Mi lesz a román nemzeti étel sorsa?

Kedvező véget ért a románok egyik nemzeti étele, a miccs körüli huzavona. Az Európai Unió mégsem tiltja be azt.

Szinte nincs olyan tavaszi és nyári hétvége Romániában, amelyet ne lengne be a kertekben és zöld övezetekben sütött nemzeti étel, a miccs illata. Ennek sorsa került veszélybe az Európai Unió miatt, amely betiltaná a miccs egyik fontos alapanyagát, a szódabikarbónát.

Miccs recept

A marha-, sertés- és/vagy bárányhús keverékéből készült kolbászkák, amelyeket a tökéletes íz érdekében ajánlott a szabad ég alatt grillezni, szerves részévé váltak a román konyhának. A bosnyák csevapcsicsával rokon miccset általában mustár és sör társaságában fogyasztják. Népszerűségét jól mutatja, hogy csak Romániában évente több mint huszonkétezer tonnát fogyasztanak el belőle.

A legenda szerint a miccset egy erdélyi származású kocsmáros találta fel, aki országszerte híres volt kiváló kolbászairól. Bukarest vásári forgatagában nyílt fogadójában egyik este állítólag elfogyott a bél, amelybe a kolbászokat töltötte, és e szorult helyzetéből született meg a nyílt tűzön sült darált húskeverékből készült hengerek ötlete.

Mititei recept

A miccs jellegzetes ízéhez, illetve puha, zamatos és nedvdús állagához szükség van még egy titkos hozzávalóra is, ami nem más, mint a szódabikarbóna. Ez utóbbi betiltásán gondolkodott az Európai Bizottság, ami értelemszerűen össznépi pánikot váltott ki keleti szomszédunknál. Brüsszel február végére ígérte a döntést, ám ezt most júniusra halasztották, a miccs sorsa így továbbra is a levegőben lóg.

A román kormány ugyan kilobbizta, hogy addig is zökkenőmentesen folyhasson a kolbászkák gyártása, és kísérleteznek a miccs hagyományos nemzeti ételek listájára való felvételével is, ám félő, hogy minden igyekezet hiábavaló, a szódabikarbóna felhasználását ugyanis olyan nagyágyúk ellenzik, mint Németország. Bárki, aki valaha is megkóstolta ezt a nem föltétlenül egészséges gyönyört, az viszont tudja: e titkos hozzávaló nélkül már nem miccs a miccs.

Frissítve (március 11, 12:40) - A miccs sorsáról döntő brüsszeli bizottság soron kívül napirendre vette a kérdést, és ma úgy határozott, hogy a hagyományos receptet tiszteletben tartva a hentesek ezentúl is szódabikarbónával készíthetik a kolbászkákat. így végső soron elgördült az akadály a miccs gyártása és európai exportja elől.

Még több miccs receptet itt találsz

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Mátra rejtett kincsei

Budapesttől egy órányira Nógrádban, a Mátra nyugati vonulatában, festői környezetben fedezhetjük fel az egyre izgalmasabb élményt nyújtó Szurdokpüspöki, Tar és Szuha falvakat, vagy ahogyan saját magukat említik, a Mátra Nyugati Kapuját.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A mi Rögös túrónknak tényleg nincsen párja?

Ha röviden kellene válaszolni, a következőt mondanánk: bátran állíthatjuk, hogy valóban egyedülálló élelmiszer. Miért jelenthetjük ki ezt ennyire magabiztosan? Milyen érvekkel támasztható alá a Rögös túró egyedisége? Következzen egy gyors gasztronómiai kalandozás páratlan tejtermékünk világában!

Címlapról ajánljuk

További cikkek