Én hízni szeretnék!

Dunát lehet rekeszteni a kiló-olvasztó tippekkel, de mi lesz azokkal, akik növelni szeretnék a testsúlyukat?

Tele van a világ fogyókúrás tippekkel, holott sokak életét az keseríti meg, hogy túl soványak, és emiatt nem érzik jól magukat a bőrükben. Jó hír a számukra, hogy léteznek a testsúly növelését segítő étrendek is, bár ezek követése is legalább annyi odafigyelést igényel, mint a fogyókúrásoké.A megfelelő minőségű testsúlynövelésnek is több pillére van. Egyik, a megfelelő étrend, a másik a megfelelő mozgásforma megtalálása és rendszeres megvalósítása. Ez utóbbi területen nem vagyok szakavatott, de az étrend elemeire vannak javaslataim.

Sokan gondolják azt, hogy - mivel köztudottan hizlalnak - ha sok csokit, sütit esznek, akkor sikerrel járnak majd. Azzal azonban nem számolnak, hogy az egyszerű szénhidrátok kedvezőtlen hatással vannak a vércukorszintre, megterhelik a hasnyálmirigyet, az emésztőrendszert és nem utolsósorban hozzájárulnak a fogszuvasodás kialakulásához. Javaslom, inkább felejtsük el ezeket az alapanyagokat és forduljunk a jó minőségű fehérjékhez és az összetett szénhidrátokhoz, hiszen nem mindegy, hogy az energiabevitelünk milyen tápanyagokból, élelmiszerekből származik.

Csakúgy, mint a kiegyensúlyozott étrendben, jelen esetben is fontos a napi ritmus: étkezzünk naponta 4-6-szor. Így biztosítjuk szervezetünk számára a folyamatos energia- és tápanyagellátást, anélkül, hogy egy-egy nagyobb étkezéssel megterhelnénk őt, a rendszeres étkezések anyagcserénk számára is optimális helyzetet biztosítanak.

Étrendünk alapjai a jó minőségű összetett szénhidrátok és állati eredetű fehérjék legyenek. Reggelire, vacsorára szendvicsünk szénhidrát-eleme legyen teljes kiőrlésű kenyér vagy zsemle, amire tehetünk főtt tojást vagy készítsünk harmonikus fűszerezésű, étvágygerjesztő tojáskrémet, túrókrémet. A reggeli mellé vagy a köztes étkezésekre igyunk tejet, tejes, joghurtos turmixokat – válasszuk nyugodtan a magasabb zsírtartalmú termékeket. A friss zöldségek, fűszernövények étvágygerjesztőek, használjuk őket bátran, változatosan. Ebédünk lehet kétfogásos, próbáljuk ki a szezonális zöldség alapú, energiadús, tejföllel, tejszínnel készített krémleveseket. Magas energiatartalmúak a hüvelyesekből készült főzelékek, saláták, amelyeket mindig egészítsünk ki állati eredetű fehérjét tartalmazó feltéttel – egy szelet frissensülttel, egy tojásropogóssal, vagdaltpogácsával. Válasszuk az élettanilag kedvező hatású, omega-3 zsírsavakban gazdag tengeri halakat fő fogásként. Hús- és halételeink mellé változatosan készítsük el köreteinket, próbálkozzunk a bulgurral, kuszkusszal, hajdinával, barna rizzsel, kölessel.A fentiek mellett ne feledkezzünk meg a rendszeres sportolásról sem, amely az izomtömeg növelésével hozzájárul a testtömeg növeléséhez, javítja az anyagcserét és nem mellesleg, növeli az étvágyat is.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...