Zuzmó a tányéromon

A Babel nevét nem kell senkinek bemutatnunk, aki egy kicsit is otthon van a hazai gasztronómiában. Aki eddig is szerette, az a nyári étlapban sem fog csalódni!

A Piarista közben lévő Babel étterem évek óta arról ismert, hogy a magyar konyhai technológiákat és regionális alapanyagokat vegyíti a nemzetközi trendekkel. Egy fine dining étteremhez illő módon ezt persze nem újragondolt paprikás csirkével teszi, hanem valóban visszanyúl az olyan alapokhoz, melyeket azelőtt használtak, hogy a magyar konyhába véglegesen betette volna a lábát a vöröshagyma és a fűszerpaprika. A tavalyi év egyik legnagyobb durranása náluk a széna volt - egyenesen Erdélyből -

idén pedig zuzmó kerül a tányérunkra.

A május óta elérhető nyári étlapot kóstolgatva több érdekességgel, és mindennaposnak egyáltalán nem nevezhető alapanyaggal találkoztunk, a legnagyobb meglepetés azonban minden kétséget kizáróan az előételként felszolgált zuzmó volt. Az édeskés, roppanós zuzmó tökéletes párt alkot a vékonyra vágott füstölt pisztránggal, a gumis állagú marhaínnal és a kovászolt retekkel. Zuzmót ugyan még életemben nem kóstoltam, de ha így is el lehet készíteni, akkor én szívesen venném heti rendszerességgel.

A második fogás is a susnyásba vitt minket - a régen rendszeresen asztalra kerülő csalánból kaptunk ízelítőt. A szájban olvadó borjúbríz egy nagy halom nyári eső illatú, döbbenetesen friss és zöld, spenót és gyógynövény ízű csalán alá volt rejtve, és némi fermentált almával körítve. Az íze-illata olyan volt, mintha egy almafa alatt állva szívnánk be egy eső áztatta nyári kaszáló minden zamatát.

A harmadik fogással is vidéken maradtunk - bárány nyakat kaptunk levendulás házi sajttal, zabbal, harmatos zöldségekkel, és egy nagyon durván roppanós, édeskés tejropógóssal.

A desszert egy habkönnyű joghurt aero volt - egy különleges eljárással készült krém, ami már-már annyira könnyed, hogy félő, egyszer csak elrepül a tányérról - egy kis szájban robbanós, mennyi kekszmorzsával, rebarbarachutney-val, és paradicsomporral a tetején.

Veres István, a Babel séfje elmesélte, hogy gyermekkori emlékek inspirálták a nyári menüt - a nagymamájánál töltött nyarakból, és a tőle tanult receptekből merített ihletet. Az őszinte, tiszta ízű, bátor fogások valóban egy ízig-vérig vidéki, letisztult, szeretettel teli, nagymamás nyarat juttathat bárki eszébe, aki idén nyáron végigeszi a Babel étlapját!

Címlapról ajánljuk

További cikkek