Mi lesz a román nemzeti étel sorsa?

Kedvező véget ért a románok egyik nemzeti étele, a miccs körüli huzavona. Az Európai Unió mégsem tiltja be azt.

Szinte nincs olyan tavaszi és nyári hétvége Romániában, amelyet ne lengne be a kertekben és zöld övezetekben sütött nemzeti étel, a miccs illata. Ennek sorsa került veszélybe az Európai Unió miatt, amely betiltaná a miccs egyik fontos alapanyagát, a szódabikarbónát.

Miccs recept

A marha-, sertés- és/vagy bárányhús keverékéből készült kolbászkák, amelyeket a tökéletes íz érdekében ajánlott a szabad ég alatt grillezni, szerves részévé váltak a román konyhának. A bosnyák csevapcsicsával rokon miccset általában mustár és sör társaságában fogyasztják. Népszerűségét jól mutatja, hogy csak Romániában évente több mint huszonkétezer tonnát fogyasztanak el belőle.

A legenda szerint a miccset egy erdélyi származású kocsmáros találta fel, aki országszerte híres volt kiváló kolbászairól. Bukarest vásári forgatagában nyílt fogadójában egyik este állítólag elfogyott a bél, amelybe a kolbászokat töltötte, és e szorult helyzetéből született meg a nyílt tűzön sült darált húskeverékből készült hengerek ötlete.

Mititei recept

A miccs jellegzetes ízéhez, illetve puha, zamatos és nedvdús állagához szükség van még egy titkos hozzávalóra is, ami nem más, mint a szódabikarbóna. Ez utóbbi betiltásán gondolkodott az Európai Bizottság, ami értelemszerűen össznépi pánikot váltott ki keleti szomszédunknál. Brüsszel február végére ígérte a döntést, ám ezt most júniusra halasztották, a miccs sorsa így továbbra is a levegőben lóg.

A román kormány ugyan kilobbizta, hogy addig is zökkenőmentesen folyhasson a kolbászkák gyártása, és kísérleteznek a miccs hagyományos nemzeti ételek listájára való felvételével is, ám félő, hogy minden igyekezet hiábavaló, a szódabikarbóna felhasználását ugyanis olyan nagyágyúk ellenzik, mint Németország. Bárki, aki valaha is megkóstolta ezt a nem föltétlenül egészséges gyönyört, az viszont tudja: e titkos hozzávaló nélkül már nem miccs a miccs.

Frissítve (március 11, 12:40) - A miccs sorsáról döntő brüsszeli bizottság soron kívül napirendre vette a kérdést, és ma úgy határozott, hogy a hagyományos receptet tiszteletben tartva a hentesek ezentúl is szódabikarbónával készíthetik a kolbászkákat. így végső soron elgördült az akadály a miccs gyártása és európai exportja elől.

Még több miccs receptet itt találsz

Hozzászólások

pussycat

En csak arra lennek kivancsi, hogy miert akarnak betiltani a szodabikarbonat? Errol egy szo sincs a cikkben amit nagyon furcsanak talalok. Egyebkent is a szodabikarbona nem egy mergezo anyag, mi bajuk van a nemeteknek vele? De nem csak a miccs kesziteseben hianyozna, hanem meg sok mas etel, sutemeny keszitesenel is. En pl. nem hasznalok sutoport, mert sokkal artalmasabbnak talalom, es helyette szodabikarbonat teszek a sutemenyekhez.

Lilidzso

Nagyon szomorú, hogy ennyire ki vagyunk szolgáltatva. Ha ez Romániában nem pattan ki, akkor lehet, hogy csak azt vesszük észre, hogy nincs szódabikarbóna a polcokon. Pont úgy, mint a szalicil. És a szódabikarbóna legalább nem mérgez?, s?t! De aki ezen felháborodott az úgyis tudja mennyi mindenre jó.

Törölt felhasználó

Az a bajuk a németeknek, hogy nem tudják, mi mindenre jó a fogtisztítástól és a takarítástól a gyomorégésen át a miccsig. :D Ha kivonják a forgalomból, nagyon el leszek anyátlanodva. :/ Azért majd jó lenne egy cikk err?l, mikor aktuális, hogy jól bevásárolhassak bel?le a sz?kebb id?kre! :)

Törölt felhasználó

1. a "hír" forrása nincs megjelölve 2. ez már eldöntött dolog.. Lásd: "Az Európai Bizottság betiltja több tartósítószer, így a szódabikarbóna élelmiszer-adalékanyagként való felhasználását. Nyilvánvaló, hogy ismét egy olyan intézkedésre kerül sor, amely amellett, hogy gazdasági hátrányt okoz, hagyományokat nem tisztelve, lehetetlenné teszi nemzetek ételspecialitásának elkészítését. A román nemzeti étel, a mics, marha-, sertés- és birkahús darált keveréke, fokhagymával, borssal f?szerezve, amelynek elengedhetetlen adalékanyaga a jó öreg szódabikarbóna. De ne menjünk messzire, nagyanyáink is letették a voksot a szódabikarbóna mellett? Minden háztartásban volt szódabikarbóna, gyomorégésre, emésztési gondok leküzdésére, számtalan háztartási tisztítószerként felhasználva, na és természetesen a konyhában, mindenféle ügyes f?zési-sütési praktikákra. A szódabikarbóna generációk óta bizonyít: megköti a gyümölcsök felesleges savmennyiségét, lágyítja a kávé- és teavizet, meg?rzi a zöldségek eredeti színét, süt?port helyettesít, és még sorolhatnánk. Akkor mi is a baj a szódabikarbónával? Forrás: Magyar N?, valamint a NOL (Az EU-tól féltik a kolbászkájukat a románok) A szódabikarbóna: A nátrium-hidrogénkarbonát (nátrium-bikarbóna, régiesen kettedszénsavas szikeny vagy köznapi nevén szódabikarbóna) enyhén lúgos, vízben jól oldódó só. Bikarbonát-ionból (HCO3-), és nátrium-ionból (Na+) áll. A savakat semlegesíti, és közben szén-dioxid szabadul fel. A szódagyártás és más vegyipari folyamatok mellékterméke. A környezetre ártalmatlan, sokoldalúan használható. Felhasználása: zsír-, kávé- és teafoltok eltávolítása ruhákról, szövetekr?l; makacs szennyezések tisztítása edényekr?l, csempékr?l, h?t?gépb?l, süt?r?l stb.; fogak fehérítése (ha fodormentaolaj adható hozzá ízesít?nek); ezüst patinamentesítése; haj, fejb?r korpátlanítása; izzadás csökkentése; gyomorégés megszüntetése; szacharin tablettázására; valamilyen savanyú alkotórésszel (pl. dinátrium-foszfáttal) és keményít?vel keverve süt?porként (a tészták állagának lazítására). egy bizonyos felülettisztítási eljárásnál, az ún. szemcseszórásnál szóróanyagként (nem okoz felületkárosodást az üvegen, krómozott felületen, kíméletes a m?anyagoknál) (Wikipédia)" 3. szóval nem kéne butaságot írni..;) És ez a hír: "hogy az EU szabályozni kívánja az olyan húskészítmények (!!!!) eladását (hangsúlyozom: húskészítmények) amelyek nátrium-bikarbonátot tartalmaznak. (Június elsejét?l ugyanis a szódabikarbónát húskészítményekben megtiltott tartósítószerek és antioxidánsok közé sorolják)."...."Apropó, miért kell szódabikarbóna a micsbe? A mics nyersen ledarált marhahús, sertéscomb bárányhús és f?szerek keveréke, a szódabikarbóna lágyítja, tartósítja a nyers húst, attól válik roppanóssá. Más kérdés, hogy veszélye többek között nem is fogyasztásában rejlik, hanem például abban, hogy állítólag a szódabikarbónával remekül el lehet nyomni a rohadó hús jellegzetes, ám nem éppen kellemes szagát. Egy biztos, mi magyar anyák megnyugodhatunk: ahogy nagyanyáink, ha ipari méretekben nem akarunk nyers húsos kolbászkákat árulni, nyugodtan vásárolhatunk eztán is szódabikarbónát, bevehetjük gyomorégésre, súrolhatunk vele kádat, és dobhatunk bel?le süt?por helyett a muffinos masszába." -forrás: internet

Címlapról ajánljuk

További cikkek