Kitűnő mézes puszedli recept

Kalória?
Kitűnő mézes puszedli
Kitűnő mézes puszedli
receptkönyvben hozzászólások (50)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Anyukám szomszédasszonyától származik a recept, és a nevéhez méltóan tényleg kitűnő.
Puha, sokáig elállós, nagyon finom.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A mázhoz

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
mikor: tízórai, uzsonna
elkészítési idő: 15-30 perc
alkalom: karácsonyi édességek
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

mézes puszedli, mézes puszi, mézes puszedli házilag, házi mézes puszedli
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tojásokat a cukorral habosra keverjük.
  2. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és összegyúrjuk.
  3. Egy éjszakát hűvös helyen pihentetjük.
  4. A tésztából golyócskákat formálunk  és kikent, lisztezett sütőlapon sütjük.
  5. A tojásfehérjéket gőz fölött jól kikeverjük a porcukorral.
  6. Ízesíthetjük narancshéjjal, kókusszal, kakaóval, dióval, stb.
  7. A még forró puszedliket ebbe mázba forgatjuk.

statisztika

beküldve:
nézettség: 103 052
elküldve: 36
receptkönyben: 1 438
elkészítve: 40/77
Facebookon megjelent: -

szakács

Büszkeszósz

Mióta szakács: 2008.10.31.
29 recept

Hozzászólások (50)

Mamma-mor
Mamma-mor h, 2013-12-23 16:59

Most keszitettem el, valami fenomenalis lett! Meg a negy eves fiam is imadja, pedig a mezet meg nem enne... koszonom a receptet!
Boldog Karacsonyt mindenkinek!

edike123
edike123 cs, 2013-12-19 19:34

Szia! Nagyon tetszik a recept, viszont én mézeskalács formákkal szeretném kiszaggatni, szerinted azzal is lehet? És, ha igen, milyen vastagra?

kittikovesi
kittikovesi sze, 2013-12-18 13:41

En mar 3 eve minden karacsonyra legalabb ket adaggal keszitek :) Elso even a teszt-adag olyan gyorsan elfogyott, hogy nekem nem is jutott. Nagyon jo recept! Mindenkinek csak ajanlani tudom.

livcsi 75
livcsi 75 / livcsi 75 h, 2013-12-09 12:55

Sziasztok! Én már próbáltam,tényleg nagyon finom! A bolti ez után a nyomába se ér. Szerintem az idén is sütök egy adagot.A mázat én piros ételfestékkel rózsaszínűre festettem,szép lett. Jó sütögetést mindenkinek:-))

Sydot
Sydot v, 2013-12-01 22:04

Sziasztok, még kezdő vagyok és lenne néhány kérdésem. Először is a tésztához a sárgákat verem fel a cukorral vagy a sárgákat és a teljes tojást is?
Másodszor a mázhoz a fehérjéket gőz fölött kikeverem, vagy fel kell verni mint egy habhoz?
Lehet-e a zsírt vajjal helyettesíteni, ha igen akkor használhatok ugyanannyit belőle?

vttm
Büszkeszósz / vttm h, 2013-12-02 07:32

-Együtt vered fel az összes tojást a cukorral
-Gőz fölött, ahogy a receptben áll. Nem kell habbá verni, fényes, kicsit ragacsos máz lesz belőle.
- Használhatsz vajat is (de vaj legyen, ne margarin), szerintem picit többet, úgy 6-7 dekát.

Patci
Patrícia / Patci cs, 2013-11-28 17:39

mennyi ideig áll el a suti?:) hosszabb ideig puha vagy inkább azonnal fogyasztandó?:)

vttm
Büszkeszósz / vttm cs, 2013-11-28 17:53

Ha esetleg nem lenne azonnal puha, fémdobozba zárva pár nap alatt megpuhul. Puha marad, sokáig eláll, ha megéri :)

csufsag
csufsag v, 2013-02-24 08:20

Valóban kitűnő recept. Millió köszönet érte! Nagyon finom!

banoandi
banoandi szo, 2012-12-22 19:08

Azt szeretném kérdezni, hogy a liszt finom, vagy rétes liszt? És a golyók mekkorák, mondjuk diónyi vagy kisebb?

bodzaszörp
bodzaszörp p, 2012-12-21 15:14

Ha mas formaval vagom ki pl szivecske akkor megtartja sutes kozben vagy szetfolyik es maradjak a sima pogacsa szagatonal? Koszi x

vttm
Büszkeszósz / vttm p, 2012-12-21 15:29

Nem kell szaggatni, kicsípsz egy darabkát a tésztából, golyóbist formázol belőle, és mehet a tepsibe. Sülés közben ellapul kicsit, így lesz belőle puszedli-forma. Jóval kevésbé macerás, mint a nyújtás-szaggatás! :)

vttm
Büszkeszósz / vttm sze, 2012-12-19 12:08

Még nem próbáltam, de szerintem igen. De mivel elállós, sőt, minél többet áll, annál finomabb, most már ne fagyassz, inkább süss! :)

kittikovesi
kittikovesi sze, 2012-12-12 14:32

Elozo karacsonyra 3 adagot csinaltam belole :) Nagyon kapos volt. Iden is csinalok legalabb 3-at. Nagyon jo recept.

Nyafi
Nyafi szo, 2012-11-24 09:06

Sziasztok!
Hány fokon sütöttétek? 180? alsó felső?

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci v, 2012-10-14 16:50

Köszönöm kedves Büszkeszósz !
Ezt a változatot is mentettem.Üdv: Anci
( nemsoká itt a Karácsonyi sütögetés ideje )

Évirita
Évirita v, 2012-10-14 15:36

Sziasztok! Most kevertem be a tésztát,nem bírom ki holnapig, mit gondoltok, este 8-kor már süthetem? :)))

vinczehajnika
vinczehajnika sze, 2012-01-11 08:11

Remek, remek, remek!!!! ennyit tudok mondani a receptről!!! Már rég óta akartam puszedlit csinálni, mert az egyik kedvencem, de úgy gondoltam nehéz és macerás lehet. Na, hát itt a példa arra, hogy milyen könnyen és milyen finomat lehet csinálni otthon is!! Tanulva a hozzászólásokból, én is a dagasztószárral 'gyúrtam' össze, így nem lettem 'békás'-ragadós. :) Nekem kb 50 darab szép méretes puszedli lett belőle. Már alig van! :)) Köszönöm a receptet!! Hajni

makim74
makim74 cs, 2011-12-29 17:31

Ez a recept így tökéletes ahogy le van írva.Nagyon finom és nagyon sokáig puha marad.Másodjára amikor sütöttem raktam bele aszalt áfonyát.Gratulálok a recepthez !Isteni!

rubini
rubini sze, 2011-12-21 11:25

Még annyi hogy dagasztókanállal kevertem össze mivel elég ragacsos és így egyszerűbb:)

rubini
rubini sze, 2011-12-21 11:17

Én is megcsináltam és hát fantasztikus lett.Nagyon jó ez a recept.Nagyon jók az arányok.Kis pogácsaszaggatóval csináltam de hatalmasra nőttek.Előmelegített sütőben kb.10 percig sütöttem.

MrsSame
MrsSame / MrsSame k, 2011-12-06 09:27

Nagyon finom. Kapásból dupla adagot készítettem. Nekem semmi gondom nem volt a tésztával. Köszi a receptet.

hadiandi
hadiandi v, 2011-11-27 17:55

Sziasztok! Milyen hőmérsékleten kell sütni? Légkeveréssel vagy simán? Szeretném megsütni, de igy nem merem elkezdeni :(

koszovaczaladar
koszovaczaladar v, 2011-11-27 15:12

Kné. Sajnos én mindig a sütésnél rontom el dolgokat.Kérlekszépen ird meg légkeveréses sütőbe hogyan süs-sem,és meddig.Elöre is köszi.

Judit(ka)
Bloemcake / Judit(ka) sze, 2010-12-22 16:37

Ismét sziasztok!
Én is csak dicsérni tudom a receptet kitűnő! Az összeállítás kicsit nehézkesen sikerült úgy éreztem magam a ragacsos masszával mint a békák a tapadó korongukkal :-)) A több liszttel is finom lett legközelebb nem pánikolok ha átváltozok békává gyúrás közben:-))

zsoka179
Zsóka179 / zsoka179 sze, 2010-12-22 08:25

Sziasztok!

Tegnap én is elkíszítettem ezt a sütit, felét golyóztam, felét kinyujtottam és kiszagattam, isteni lett!!!!!!!Köszi a receptet, finom puha, omlós!!!Juditkának üzenve nem kell bele plussz liszt, nem baj ha puhább begyúráskor a tészta, mert másnapra teljesen kezelhetővé válik!Mindenkinek kellemes Ünnepeket!Üdv!

Judit(ka)
Bloemcake / Judit(ka) k, 2010-12-21 22:29

Sziasztok! Már összegyúrtam a tésztát kissé lágy lett! Tettem hozzá még lisztet de így is kicsit kezelhetetlen!Ez nem gond! Reggelre már a hidegtől jól kezelhető lesz?

Tides
Tides szo, 2010-12-18 21:16

Kedves Edit! Ma megsütöttem, és szuper lett! Köszi a receptet, ami egyszerűen így tökéletes, ahogy van!

zengölegy
zengölegy v, 2010-12-12 15:45

Kipróbáltam. Egy kicsi tényleg dagadtak lettek, de én még túl is sütöttem egy kicsit. Száraz lett. Köszi!

vttm
Büszkeszósz / vttm v, 2010-12-05 17:40

Hú, erre nem tudok válaszolni, ezt a tésztát nem próbáltam még szaggatva. De ha esetleg kipróbálod, én is kíváncsi lennék az eredményre :)

zengölegy
zengölegy v, 2010-12-05 16:23

Nem csináltam még puszedlit, de ha nem golyót gyúrok belőle, hanem kiszaggatom pl. halformával, nagyon eldeformálódik sütéskor? Egyébként jól néz ki, kipróbálom.

gömbicica
gömbicica p, 2010-12-17 09:51

Megcsináltam a tésztát, mennyei, gyönyörüen lehetett vele dolgozni másnap reggel, szaggatható, a formák nem lesznek sütés után deformáltak.
Olyan formán is volt hogy szarvas :-) egész kicsike tn 5 x 4 cm? pipecül néz ki sütés után.
Finom a végeredmény :-) Köszönöm :-)

SZÓVAL A KÉRDÉSRE RÖVIDEN A VÁLASZ: LEHET SZAGGATNI IS!!!!!

Sőt én a puszedlihoz inkább a kicsit vastagabbra való nyujtást ajánlanám, és kerek szaggatóval szaggatást. Valamikor régen sok puszedlit csináltam, a receptet már nem találtam, de azt is szaggattam.

És szép világosra süssétek!!!!!!!! Lehet hogy sületlennek látszik, de nem az.
Mondjuk én könnyen beszélek, nagyon jó sütőm van. A sütik alja, teteje tök egyforma :-)

a hozzászólásom első fele már régi, (tán 2-3 hete csináltam először ezt a finomságot) csak ujra hozzáirtam .
Közben már 17-e lett, és harmadjára kevertem össze ezt a csodafinom mézest. (amit eddig csináltam elfogytak :-( :-)
én a füszereket a kenyérsütőgép kisebbik adagolójával mértem ki.
Igy mindig állalndó az ize :-) 2 csg vaniliás cukor 3 adagolókanál fahéj, és 2-2 adagolókanál mézesfüszerkeverék(kotányi),száritott citromhéj, tört szegfüszeg.
De lehet, hogy jobban jártok, ha apránként kevertek bele ezt-azt, és megkóstoljátok. Nem mindenki szereti egyformán az izeket.

kati.57
kati.57 szo, 2010-11-27 16:12

És a sütésnél vigyázni kell! Egy kicsit távolabb rakjuk a tepsire a golyócskákat,mert különben ahogy sül szét terül és össze ragad.

Julcsi
Bloemcake / Julcsi p, 2008-12-19 20:55

Még valami jutott eszembe (bocs, kezdő vagyok): Gőz fölött elkeverjük, csak úgy simán kavargatva, vagy habverővel?
És ez a máz megszilárdul, vagy szárítani kell? Nagyon köszönöm a választ!

Legfrissebb cikkek

Top 11 szuper süti cukor nélkül
Top 11 szuper süti cukor nélkül
Cukormentes sütiből sosem elég, mindig kellenek új és újabb ötletek. Most 11 receptet gyűjtöttem össze nektek, én máris mindet megkívántam!
Így fogj férjet tatárbeefsteekkel!
Így fogj férjet tatárbeefsteekkel!
Illetve, így ne fogj. Elmondok nektek egy történetet a tatár beefsteak-ről, de légyszi, kezeljétek bizalmasan, mert elég személyes!
1304