Robotok vehetik el a te munkádat is - Derítsd ki, mekkora rá az esély!

Csak egy szót kell beírnod, és máris megtudhatod, hogy az adott foglalkozás mekkora eséllyel tűnik el nemsokára - helyesebben veszik át a helyét robotok. Kétségbeejtő számok!

Egy amerikai kutatópáros, Carl Benedikt Frey and Michael A. Osborne készített pár éve egy felmérést, ebből pedig később lett egy weboldalas kereső is, a wilrobotstakemyjob.com, ami az amerikai társadalomra lebontva mondja meg százalékban, mekkora eséllyel fog egy adott foglalkozást felváltani egy robot munkája.

E szerint a teljes amerikai munkaerő 47%-a veszélyben van - érdekes átgondolni, ez más országokban hogy alakul majd...és nem titok, hogy nyilván hasonlóan.

A kereső bármilyen foglalkozásnévvel működik, mi azonban most csak a gasztros vonatkozású munkahelyeket emeltük ki, és meg is lepődtünk.

A legegyszerűbb levonható tanulság az, hogy minél specifikusabb tudást igényel egy adott foglalkozás, annál kevéssé sanszos, hogy "eltűnik" a porondról, vagyis robotok váltják fel.

Nézzük a százalékokat:

SÉF: 10%

Ez elég alacsony százalék, mivel a valóban szakképzett munkaerőt robot nem tudja úgy pótolni, mint egy betanított munkást. Képzelj csak el Gordon Ramsay helyett egy robotot az étteremben...

PINCÉR: 94%

Logikus, sajnos - tálalni, ételt asztalra helyezni és rendelést felvenni valószínűleg képes lesz egy robot is.

HENTES: 93%

Jó magas a százalék itt is - és ha belegondolunk, már egy hússzeletelő gép is robot valahol, innen már csak egy lépés az egész folyamat gépi helyettesítése.

PÉK, CUKRÁSZ: 89%

Ezeket a program egybe vette - jogos nem jogos, ez elég magas érték ahhoz, hogy aggódjunk.

Dietetikus, táplálkozásszakértő: 0,39%

Ez nagyon alacsony szám, ez jó hír, mindenki tanulja ki a szakmát gyorsan! (viccelünk)

Ok: lásd a séfnél.

Ételkiszállító: 69%

Kocsit/motort vezetni sajnos már most tudnak helyettünk a robotok - lásd pl.: vezető nélküli metro. A pizza házhoz kézbesítése már más tészta, de vélhetően hamar megoldják azt is :(

Barista: 96%

A kávészakértőkre nem vár jó sors a jövőben, úgy fest.

Gyorséttermi, konyhai dolgozók: 92%

Szomorú, szomorú, de így van.

Étterem manager: 8,3%

Itt is áll a képlet: navigálni, döntéseket hozni, embereket és éttermet managelni, specifikus tudást igénylő feladatokat ellátni egy hús-vér ember tud leginkább.

...ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!