Ezt főzte Lakatos Márk Máltán - tonhalas szendvics és Fashion Week

Lakatos Márk egyenesen a máltai Fashion Week-ről jelentkezik, ahol az utazás és a divat mellett a helyi gasztronómiát is körbejárta. Nézzétek meg, mit készített!

Milyen típusú ételeket készítenek és esznek Máltán?

Máltán az apró helyeket csípik a helyiek. Kis kávézók, kis éttermek, kis bárok sorakoznak - egy ilyen gyorsan elfogyasztható, finom, laktató, mégsem megterhelő étel, mint ez a tonhalas ftira tökéletes választás a fülledt nyári melegben. Máltán ez a szendvics egy tradicionális snack. Rendszerint a közepén lyukas, ftira nevű kenyérből készítik. Ezt mi Máltán az egyik legrégebbi pékségből szereztük be, de aki itthon nem talál ilyesfajta kenyeret, az nyugodtan helyettesítheti ciabattával.

Márk tonhalasftira-receptjétitttalálod.

Egészen egyszerűnek tűnik ez a kis szendvics...van valami titok, amitől igazán ízletes lesz?

A titka, hogy a félbevágott cipót vagy kenyeret jól meg kell sütni, és mindent frissen kell összevágni, összerakni. Persze az alapanyagok minősége is irtó fontos, hiszen egy igen egyszerű szenyáról beszélünk. Mi a tonhalat például egy csodás vásárcsarnok alagsorában, egy kis eldugott gasztroboltban vettük. Vállalkozó kedvűek mindenképpen friss tonhallal készítsék!

Tonhalas ftira Lakatos Márktól

Eredetileg ugye a Fashion Week miatt mentél Máltára. Biztosan izgalmas volt egy ilyen kis ország divatfelhozatala, de milyen érzés volt főzni a hullámzó tenger és a hatalmas sziklák tövében?

Olyan fantasztikus helyen voltak a bemutatók, hogy már ez megérte - minden este szépen kiöltöztünk, a főzés élményéhez pedig rengeteget hozzáadott, hogy egy tetőteraszon, 360 fokos panorámával a hátunk mögött, a naplementében készíthettük az ételeket. Ahogy kiálltam erre a tetőre, úgy éreztem, itt valami happeninget kell csinálni, és rögtön a főzés jutott eszembe. A Zoe Palazzo egy mesésen felújított szálloda a városka csücskében, kis apartmanokkal a belsejében, a tetején egy triplex apartmannal, ahonnan lenyűgöző kilátás tárul elénk a kikötőre, az öbölre, a középkori erődítményekre, amelyeket ma is használnak forgatási célokra – láthattátok például a Gladiátorban és a Trójában is egyes részleteit, hogy csak két híres filmet említsek. Szóval csodálatos környezetben, isteni alapanyagokkal mindig öröm főzni!

És ezt olvastad már az ízHUSZÁR magazinon?

Akik a klasszikus olasz kávéra esküsznek - az All Day Coffee tulajdonosaival beszélgettünk

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!