10 jó tanács, hogyan süss forró olajban biztonságosan

Tíz jó tanács – így kerüld el a balesetet, ha forró olajban készülsz sütni. Azt is megmondjuk, mikor kezdhetsz el tényleg aggódni, és milyen óvintézkedéseket tegyél. (x)

1.Amikor előmelegíted az olajat, ne hagyd, hogy füstöljön, mert ha ekkor tennéd bele a fánkot, nem sülni kezdene, hanem azonnal megégne.

2. Használj nagy, széles és vastag talpú serpenyőt. Soha ne tölts az edény kétharmadánál több olajat bele, így a nyers tészta nem szorítja ki belőle, és buborékozás közben sem folyik túl az edény peremén.

3. Készíts egy olyan fedőt a tűzhely mellé, ami pont illeszkedik a sütésre használt serpenyőre! Ez arra az eshetőségre kell, ha lángra kapna az olaj. Akkor azonnal tedd a fedőt az edényre, így nem kap oxigént a további égéshez. Egyéb esetben egy nagy sütőtálca is megteszi, a lényeg, hogy nagyobb legyen a serpenyőnél, és teljesen lefedje a tetejét.

Receptajánló:

4. Ha van sütőhőmérőd, használd! Alacsonyabb hőfokú sütéshez 160 fokra, közepes hőfokúhoz 180 fokra, magas hőfokot megkívánó ételek készítéséhez 190 fokra melegítsd az olajat. Kerüld el az ennél magasabb hőfokra való melegítést, hogy elkerüld az olaj lángra lobbanását. Ha nincs hőmérőd, teszteld az olajat egy darabka kenyérrel, ha 30-40 másodpercen belül aranybarnára sül, akkor az olaj elérte a 180 fokot.

5. Ne tegyél vizes alapanyagokat a forró olajba! Szárítsd le papírtörlővel a megmosott zöldségeket vagy burgonyát, mielőtt a serpenyőbe zúdítanád őket, a víztől fröcskölőssé válik az olaj, és könnyen sebesüléseket okozhat.

6. Ne hagyd soha őrizetlenül a forró olajat, egy pillanat alatt túlmelegedhet, és megtörténhet a baj.

7. Forgasd el a serpenyő fogantyúját, hogy ne lógjon bele a mozgásteredbe, véletlenül meglökheted, ami súlyos hiba lehet!

Tudtad?

Az NKM Nemzeti Közművek Zrt. feladata a nemzeti közműszolgáltatási rendszer egységes, központi irányításának biztosítása, az állami közműszolgáltatások kialakítása és hosszú távú, fenntartható működtetése a földgáz-, a villamosenergia- és a távhőszolgáltatás ágazataiban. Részletes információért kattints ide!

8. Sütés közben tartsd távol a gyerekeket a konyhától. Túl gyorsak és érdeklődőek ahhoz, hogy akaratlanul is zűrt okozzanak.

9. Az elkészült ételt lyukacsos szűrőkanállal vagy nagy sütőcsipesszel vedd ki a forró olajból - mindenképpen olyan eszközt használj, ami engedi a felesleges olajat lecsöpögni.

10. Hagyd hűlni az olajat, mielőtt egy üvegbe átöntenéd, nehogy megrepedjen. Ott teljesen hűtsd ki, csak utána töltsd vissza az eredeti műanyag üvegébe, mert megolvadhat. Soha ne borítsd a mosogatóba, környezetszennyező, és el is dugíthatja a lefolyódat. A használt olajat vidd el egy benzinkúthoz, vagy az erre szakosodott telephelyre.

Óvintézkedések, ha balul ütne ki a sütés:

Ha füstölni kezdene az olaj, óvatosan húzd le a lángról, illetve azonnal zárd el alatta, és hagyd kihűlni.

Ha lángra lobbanna az olaj, azonnal zárd el a lángot alatta, és takard le a serpenyőt az előre kikészített fedővel vagy egy lapos sütőtálcával.

Óriás lángoknál használd a tűzoltókészüléked, amennyiben rendelkezel vele.

SOHA ne önts vizet az égő olajra, ezzel elősegíted a láng terjedését!Végső esetben mindenképp hívd a tűzoltókat a 112-n!

Tudj meg többet a Nemzeti Közművekről itt!

Címlapról ajánljuk

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!

Rosanics Petra

5 kockás abroszos óbudai vendéglő, ahol a Krúdy-nosztalgia ma is...

A Krúdy-év emlékezetes volt. 2013-ban reflektorfénybe került Óbuda vendéglátása, az ihletadó pedig az író születésének 135. és halálának 80. évfordulója volt. Ekkor még több legendás hely működött a Krúdy-negyedben: egy évre rá zárt be a Lajos utcai Régi Sipos Halászkert, aztán a Mókus Söröző, majd a Fő téri Új Sipos is. A kultikus vendéglői negyed fénye mára kissé elhalványult, pedig most is van hová mennünk, ha egy kis vendéglői nosztalgiára vágyunk. 5 jó helyet ajánlunk Óbuda szívében!

Nosalty

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?