Főzzünk tavaszi fűszernövényekkel az egészségünkért!

Ízesítsük, színesítsük ételeinket tavaszi zöldfűszerekkel egészségünk érdekében is!

Ha tavasz, akkor a tulipánok, a madárcsicsergés és a melengető napsugarak után rögtön a kedvenc friss ételízesítőim jutnak eszembe, amik ilyenkor kezdenek a kertünkben újra éledezni vagy vethetjük őket cserépbe. Ám rendkívül intenzív ízük mellett egészségvédő, immunrendszert erősítő, emésztést segítő hatásukról is ismertek ezek.

Vegyünk sorra ötöt a legkedveltebbek közül!

Borsikafű

Az erdélyi konyha elterjedt fűszernövénye, mely már a mi konyhánkban is egyre nagyobb teret hódít. Csombor néven is ismert, mely az érzékenyebb gyomrúaknak lehet kitűnő választás feketebors helyettesítésére. Emésztés- és étvágyserkentő hatása miatt káposztás és babos ételek elkészítésekor is érdemes használni.

Citromfű

Koktélok, limonádék, hűtött édességek, mártások kedvenc fűszernövénye. Magas illóolaj-tartalma miatt, melynek fő komponense a citrál nevű vegyület, kitűnő antibakteriális és görcsoldó hatással bír. Emellett kiemelendő még az idegrendszert nyugtató tulajdonsága, így álmatlanság vagy stresszes napok esetén is érdemesaz esti órákbannégy-hat citromfűlevélből főzött teát fogyasztani.

Kakukkfű

Nem csak a Mediterránumban vagy Ázsiában, de mezei változata nálunk is fellelhető nagyobb tisztásokon. Magas cserzőanyag- és keserű ízanyagtartalma miatt ételeink ízesítőjeként felhasználva emésztést segítő hatású. Teaként fogyasztva kitűnő köhögéscsillapító, fürdővízbe téve immunrendszer erősítő tulajdonsággal bír.

Petrezselyemzöld

Szinte bármely leves vagy rizses étel első rendű fűszere. Kiemelkedő C-vitamin tartalma (160 mg/100g) közismert tény. És habár ekkora mennyiséget nyilván nem eszünk meg egyszerre, mégis érdemes bőségesen használni, ill. egy adaggal a sütés-főzés befejezése után megszórni az ételt, nem csak az ínycsiklandozó dekoráció végett, hanem a minél több vitamin megőrzése miatt.

Koriander

Ez az ősidők óta termesztett fűszernövény újra reneszánszát éli. Ám, míg korábban magas illóolaj-tartalmú termésével ízesíttették az ételeket, elsősorban leveseket és nehezebb húsételeket, manapság friss levelét a petrezselyemzöldhöz hasonlóan salátákhoz, mártásokba aprítják. Görcsös és felfúvódásos panaszok esetén nyújt segítséget.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...