Így őrizd a vitamint!

Sütünk-főzünk, de a párolásról sokszor megfeledkezünk. Pedig nagyon hasznos télvíz idején, hiszen így igazán frissen és vitamindúsan fogyaszthatjuk el a zöldségeket.

Párolásnál, gőzölésnél, illetve főzésnél sok szempontot kell figyelembe vennünk: nem mindegy például, hogy mennyi vizet használunk, milyen az edényünk, ha sima lábasban készítjük teszünk-e ráfedőt, és még sorolhatnánk a megannyi tanácsot.

Ezeket olvastad már?

A legjellemzőbb hiba, hogy legtöbben túlfőzzük a zöldségeket, így teljesen elvesztik színűket, roppanós állagukat, és a már említett fontos vitaminokat. Ha mégis főzésre adnánk a fejünket, lobogó vízben tegyük, és csak igen rövid ideig, így ízletesebbek maradnak ezek a finomságok. Ha a forró víz után azonnal bedobjuk őket hideg illetve jeges vízbe, vagyis blansírozzuk, akkor megakadályozzuk, hogy a zöldségek tovább főjenek. A végeredmény sokkal egészségesebb lesz, persze ez köszönhető annak is, hogy semmilyen zsiradékot nem használunk ezekhez a technológiákhoz. Tény, hogy még ilyenkor is sok vitamin távozhat belőlük, így érdemes a főzőlevet megtartani, és azt mártásokhoz felhasználni.

Ezeket olvastad már?

A párolást lassú tűzön érdemes végezni, kevés folyadékkal. Ez lehet víz, alaplé, de akár bor is. Olyan ételeket ajánlatos választani erre a célra, melyek hamar megpuhulnak, de jöhetnek a halak és a csirke is.

A gőzölés egy igen kíméletes technika, amely során az étel nem érintkezik közvetlenül a vízzel, illetve más egyéb folyadékkal, hiszen a gőz az, ami megpuhítja. Nagyon fontos, hogy megfelelő edényt válasszunk erre a célra - minél nagyobb, annál jobb, mert így marad hely a gőznek, hogy keringhessen és átjárhassa az edényt. Erre a célra remek pároló-edényeket lehet kapni - akinek gyomor-problémája van, diétázni vagy fogyni szeretne, mindenképp érdemes beszereznie egy ilyen kütyüt. Mi most összeválogattunk Nektek a NoSalty webshopból néhány remek darabot!

1. Mikrós rizsfőző

A legegyszerűbb és legtisztább módja a rizs és más gabonafélék elkészítésének. A mikrohullámú sütőben pár perc alatt készre fő a rizs. A modern dizájnnak köszönhetően az étel az edényben azonnal tálalható.

2. Pároló-sütő edény, zöld

Ez az ötletes pároló-sütő edény egy vadiúj sütési technikát alkalmaz: csak összekapcsoljuk a szilikon edényt, és máris kész a ropogós és egészséges étek, mely zsiradék nélkül készül, minden vitamin megőrzésével.

3. Szilikon pároló betét

Szilikonban párolni! A tradíció és innováció ötvözete: egészséges, praktikus és higiénikus főzés az ezeréves dizájn és a modern anyag egyesítésével. Két szinten két különböző ételt egyidejűleg készíthetünk el (pl.: felül hal, alul zöldségek.) A hagyományos edényekhez illeszkedik.

4. Összecsukható pároló betét

Összecsukható pároló betét: könnyű, egészséges, ízletes ételek hozzáadott zsiradék nélkül párolva. Lehetővé teszi a kíméletes párolást nagyobb mennyiség esetén is, emellett helytakarékos. Tökéletesen illeszkedik a normál méretű főzőedényekre. Összecsukva feleannyi helyet foglal, bármelyik konyhai fiókban tárolható. Izolált fogantyúival könnyen kiemelhető a fazékból.

5. Lekue párolódoboz

A Lekue párolódobozzal a mikrohullámú sütőben vagy a sütőben is egészséges ételeket tudunk készíteni zsiradék hozzáadása nélkül! A csepegtető tálcával kiegészített párolódoboz sütés közben párolja is az ételeket, ezáltal megőrzi azok értékes tápanyagát. A kivehető tálcának köszönhetően a sütés során lecsöpögő nedvesség a doboz alján gyűlik össze. A fűszernövények és fűszerek a doboz alján a páclében fejtik ki hatásukat, nem keverednek össze a tálcán lévő étellel. 3-4 fős adagok készíthetők vele.

6. Zöldségpároló

Zöldségpároló edény, mely segítségével gond nélkül készíthetünk saját gőzében párolódó ételeket, zöldségeket. Magas minőségű rozsdamentes acélból készült. Könnyű kezelni, többfunkciós, helytakarékos.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek