Nagy gondot fordítunk az ünnepek alatt az ajándékokra, a karácsonyi dekorációra, fára és az ünnepi menü megtervezésére. De mi van az illatokkal?
Hajlamosak vagyunk elhanyagolni az otthonunkat uraló illatokat, pedig ezek sokszor mélyebb nyomot hagynak bennünk, mint maga a látvány. Nincs is jobb, mint amikor belépünk egy lakásba, amit hívogató, melegséget árasztó illat leng körül. Hogy hogyan érhetjük ezt el? A sütőben sülő mézeskalács, gesztenye vagy a friss fenyőillat megteszi helyettünk a dolgát, de ha például nordmann vagy műfenyővel rendelkezünk, és idén nincs időnk sütni, érdemes házilag készíteni egy-egy illatozó díszt vagy karácsonyi potpourrit.
Szegfűszeges narancs és mandarin
A legismertebb és közkedveltebb illatcsoda a narancsba szúrt szegfűszeg – és persze nem véletlenül. Olcsó, tartós és dekoratív. Aztán ott vannak még az illatgyertyák és a már említett potpourri, amit otthon is elkészíthetünk saját ízlésünknek megfelelően. Mindkettőbe érdemes fahéjrudat, szerecsendiót, szegfűszeget, vaníliát, narancsot és almát tenni, amit aztán még felturbózhatunk egy kevés illóolajjal – persze csak a természetes fajtából!
Melegítsük elő a sütőt 250 fokra. Nagyon vékonyan szeleteljük fel az almát és narancsot, majd tegyük sütőpapírral bélelt tepsire, és süssük (folyamatosan ellenőrizve) egy-másfél órát. Ha megszáradtak és kihűltek a gyümölcsök, keverjük össze a fűszerekkel, és rendezzük őket tálba, vagy tegyük egy zárható üvegbe, és adjuk karácsonyra szeretteinknek.
Ezek mellett nagyon szépen mutat a konyhában fellógatva vagy vázába téve egy nagy csokor friss fűszernövény is, hiszen ez is szuper illatú - lehet ez például rozmaring, de tálba téve a citrus gyümölcsök is kitűnőek.
Karácsonyi-citrusos párologtató
Ha a rozmaring és a citrus mellett döntünk, készíthetünk belőlük „párologtató folyadékot” is: 1-2 dl vízhez adjunk 1 dl almalevet, citrom- és narancskarikákat, rozmaringot, két teáskanál vaníliát, de kerülhet bele fahéjrúd, szegfűszeg, borókabogyó, még akár szárított levendula is. A lényeg, hogy alacsony lángon főzzük egy pár órát – akár akkor is, mikor épp nálunk vannak a vendégek. Egy idő után el is zárhatjuk, és rátehetjük a radiátorra!
Az újévi lencseleves nem hiányozhat az ünnepi asztalról: a lencse a bőséget, a füstölt csülök pedig a gazdag ízeket hozza el az év első napján. Ez a verzió krémes, füstös és pont ...
A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!
Ahogy belépünk 2026-ba, nemcsak az figyelhető meg, hogy új trendek születnek, hanem az is, hogy néhány korábban óriási népszerűségnek örvendő irányzat kezd kifulladni. Egyre többen keresnek kiegyensúlyozottabb, fenntarthatóbb és egészségtudatosabb megoldásokat, és ez szépen lassan kihúzza a szőnyeget egyes trendi koncepciók alól is.
Megadjuk a módját az év végi ünneplésnek, és rumos bólé, lencsefőzelék, korhelyleves és malacsült is készül nálunk töltött tojással, utána viszont jó pár napig (vagy akár egész januárban) húsmentes ételek kerülnek asztalunkra! BUÉK!
A magas koleszterinszintet nem a zsíros ételek okozzák, annak ellenére, hogy nagyon sokak fejében ez a tévhit él. Táplálkozási szakértő osztja meg gondolatait a magas koleszterinszint okairól.
Sokan automatikusan a szupermarketek polcainak mélyére nyúlnak, mert biztosra veszik, hogy ott frissebb, hosszabb szavatosságú árut találnak. Bár ez elsőre logikusnak tűnhet, a szokás több kellemetlenséget és rejtett következményt hordoz, mint gondolnánk.
Az ünnepi lakomák után sokaknál jelentkezik puffadás, teltségérzet vagy gyomorpanasz.
Kutatások szerint azonban van 3 jól ismert gyógynövény, amely nemcsak a népi tapasztalatok, hanem tudományos eredmények alapján is támogathatja az emésztést.
Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...
A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...