Diós és mákos bejgli 3. (Bejgli 6.) recept

Diós és mákos bejgli 3. (Bejgli 6.)
Diós és mákos bejgli 3. (Bejgli 6.)
48 perc / előkészület: 10 perc főzés: 3 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (230)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez az egyik kedvenc karácsonyi süteményem, és mióta a cukrász suliban megtanultam megcsinálni, mindig sikerül. Azóta én csinálom a család azon tagjainak, akik nem bajlódnak vele.


hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A forrázott töltelékhez

A kenéshez

ajánlat

Kicsit macerásnak tűnik elsőre, de nem az. Hamar kész a tészta, és amíg pihentetni kell vagy várni, hogy száradjon, lehet mással is foglalkozni.

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
kategória: kelt tészta
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
szezon: tél
alkalom: karácsonyi édességek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

bejgli mákkal és dióval, töltött bejgli
Szólj hozzá!

elkészítés


  1. A hideg tej egyik felében elkeverjük a cukrot és az élesztőt, a másikban a vajat, a tojássárgáját, a sót és a citromhéjat.
  2. Összegyúrunk mindent a liszttel, gyors mozdulatokkal. Száraz, hűvös helyen pihentetjük a tésztát 15 percig.
  3. Ezalatt összeállítjuk a tölteléket: felrorraljuk a cukrot a vízzel 1 percig.
  4. A diót, a mákot összekeverjük az ízesítőkkel, majd leforrázom a cukorsziruppal. De nem biztos, hogy  felveszi az összes szirupot. ha kevés a szirup, és nem áll össze a töltelék, tehetünk hozzá lekvárt vagy mézet.
  5. Kihűtjük a tölteléket.
  6. A tésztát 4 egyenlő részre vágjuk, és lemérjük hány gramm, mert ugyanennyi súlyú töltelék kell majd hozzá.
  7. Kinyújtjuk a tésztát kb 4-5 mm vékonyra. Próbáljuk meg sarkosra, mert akkor lesz szép a kész bejgli.
  8. A tölteléket vagy egyenletesen rálapogatjuk a tésztára, vagy 2 zacskó közt kinyújtjuk, és úgy tesszük a tésztára.
  9. A 2 rövidebb oldalán ráhajtjuk a tésztát a töltelékre, majd feltekerjük, és kicsit meghengergetjük, hogy szép egyenletes legyen, majd egy picit meglapogatjuk.
  10. Tepsibe tesszük, megkenjük a 2 sárgája és 1 egész tojás keverékével, és megvárjuk, amíg teljesen megszárad. Majd megkenjük ismét, és ismét megvárjuk, míg megszárad.
  11. Egy villával 4-szer, 5-ször megszurkáljuk, és mehet a sütőbe.
  12. Ha kicsit szétnyílik, vagy eldeformálódik, még forrón 2 vágódeszka segítségével segíthetünk rajtuk.

  • sütési hőfok: 190°C
  • költség: 1800 Ft
  • elkészítettem: 6 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 38
össznézettség: 386 531
elküldve: 169
receptkönyvben: 4 002
elkészítve: 406/507
Facebookon megjelent: 2

szakács

Anna 2.

Mióta szakács: 2010.09.30.
20 recept

Hozzászólások (230)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

kibord
kibord Wed, 2017-12-27 16:57

Sokféle receptet próbáltam, de messze ez a legjobb.

Monika Szwka
Monika Szwka Thu, 2017-03-16 09:40

Köszönöm a receptet, tökéletes! Életem első bejglije <3 Karácsonyra készítettem el és a családnak nagyon ízlett... Az első kérdés az volt,, Hol tudtam ilyen bejglit venni?" :) Nagyon könnyen el készült, nem volt semmi gond :)

dedorci
dedorci Sun, 2017-01-08 17:54

Nagyon koszi a receptet. Eletem elso bejglije lett es szuperul sikerult. Most megint keszitenek egy adagot. Az lenne a kerdesem, hogy pihentetes utan a tesztat le lehet fagyasztani vajon? Elore is koszi!

Gimilla
Gimilla / Gimilla Fri, 2016-04-29 12:18

ImádlaK!!!! Én húsvétra csináltam, mert diós bejglire voltunk éhesek és őszintén bevallom régóta keresek jó receptet, de eddig ez volt az aminek az állaga jó és az íze is jó lett. Eddig sohasem sikerült és most igen! :D Szóval IMÁDLAK!!! Köszönöm szépen a receptet!!!

Kristof0213
Kristof0213 Fri, 2015-12-25 17:08

Szia! Köszönjük a receptet nagyon finom volt! Szerintem jövöre is ezt fogom használni ízlett a családnak. Köszi mégegyszer! :)

Szentirmay
Szentirmay Tue, 2015-12-22 07:56

Sziasztok! Holnap szeretném megcsinálni. Kérdezném, hogy hideg vagy meleg sütőbe teszem a beigliket?

85Csillag
85Csillag Tue, 2015-12-22 14:26

Mar kérdezték a 3. Oldalon, a recept tulajdonos válaszolt is.. Előmelegìtett...

NovakAndi
NovakAndi / NovakAndi Sat, 2015-12-12 18:41

kedves Anna,
idén lesz 3 éve, hogy eszerint a recept szerint készítem a bejglit, csak a diabetikus változatban, nagyon bevált, hálás köszönet érte. Érdeklődnék, hogy szerinted zserbó tésztának is használhatnám ezt a tésztát (megnéztem pár zserbó receptet és nagyon hasonlóak az arányok), vagy esetleg van jó zserbó recepted? Köszönöm a válaszod.
Andi

s.anna
Anna 2. / s.anna Sat, 2015-12-19 21:57

Kedves Andi!
A zserbó is ugyanebből a tésztából készül, nem szoktam másik receptet használni.
Anna

KriSom
KriSom Sun, 2015-01-04 21:20

Kedves Anna! Köszönöm ezt a receptet! Karácsonykor megcsináltam életem első bejglijeit, nem repedt be a teteje, a széle csak azért, mert túl közel voltak egymáshoz a tészták a tepsiben. Lepipáltam dédimamát vele, mert neki megrepedt. Egyszerűbb megcsinálni, mint gondoltam és nagyon finom! Köszi Anna

balazspali
balazspali Wed, 2014-12-24 17:54

A bejgli nagyon finom lett, viszont a tésztáját én tül vékonynak találom. Azon gondolkodom, hogy mi lenne ha másfél adag tésztából sűtném, a megadott krém menyiséghez.

Nornora
Nornora / Nornora Tue, 2014-12-23 14:50

Tegnap e recept alapján sütöttem bejglit. A tapasztalataim vegyesek, bár inkább jó, mint rossz. Ami nagyon jó: dupla adagot csináltam, és nem repedt ki egy bejgli sem. Szuper. :) Viszont szerintem egy adag tésztát bőven elég 3 részre osztani, mert négy részre osztva túl vékony lett a tészta, de így is kicsik a bejglik. A tészta jóformán eltűnt a töltelék között, mert a töltelék meg túl sok, pedig méregettem, ahogy a recept írja. A cukorszirup szintén túl sok volt, ennyi nem kell ennyi dióhoz.

evi_adamcs
evi_adamcs Mon, 2014-12-22 12:49

Életem első bejglije. A kommentek és a tepsi mérete miatt 3részre osztottam a tésztát és a tölteléket. Kihagytam belőle sót, de így nagyon finom lett :) Köszönöm

viki527
viki527 Sun, 2014-12-21 16:04

Kedves Anna! Kérdezni szeretném, hogy milyen élesztőt használtál, mert azt olvastam, hogy a szárított jobb a bejglihez!?

s.anna
Anna 2. / s.anna Wed, 2014-12-24 08:12

Kedves Viki!
Szárított élesztőt sosem szoktam használni, valamiért jobban szeretem a frisset, így a bejglihez is mindig azt használom.
Üdv: Anna

Ory
Ory Fri, 2014-12-19 09:52

Az idei karácsony lesz 4. hogy ezt a receptet használom a bejgli készítéséhez. Mindent a recept alapján csinálok már évek óta, mindig sikerül, nem reped, 4 rúd jön ki belőle, szuper a recept!!!! Hálás vagyok a receptért! :-) Mindenkinek Kellemes Karácsonyt!!!

s.anna
Anna 2. / s.anna Sat, 2014-12-20 21:22

Kedves Ory!
Nagyon jó ezt olvasni! :) Kellemes Karácsonyt kívánok!
Üdv: Anna

tejbegríz
tejbegríz Tue, 2014-12-16 21:51

Kedves Anna és kedves bejgligyártásban tapasztaltak! :)

Idén Karácsonyra szeretném megsütni életem első bejglijét, és nagyon szeretném, ha jól sikerülne, ezért szeretnék 1-2 dolgot kérdezni. Ha jól értelmezem, akkor mindent hideg tejben kell elkeverni? Az élesztőt nem kell langyos tejben felfuttatni? Sokan írják a hozzászólásokban, hogy csak két felé vágták a tésztát. Nem lesz túl nagy akkor vagy túl folytós?

Előre is köszönöm a válaszokat :)

s.anna
Anna 2. / s.anna Sat, 2014-12-20 21:21

Kedves Tejbegríz!
Ez egy hideg élesztős tészta, hideg tejben kell elkeverni az élesztőt, nem szabad felfuttani és keleszteni. Annyi pont elég lesz neki, mikor meleg helyen szárad rajta a tojás és beteszed a sütőbe. Ha kétfelé veszed a tésztát, akkor a tölteléket is két felé szeded, szóval csak a beiglik lesznek nagyobbak, az arányok megmaradnak. :)
Jó sütögetést!
Üdv: Anna

tejbegríz
tejbegríz Sun, 2014-12-21 07:56

Köszönöm a választ! Kedden leszek csak sütő közelben, akkor következik a sütögetés, és mindenképp beszámolok, hogy sikerült :) Már alig várom *-*

Jeanette21
Jeanette21 Sun, 2014-12-14 08:04

Kedves Anna 2.tegnap megsütöttem a bejglit :) Nagyon finom lett és nem repedt szét,viszont sajnos a tészta nagyon vékony lett,szinte alig láttam a bejlgibe! Legközelebb nem 4 felé szedem,hanem csak 2 felé és vastagabbra nyújtom :) Lenne még pár kérdésem,mert holnap ismét neki ugrok a sütésnek.Elsönek is azt irtad,h hüvös helyen 15 percig pihentetni..,betehetem a hütöbe vagy inkább a pincébe ? A második kérdésem,azt irtad,h tepsibe tesszük és megkenjük tojással,várunk mig megszárad. A száradás az hüvös helyen történik (hütö) ? Mert nekem amig száradt (szobahömérséklet),beszivta magába a tojást a bejgli és repedezni kezedett oldalt emiatt a tészta. Gyakorolott háziasszony vagyok és szeretnék rájönni a hibára,mivel a bejgli izlett szeretném tökéletesiteni holnap,válaszodat elöre is köszönöm :)

s.anna
Anna 2. / s.anna Sat, 2014-12-20 21:17

Kedves Jeanette!
Nálam a hűvös hely az ablak előtt szokott lenni, amit résnyire kinyitok. A másik kérdésedre sajnos nem tudok válaszolni. :( Remélem ennek ellenére sikerült a második adag is!
Üdv: Anna

Marcsika007
Marcsus / Marcsika007 Sun, 2014-12-07 13:46

Valóban klassz recept, egy órája készûlt el és már csak egy fél rúd van. Nem repedt szét, gyönyôrű szîne van, omlós tésztája. Az egész család el volt ájúlva tőle. Megy a kedvencekbe, karácsonykor dupla adag. :)

libaláb
libaláb Wed, 2014-12-03 21:41

Szintén életem legelső bejglije, muszáj, mert nem Magyarországon élünk. Meglepően könnyű volt a tésztával dolgozni, tölteléknek viszont nem diót és mákot, hanem gesztenyét és aszalt szilvás marcipánt hasznaltam: mindkét fajtából az egyik szétreped, a másik gyönyörűen egyben maradt :) Két nappal később még mindig friss volt, harmadnapra sajnos elfogyott. Azt hiszem nem keresgélek tovább, maradok ennél a receptnél.

Kyttácska
Kyttácska Fri, 2013-12-27 15:20

tökéletes recept:) egyszerű, gyors, nem repedt szét sütés közben

Artemisz
Artemisz Fri, 2013-12-27 13:13

Mentettem a receptet. :)

Nemtom, a szerkesztők írják, hogy 10 perc az előkészület (a fotó alatt)? Bár elég lenne 10 perc...

Svenicole
Svenicole Thu, 2013-12-26 12:09

Köszönöm ezt a fantasztikus receptet... Nagyon finom lett a bejgli egyszerűen nem lehet abbahagyni és végre idén nem repedt szét hanem egyben maradt!
Úgy döntöttem , hogy szilveszterre megsütöm újra csak túros és gesztenyés lesz....az alap recept marad csak a tölteléken változtatok!
Kellemes Ünnepeket Mindenkinek!

GabiRami
GabiRami Tue, 2013-12-24 18:38

Kérlek, segítsetek!Elkészítettem a bejglit és isteni finom lett!De! A tészta 4 felé szedve nyújtás után nekem nagyon pici lett. Így tovább nyújtottam, hogy ne egy csak 10 cm-es rudak legyenek. A tésztám így igen vékonyka lett és kész bejgliben inkább töltelék volt mint tészta. Szeretném majd újra elkészíteni és ha valakinek van ötlete, hogy mit kellene módosítanom akkor jelezze. Vagy esetleg hagynom kellett volna a tésztát 4-5 mm vastagon de keskenyen és majd sütéskor megnőtt volna?...Nem tudom.....nem vagyok túl gyakorlott ezen a terepen...Előre is köszönöm!

ferences
Herczeg Ferenc / ferences Mon, 2013-12-23 17:19

Hali. Én idén másodjára készítem el és nekünk nagyon ízlik. Köszi a receptet. Kellemes ünnep mindenkinek.

wiragszal
wiragszal Mon, 2013-12-23 12:36

sziasztok!!van valakinek tapasztalata,hogy ha a tésztát elözö este elkészitem,esetleg be is töltöm,de csak másnap reggel sütöm,az árt e a tésztának??kisbabás anyuka lévén este jobban van idöm ilyesmire....köszi

Gartner
Gartner Mon, 2013-12-23 14:05

...lehet ilyet csinálni, - de hideg helyen kell tárolnod, spájz, kamra, erkély ( nekem csak ez van) és akkor nagyon szép márványos lesz,- ha bekented a tojássárgájával. Rögtön teheted a sütőbe, 20 perc alatt megsül. Jól szúrkáld meg több helyen is őket. Sok sikert, - az enyémek épp most készültek el és tökéletesek!!!!

Kremes71
Kremes71 Sun, 2013-12-22 23:42

Akarki, akarmit mond, nekem ez a recept nagyon jol sikerult :D A toltelekbe tettem picivel tobb cukrot, mert mi szeretjuk edesen, de finom lett. Koszonom, hogy felraktad!

bmbe
Bejja / bmbe Sun, 2013-12-22 19:47

Én is nekiveselkedtem ma, de nekem sajnos nem sikerült! A mákból sok kimaradt, igaz, csak 3 részre vágtam, de így is nagyon vékonykák lettek a rudak. :-(
A kenéshez is irtó sok tojás kimaradt, bőven elég lett volna 1 tojás + 1 tojássárgájával megkenni.
Keresem tovább a bejglimet!

Gartner
Gartner Mon, 2013-12-23 11:40

...a jó bejgli titka a türelem,- mindig a tölteléket készítsd el előszőr, így biztosan teljesen kihűl míg a tésztával babrálsz. Hagyd pihenni a tésztát, nem szabad rögtön kinyújtani, tölteni, sütni,- nem nehéz, csak időigényes!

Nyuszi_80
Nyuszi_80 Sun, 2013-12-22 18:33

Kedves mindenki! Ma megsütöttem...hááát! Kicsit elrontottam, mert véletlenül a lányom rizstejét tettem bele és szerintem ezért nem kelt meg :-( De egyébként így is nagyon szép lett és finom, csak vékony kis tekercsek lettek...de akinek tejmentes kell az próbálja ki nyugodtan. Legközelebb megpróbálkozom vele megint, csak jobban figyelek a hűtőben :-)

ildima
ildima / ildima Sun, 2013-12-22 14:59

Már tavaly is ezt a beigli receptet választottam! Most azonban csak 3 db beiglit sütöttem ebből a mennyiségből! Tavaly is mind elfogyott, de idén talán még jobban sikerült! Nem repedt sehol és gyönyörű lett a színe! Köszönöm a receptet és Kellemes Karácsonyi Ünnepet kívánok mindenkinek :)

bumi
bumi Sun, 2013-12-22 12:28

Azt szeretném kérdezni, hogy meddig lehet eltartani a bejgliket? ...és nem szárad meg? Most találtam ezt a receptet és szeretnék nekiállni :-D hátha sikerül....köszi

Gartner
Gartner Mon, 2013-12-23 11:38

Szia! Régen még húsvétig is elraktak belőle,- igaz, zsírral készült. Már én is raktam el hosszabban ( titkos készlet) kb. 2 hónapig tartott. Isteni íze volt. Egyébként is jobb karácsony előtt néhány nappal megsütni, finomabb, mint vadi frissen! Ez a recept amúgy is szuper!!!! Boldog karácsonyt !

judit23
judit23 Sat, 2013-12-21 13:01

Kedves Anna!
Most sül épp!:) a tésztával nagyon könnyű dolgom volt, sajnos szétrepedt több helyen... kell még gyakorolni:)
Kellemes Ünnepeket kívánok, köszönöm a receptet!

Zefi
Zefi Wed, 2013-12-18 12:27

Kedves Anna 2, Elkészítettem és nagyon jó kis recept, de szeretném megkérdezni, hogy a tésztát nagyon nehezen tudtam kinyújtani, esetleg egy kicsivel több tejjel nem lenne könnyebb a tészta? Üdv, Zefi

zsuzsa79
zsuzsa79 Mon, 2013-12-16 14:39

Érdekes kérdésem lenne.Az élesztő jól értem 10g???? Egy kocka a budafoki 50g... Nem kevés hozzá???

Meganyul
Meganyul Fri, 2013-12-20 20:53

Kedves Zsuzsa79.
Bocsi,hogy én válaszolok, de én már többször is csináltam bejglit a recept alapján.
Nem kevés a 10g élesztő. Érdemes kipróbálni a receptet,nekünk nagyon bevált.
Üdv. Meganyul.

1027