Az olasz szupernagyik így készítik a tésztát!

Az olasz nagyik - magyar társaikhoz hasonlóan - leginkább a konyhában vannak elemükben. De hogyan készítik a tésztát.      

Mindannyian úgy gondoljuk, a nagyi főztje a legjobb. Olaszországban sincs ez másképpen. A "nonna" konyhájából ínycsiklandó fogások, házi tészták kerülnek ki. Azonban felmerül a kérdés, mi lesz, ha a nagyik már nem lesznek közöttünk, és az eddig generációról generációra öröklődő tudás a megváltozott viszonyok miatt semmibe vész? Az olasz nők sem főállású háziasszonyok többé, így a házi tészták elkészítésének régi szokása lassan a semmibe vész.

A 93 éves Cesaria lorighittast készít:

Vicky Bennison évekig a gazdasági szektorban dolgozott, és járt Oroszországban, Türkmenisztánban és Dél-Afrikában is. Utazásai során mindig a helyi finomságokra fókuszált leginkább. Keresett gombát Szibériában orosz maffiózókkal, és főzött zebrapörköltöt is a Turkana-tó partján Afrikában. Vicky végül gasztronómiai témájú kötetek írásában találta meg önmagát, és felváltva él Londonban és Olaszországban.

A 95 éves Rachele cavatellit készít a dél-olaszországi Bariban:

Vicky online projektjében hamisítatlan olasz nagyikkal, "nonnákkal" készít videókat, ahol az idős asszonyok bemutatják, hogyan készülnek az igazi házi tészták. A projekt Instagramon is jelen van, de a YouTube-on hosszabb videókon is lehet követni a nagyikat. Sőt, a nagyiknak saját honlapot is létrehozott Vicky, ahol több receptet is eltanulhatunk tőlük.

A tortelli con la coda (tortelli "farokkal") 16. századi verziója Fernandától:

A 95 éves Guiseppamalloreddust és kicsike macarrones de ungiát készít:

A szardíniai Maria és Pepina megmutatja a friss készítésű su succu-t. Ez egy sáfrányos-sajtos tésztaétel:

Marica strapponit, egy különleges, tépett tésztaételt készít:

A 93 három éves Concetta a saját készítésű spenótos tagliatelléjével:

Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon?

Csirkefagyi, pillecukor zselatinban és konzervleves - retró kajatrendek Amerikából

Címlapról ajánljuk

14 foszlós-omlós leveles tésztás apróság a kedves vendégeknek

A leveles tészta nagy könnyebbséget tud jelenteni az általában káoszos konyhai sürgés-forgásban: nagyon gyors, a bolti változat sem ciki, finom, és sós meg édes formában is felhasználható. Sőt, még húsokat is bugyolálhatunk bele! Lássuk ezúttal, hogy milyen sajtos-sós apróságok készülhetnek belőle vendégváró gyanánt.

Nosalty

További cikkek

Fasírtreceptek húsvétra

Kezdő szakácsok, gyakorlott háziasszonyok, az alábbi húsvéti fasírtreceptekből bárki megtalálja azt a rudat vagy golyót, amit az ünnepi asztalra varázsolhat.