Kitűnő mézes puszedli recept

1 adag
1304
kcal
Kitűnő mézes puszedli
Kitűnő mézes puszedli
receptkönyvben hozzászólások (50)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Anyukám szomszédasszonyától származik a recept, és a nevéhez méltóan tényleg kitűnő.
Puha, sokáig elállós, nagyon finom.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A mázhoz

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
mikor: tízórai, uzsonna
elkészítési idő: 15-30 perc
diéta: gluténmentes
alkalom: karácsonyi édességek
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

mézes puszedli, mézes puszi, mézes puszedli házilag, házi mézes puszedli
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tojásokat a cukorral habosra keverjük.
  2. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és összegyúrjuk.
  3. Egy éjszakát hűvös helyen pihentetjük.
  4. A tésztából golyócskákat formálunk  és kikent, lisztezett sütőlapon sütjük.
  5. A tojásfehérjéket gőz fölött jól kikeverjük a porcukorral.
  6. Ízesíthetjük narancshéjjal, kókusszal, kakaóval, dióval, stb.
  7. A még forró puszedliket ebbe mázba forgatjuk.

statisztika

beküldve:
nézettség: 98 978
elküldve: 34
receptkönyben: 1 377
elkészítve: 27/64
Facebookon megjelent: -

szakács

Büszkeszósz

Mióta szakács: 2008.10.31.
29 recept

Hozzászólások (50)

Fruzskám
Fruzskámsze, 2014-03-12 08:58

Szia! nekem csak kacsazsírom van itthon, csak disznózsír jó? Köszi előre is a választ

vttm
vttmsze, 2014-03-12 13:10

Ha lehet, a kacsazsír még sokkal jobb is! Állj neki vele bátran :)

Mamma-mor
Mamma-morh, 2013-12-23 17:59

Most keszitettem el, valami fenomenalis lett! Meg a negy eves fiam is imadja, pedig a mezet meg nem enne... koszonom a receptet!
Boldog Karacsonyt mindenkinek!

edike123
edike123cs, 2013-12-19 20:34

Szia! Nagyon tetszik a recept, viszont én mézeskalács formákkal szeretném kiszaggatni, szerinted azzal is lehet? És, ha igen, milyen vastagra?

kittikovesi
kittikovesisze, 2013-12-18 14:41

En mar 3 eve minden karacsonyra legalabb ket adaggal keszitek :) Elso even a teszt-adag olyan gyorsan elfogyott, hogy nekem nem is jutott. Nagyon jo recept! Mindenkinek csak ajanlani tudom.

livcsi 75
livcsi 75h, 2013-12-09 13:55

Sziasztok! Én már próbáltam,tényleg nagyon finom! A bolti ez után a nyomába se ér. Szerintem az idén is sütök egy adagot.A mázat én piros ételfestékkel rózsaszínűre festettem,szép lett. Jó sütögetést mindenkinek:-))

Sydot
Sydotv, 2013-12-01 23:04

Sziasztok, még kezdő vagyok és lenne néhány kérdésem. Először is a tésztához a sárgákat verem fel a cukorral vagy a sárgákat és a teljes tojást is?
Másodszor a mázhoz a fehérjéket gőz fölött kikeverem, vagy fel kell verni mint egy habhoz?
Lehet-e a zsírt vajjal helyettesíteni, ha igen akkor használhatok ugyanannyit belőle?

vttm
vttmh, 2013-12-02 08:32

-Együtt vered fel az összes tojást a cukorral
-Gőz fölött, ahogy a receptben áll. Nem kell habbá verni, fényes, kicsit ragacsos máz lesz belőle.
- Használhatsz vajat is (de vaj legyen, ne margarin), szerintem picit többet, úgy 6-7 dekát.

Patci
Patcics, 2013-11-28 18:39

mennyi ideig áll el a suti?:) hosszabb ideig puha vagy inkább azonnal fogyasztandó?:)

vttm
vttmcs, 2013-11-28 18:53

Ha esetleg nem lenne azonnal puha, fémdobozba zárva pár nap alatt megpuhul. Puha marad, sokáig eláll, ha megéri :)

csufsag
csufsagv, 2013-02-24 09:20

Valóban kitűnő recept. Millió köszönet érte! Nagyon finom!

banoandi
banoandiszo, 2012-12-22 20:08

Azt szeretném kérdezni, hogy a liszt finom, vagy rétes liszt? És a golyók mekkorák, mondjuk diónyi vagy kisebb?

vttm
vttmszo, 2012-12-22 20:37

Sima liszt, és kb. diónyi, picit nő sütés közben.

bodzaszörp
bodzaszörpp, 2012-12-21 16:14

Ha mas formaval vagom ki pl szivecske akkor megtartja sutes kozben vagy szetfolyik es maradjak a sima pogacsa szagatonal? Koszi x

vttm
vttmp, 2012-12-21 16:29

Nem kell szaggatni, kicsípsz egy darabkát a tésztából, golyóbist formázol belőle, és mehet a tepsibe. Sülés közben ellapul kicsit, így lesz belőle puszedli-forma. Jóval kevésbé macerás, mint a nyújtás-szaggatás! :)

vttm
vttmsze, 2012-12-19 13:08

Még nem próbáltam, de szerintem igen. De mivel elállós, sőt, minél többet áll, annál finomabb, most már ne fagyassz, inkább süss! :)

kittikovesi
kittikovesisze, 2012-12-12 15:32

Elozo karacsonyra 3 adagot csinaltam belole :) Nagyon kapos volt. Iden is csinalok legalabb 3-at. Nagyon jo recept.

Nyafi
Nyafiszo, 2012-11-24 10:06

Sziasztok!
Hány fokon sütöttétek? 180? alsó felső?

olaszneanci
olaszneanciv, 2012-10-14 17:50

Köszönöm kedves Büszkeszósz !
Ezt a változatot is mentettem.Üdv: Anci
( nemsoká itt a Karácsonyi sütögetés ideje )

Évirita
Éviritav, 2012-10-14 16:36

Sziasztok! Most kevertem be a tésztát,nem bírom ki holnapig, mit gondoltok, este 8-kor már süthetem? :)))

vinczehajnika
vinczehajnikasze, 2012-01-11 09:11

Remek, remek, remek!!!! ennyit tudok mondani a receptről!!! Már rég óta akartam puszedlit csinálni, mert az egyik kedvencem, de úgy gondoltam nehéz és macerás lehet. Na, hát itt a példa arra, hogy milyen könnyen és milyen finomat lehet csinálni otthon is!! Tanulva a hozzászólásokból, én is a dagasztószárral 'gyúrtam' össze, így nem lettem 'békás'-ragadós. :) Nekem kb 50 darab szép méretes puszedli lett belőle. Már alig van! :)) Köszönöm a receptet!! Hajni

makim74
makim74cs, 2011-12-29 18:31

Ez a recept így tökéletes ahogy le van írva.Nagyon finom és nagyon sokáig puha marad.Másodjára amikor sütöttem raktam bele aszalt áfonyát.Gratulálok a recepthez !Isteni!

rubini
rubinisze, 2011-12-21 12:25

Még annyi hogy dagasztókanállal kevertem össze mivel elég ragacsos és így egyszerűbb:)

rubini
rubinisze, 2011-12-21 12:17

Én is megcsináltam és hát fantasztikus lett.Nagyon jó ez a recept.Nagyon jók az arányok.Kis pogácsaszaggatóval csináltam de hatalmasra nőttek.Előmelegített sütőben kb.10 percig sütöttem.

MrsSame
MrsSamek, 2011-12-06 10:27

Nagyon finom. Kapásból dupla adagot készítettem. Nekem semmi gondom nem volt a tésztával. Köszi a receptet.

hadiandi
hadiandiv, 2011-11-27 18:55

Sziasztok! Milyen hőmérsékleten kell sütni? Légkeveréssel vagy simán? Szeretném megsütni, de igy nem merem elkezdeni :(

koszovaczaladar
koszovaczaladarv, 2011-11-27 16:12

Kné. Sajnos én mindig a sütésnél rontom el dolgokat.Kérlekszépen ird meg légkeveréses sütőbe hogyan süs-sem,és meddig.Elöre is köszi.

Judit(ka)
Judit(ka)sze, 2010-12-22 17:37

Ismét sziasztok!
Én is csak dicsérni tudom a receptet kitűnő! Az összeállítás kicsit nehézkesen sikerült úgy éreztem magam a ragacsos masszával mint a békák a tapadó korongukkal :-)) A több liszttel is finom lett legközelebb nem pánikolok ha átváltozok békává gyúrás közben:-))

zsoka179
zsoka179sze, 2010-12-22 09:25

Sziasztok!

Tegnap én is elkíszítettem ezt a sütit, felét golyóztam, felét kinyujtottam és kiszagattam, isteni lett!!!!!!!Köszi a receptet, finom puha, omlós!!!Juditkának üzenve nem kell bele plussz liszt, nem baj ha puhább begyúráskor a tészta, mert másnapra teljesen kezelhetővé válik!Mindenkinek kellemes Ünnepeket!Üdv!

Judit(ka)
Judit(ka)k, 2010-12-21 23:29

Sziasztok! Már összegyúrtam a tésztát kissé lágy lett! Tettem hozzá még lisztet de így is kicsit kezelhetetlen!Ez nem gond! Reggelre már a hidegtől jól kezelhető lesz?

Tides
Tidesszo, 2010-12-18 22:16

Kedves Edit! Ma megsütöttem, és szuper lett! Köszi a receptet, ami egyszerűen így tökéletes, ahogy van!

zengölegy
zengölegyv, 2010-12-12 16:45

Kipróbáltam. Egy kicsi tényleg dagadtak lettek, de én még túl is sütöttem egy kicsit. Száraz lett. Köszi!

vttm
vttmv, 2010-12-05 18:40

Hú, erre nem tudok válaszolni, ezt a tésztát nem próbáltam még szaggatva. De ha esetleg kipróbálod, én is kíváncsi lennék az eredményre :)

zengölegy
zengölegyv, 2010-12-05 17:23

Nem csináltam még puszedlit, de ha nem golyót gyúrok belőle, hanem kiszaggatom pl. halformával, nagyon eldeformálódik sütéskor? Egyébként jól néz ki, kipróbálom.

gömbicica
gömbicicap, 2010-12-17 10:51

Megcsináltam a tésztát, mennyei, gyönyörüen lehetett vele dolgozni másnap reggel, szaggatható, a formák nem lesznek sütés után deformáltak.
Olyan formán is volt hogy szarvas :-) egész kicsike tn 5 x 4 cm? pipecül néz ki sütés után.
Finom a végeredmény :-) Köszönöm :-)

SZÓVAL A KÉRDÉSRE RÖVIDEN A VÁLASZ: LEHET SZAGGATNI IS!!!!!

Sőt én a puszedlihoz inkább a kicsit vastagabbra való nyujtást ajánlanám, és kerek szaggatóval szaggatást. Valamikor régen sok puszedlit csináltam, a receptet már nem találtam, de azt is szaggattam.

És szép világosra süssétek!!!!!!!! Lehet hogy sületlennek látszik, de nem az.
Mondjuk én könnyen beszélek, nagyon jó sütőm van. A sütik alja, teteje tök egyforma :-)

a hozzászólásom első fele már régi, (tán 2-3 hete csináltam először ezt a finomságot) csak ujra hozzáirtam .
Közben már 17-e lett, és harmadjára kevertem össze ezt a csodafinom mézest. (amit eddig csináltam elfogytak :-( :-)
én a füszereket a kenyérsütőgép kisebbik adagolójával mértem ki.
Igy mindig állalndó az ize :-) 2 csg vaniliás cukor 3 adagolókanál fahéj, és 2-2 adagolókanál mézesfüszerkeverék(kotányi),száritott citromhéj, tört szegfüszeg.
De lehet, hogy jobban jártok, ha apránként kevertek bele ezt-azt, és megkóstoljátok. Nem mindenki szereti egyformán az izeket.

Julcsi
Julcsiszo, 2008-12-20 18:14

ja, és hány fokon, hány percig? nem szeretném elrontani... gyakran megesik:)

kati.57
kati.57szo, 2010-11-27 17:12

És a sütésnél vigyázni kell! Egy kicsit távolabb rakjuk a tepsire a golyócskákat,mert különben ahogy sül szét terül és össze ragad.

Julcsi
Julcsip, 2008-12-19 21:55

Még valami jutott eszembe (bocs, kezdő vagyok): Gőz fölött elkeverjük, csak úgy simán kavargatva, vagy habverővel?
És ez a máz megszilárdul, vagy szárítani kell? Nagyon köszönöm a választ!

Julcsi
Julcsip, 2008-12-19 21:50

Szia! Nagyon tetszik a recept, ebből kb. hány darab puszedli lesz ?:)

1304