Kincsek rejtőznek a fűszeres fiókodban!

Minden konyhaszekrény rejt elfeledett fűszereket. Én most kettőre is rábukkantam, és sült zöldséges kedvencemet dobtam fel velük.

Van egy hatalmas fiókom, amelynek – méretéből adódóan – az eredeti funkciója inkább edények vagy tányérok tárolása lehet, de amikor beköltözünk, én kineveztem fűszeresnek, mert tudtam, hogy kell majd a hely. Idővel aztán szépen gyarapodtak az üvegek, zacskók és dobozok. Nem volt elég, hogy én is összevásároltam mindent, amit megláttam, és kicsit izgatta a fantáziám, a barátokról is rendszeresen kapok kincseket külföldről. Vaníliát Dubaiból, feketeribizli-borsot Párizsból és szumákot Isztambulból. Csak gyűlik a tömérdek jobbnál jobb ízesítő, én meg idővel megfeledkezem a létezésükről. Ez meg ugye elég nagy baj, mert a végtelenségig nem állnak el, még akkor sem, ha megfelelően tároljuk - idővel veszítenek aromájukból.

Ottoman

Amikor veszettül keresek valamit, és az istennek sem akad a kezembe, na akkor viszont megtalálom azt, amiről nem is sejtettem, hogy van olyanom. Így találtam rá egy csomag bontatlan zahtarra és egy üveg ottoman-ra is. A korábbi gyakorlattal ellentétben, amikor is keresés közben a fiók másik végére pakolom azt, ami „nem nyert”, most inkább kitettem őket a pultra, hogy lássam, ők itt vannak! Ez a taktika bejött, és néhány napra rá két jól bevált receptemet dobtam fel velük.

Fűszeres sültpaparika saláta recept

Ezt a két salátát leginkább akkor készítem, ha sok embert kell megetetni, vagy ha nem akarok egy kerti sütögetésre üres kézzel beállítani. Mondjuk nem is értem miért, mert napokig elvannak a hűtőben, és egy szelet friss kenyéren is tökéletesen fekszenek, maximum egy pohár bor hiányzik még, és kész a tökéletes vacsora.

A két fűszerkeverék közül talán a zahtar a közismertebb. Három fő összetevője van: kakukkfű, szezámmag és szumák, ezen kívül csomó változat és kombináció lehetséges. (Egyébként a szíriai oreganot is zahtarnak hívják, nem csak ezt a fűszerkeveréket.) A Közel-kelet konyháinak egyik legkedveltebb ízesítője, igaz, ők főleg kenyérre vagy kenyérhez eszik. Viszont lágy sajtokhoz, krémekbe, pácokba és zöldségételekbe is jól passzol, így ehhez a sült, paradicsommal vegyített padlizsánsalátához is.

Fűszeres padlizsánsaláta recept

A másik delikvens az ottoman, amelynek nevéből könnyű következtetni a török eredetre. Felhasználása hasonló a zahtarhoz, összetételében viszont nincsenek olyan szigorú szabályok, kerülhet bele kakukkfű, sáfrány, menta, chili, szumák, feketebors, koriandermag, rómaikömény és szegfűbors is. Ezt én most egy sültpaprika-salátába raktam, és igen jól állt. Az alaprecept hasonló a szerbek ecetes sült paprikájához, annyi kivétellel, hogy itt aprítva van a zöldség, és én balzsamecetet használok hozzá. Ne félj attól, hogy megfeketedik, pont ettől lesz jó íze, és amúgy is az égett héj megy a kukába! A legjobb hozzá a sütő grill fokozata, ha pedig gáztűzhelyünk van, akkor a rózsák felett óvatosan pörköljük meg.

Zene főzéshez:

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...