kísérletet tettem rá, hogy egészséges, de a boltihoz hasonló ízű és állagú ropit készítsek. Végül meg is lett az eredmény, ez a változat már mindkét feltételt teljesíti. Abbahagyhatatlanul finom, nagyon ropogós. E mellett arra is jó, hogy ha túl sok a kovászunk, ne menjen kárba.

Nagyon sok lesz ennyi tésztából, kb. 5-6 tepsit megtölt, nagyjából 150 db lesz, így ha nincs sok időnk, felezhető is a recept.

 
1 db kb. 7 kalória, 0,3 g fehérje, 1 g ch, 0,1 g zsír. 100 grammja 336 kalória, 14 g fehérje, 51 g ch, 6 g zsír.

hozzávalók / 12 adag

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
kalória: alacsony
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, szilveszter
fogás: egyéb fogás
nehézség: közepes
kategória: sós süti
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 12 főre
konyhatechnológia: vadkovászos receptek

receptkategóriák

egyéb elnevezések

sós ropi, házi ropi
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Keverjük el a hozzávalókat nagyon alaposan. (Én késes aprítót használok erre a célra.) Hagyjuk kicsit pihenni, majd gyúrjuk át, míg egységes nem lesz, jól össze nem áll.
  2. Formázzuk gombóccá, és letakarva hagyjuk állni 1-2 órát. Nem fog igazán megkelni, inkább csak lazul kicsit.
  3. Vágjuk kisebb darabokra, és nyújtsuk ezeket olyan vékonyra, amennyire csak tudjuk. Ha van tésztagépünk, az megspórolhat némi izommunkát, kézzel, mivel kemény a tészta, meg kell küzdeni a vékony lapokért.
  4. A lapokat vágjuk gyufaszál vastagságú csíkokra. Ebben megint segítségünkre lehet egy tésztagép, de vághatjuk pizzavágóval vagy éles késsel is. (Ha inkább perecet ennénk, hajtsunk a csíkokat ennek megfelelő formára.)
  5. Helyezzük a ropikat sütőpapírral bélelt tepsire, és kenjük meg őket tojással. Végül szórjuk meg őket sóval, vagy szezámmaggal, mákkal stb.
  6. Előmelegített, 180 fokos sütőben süssük őket kb. 10 percig, gyakran ellenőrizve, mert pillanatok alatt megégnek. Ha már nem teljesen fakók, és tapintásra szilárdak, nem könnyen összenyomhatók, vehetjük is ki őket, hűlés közben még keményednek majd, ropogóssá válnak.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 30*40 cm
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 749
elküldve: 1
receptkönyvben: 12
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Lousha

Mióta szakács: 2016.06.06.
63 recept

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

95