Cseresznyebefőtt 3. - változatok télire recept

Cseresznyebefőtt 3. - változatok télire
Cseresznyebefőtt 3. - változatok télire
100 perc / előkészület: 90 perc főzés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Hogy ne ijesszem el az embereket a hosszú receptekkel, ezért a story-ban írom a többit.

Cseresznyekompót borban:

  1. Nagyszemű, ropogós, édes ceresznyét megtisztítunk, megmosunk.
  2. Boros szirupot főzünk, másfél l. fehérborhoz 50 dkg. cukrot számítva.
  3. A cseresznyét üvegekbe rakjuk, ráöntjuk a forró szirupot, lezárjuk, és száraz dunsztba tesszük.

Cseresznye tésztához:

  1. Az előkészített, kimagolt cseresznyét cukor nélkül tűzre tesszük, és állandóan keverve, fővéstől 10 percig pároljuk.
  2. Na-benzoikum a tetejére, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

Cseresznye meggyel, tésztához:

  1. Egyenlő mennyiségű cseresznyét és meggyet kimagolunk. Ízlés szerint cukrot teszünk hozzá, és addig forraljuk, amíg a cukor feloldódik.
  2. Na- benzoikum és száraz dunszt.

hozzávalók / 12 adag

A magos cseresznyéhez

A magozott cseresznyéhez

ajánlat

A kompótot mi savanyúság helyett is szoktuk fogyasztani, pl. rakott burgonyához. Télen igazi finom csemege. Az unokáim különösen a magvalt változatot szeretik.

receptjellemzők

konyha: erdélyi
mikor: mindig
kategória: befőttek
nehézség: közepes
szezon: nyár
vegetáriánus: vegán
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: köret
adag: 12 főre

receptkategóriák

főkategória: befőttek
alkategória: befőtt
hasonló kategóriák: télire, fűszerek házilag, kompót

egyéb elnevezések

kompót variációk cseresznyére, magos/mag nélküli/fehérboros/meggyes cseresznyekompót
Szólj hozzá!

elkészítés

Magos változat:

  1. A cseresznyét a szárától megtisztítva megmossuk, lecsepegtetjük. A vizet a cukorral felforraljuk.
  2.  A gyümölcs egy részét beletesszük a szirupba, kb. 5 percig hagyjuk, míg a cseresznye átforrósodik, majd szűrőkanállal kiszedjük egy másik edénybe, és tesszük a következő adagot a szirupba. Amíg ez is átforrósodik az előző adagot belerakjuk a befőttes üvegekbe. Ezt ismételjük, amíg az egész mennyiség üvegbe kerül.
  3.  A szirupot még egyszer felforraljuk, és az üvegekbe öntjük. A tetejére minimális mennyiségű Na-benzoikumot szórunk. Az üvegeket lecsavarjuk vagy lekötjük, és száraz dunsztba tesszük. Addig hagyjuk a plédbe csomagolva, amíg kihűl.

Magolt változat:

  1. A megmosott, megtisztított cseresznyét kimagoljuk, hozzáadjuk a cukrot, a fővéstől számítva 5-8 percig saját levében pároljuk. Üvegbe rakjuk.
  2. A tetejére Na-benzoikumot szórunk, lezárjuk, és száraz dunsztba tesszük.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 71 873
elküldve: 13
receptkönyvben: 258
elkészítve: 15/22
Facebookon megjelent: -

szakács

Csiki Piroska

Mióta szakács: 2010.09.12.
215 recept

Hozzászólások (11)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Kis Kovács Ibi
Kis Kovács Ibi Sun, 2014-06-01 12:29

Most lettem kész, 3kg volt. Csavaros tetős üvegekbe raktam el a magozott cseresznyét. A celofánt nem szeretem. Holnap folytatom. Nagyon köszönöm a receptet. Csak magozni ne kellett volna, nincs magozó gépem.

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Sun, 2014-06-01 14:16

Nekem van magozó gépem, de csak a meggyhez használom, mert a cseresznye keményebb húsú és nehéz a géppel magozni. Megéri akár kézzel is kimagozni, mert nagyon finom.

Jucci
Jucci / Jucci Wed, 2012-05-23 17:31

Kedves Piroska!
Azt szeretném megkérdezni,hogy celofán nem szükséges?
Mert ha igen még be kell szereznem.
Köszönöm!
Üdv.:Jucci

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Wed, 2012-05-23 18:40

Kedves Jucci!
Nem kell celofán, sőt nem is szabad tenni, mert a celofán átenged a nedvességből és a fedő alatt megpenészedik. Ismerőseim, akik ragaszkodnak a celofánhoz, a celofán és a fedő közé szalicilt tesznek, hogy megakadályozzák ezt a folyamatot. Én anélkül teszem el és mindig megáll. Még most is van a tavalyiból és semmi baja. A cukor mennyiség változhat a cseresznye minőségétől. Üdvözlettel: Piroska

Jucci
Jucci / Jucci Fri, 2012-05-25 14:08

Köszönöm a válaszod.
Azért kérdeztem mert majdnem minden recept írja a celofánt.De hallgattam rád :-)
Már el is tettem pár üveggel(kaptam egy nagy zacskó cseresznyét).
Még nem tettem így el befőttet,de a recepted nagyon szimpatikus volt.
Üdvözöllek:Jucci

1015