Lobog a tábortűz – bográcsozni jó!

Jön a jó idő, a konyhát is lassan kihelyezzük a kertbe. Mindegy, hogy grillezni, nyársalni vagy bográcsozni szeretnénk, egy dolog mindegyikhez elengedhetetlen: a megfelelően előkészített tűz.

A tűz nem játék

Mondta anyu, és igaza volt. Ha felelőtlenül bánunk vele, könnyen balesetet okozhat – aki egyszer próbált már tüzet rakni, tudja, hogy „előkészíteni" sem könnyű. Annál pedig, mikor egy éhes csapat hiába várja nyárssal vagy bográccsal felfegyverkezve, hogy végre nekieshessen a szabadtéri főzésnek, kevés kellemetlenebb dolog van, mint nem tudni tüzetrakni. Talán csak az, ha nem sül át a szalonna, odaég a pörkölt, szenes lesz a grill. Hogy ez senkivel ne forduljon elő többé, mondunk pár tippet tűzrakás-ügyben!

Még több bográcsos recept itt >>

6+1 tipp a bográcsozáshoz:

  1. Eszünkbe se jusson tüzet rakni szeles időben – képtelenség. Szélcsendes időben is próbáljunk szélárnyékos helyet keresni a tűzrakáshoz.
  2. Ha nincs kiépített tűzrakó, mi is könnyen készíthetünk. Szerezzünk három-négy, egyforma méretű téglát, követ, és tegyük lapos helyre. Tegyünk rá egy rácsot (ez azért célszerű, mert így a tűz alulról szellőzik, mint a cserépkályha vagy sparhelt).
  3. Alulra papír, majd vékony gallyacskák kerüljenek, erre jöhetnek a nagyobb ágak, fadarabok. Először ne rakjunk rá sokat, mert „megfojtjuk” a tüzet. Gyújtsunk alá, és csináljunk egy nagyobb tüzet, aminek lesz elég tartós parazsa a pörköléshez, grillezéshez, nyársaláshoz.
  4. Tűzrakáskor mindig száraz fát használjunk, különben sokáig tart begyújtani, az erős füst pedig elrontja az ételek ízét.
  5. A legideálisabb az akác- vagy gyümölcsfa – de mindenképpen olyan, ami nem gyantás. Az ugyanis pattog, és így könnyen sérülést okoz.
  6. Nyársat, grillt, csakis parázson lehet készíteni – ahhoz azonban, hogy a tűz elég erős parazsat hagyjon, legalább egy óra kell, úgyhogy idejében kezdjük el!

Még több bográcsos recept itt >>

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Aprósütemények karácsonyra

Karácsonyi aprósütemények, szaladjatok a legszebb ünnepi tányérokra, és kínáljátok magatokat kicsiknek, nagyoknak. A készítésükben részt tud venni az egész család!