Lobog a tábortűz – bográcsozni jó!

Jön a jó idő, a konyhát is lassan kihelyezzük a kertbe. Mindegy, hogy grillezni, nyársalni vagy bográcsozni szeretnénk, egy dolog mindegyikhez elengedhetetlen: a megfelelően előkészített tűz.

A tűz nem játék

Mondta anyu, és igaza volt. Ha felelőtlenül bánunk vele, könnyen balesetet okozhat – aki egyszer próbált már tüzet rakni, tudja, hogy „előkészíteni" sem könnyű. Annál pedig, mikor egy éhes csapat hiába várja nyárssal vagy bográccsal felfegyverkezve, hogy végre nekieshessen a szabadtéri főzésnek, kevés kellemetlenebb dolog van, mint nem tudni tüzetrakni. Talán csak az, ha nem sül át a szalonna, odaég a pörkölt, szenes lesz a grill. Hogy ez senkivel ne forduljon elő többé, mondunk pár tippet tűzrakás-ügyben!

Még több bográcsos recept itt >>

6+1 tipp a bográcsozáshoz:

  1. Eszünkbe se jusson tüzet rakni szeles időben – képtelenség. Szélcsendes időben is próbáljunk szélárnyékos helyet keresni a tűzrakáshoz.
  2. Ha nincs kiépített tűzrakó, mi is könnyen készíthetünk. Szerezzünk három-négy, egyforma méretű téglát, követ, és tegyük lapos helyre. Tegyünk rá egy rácsot (ez azért célszerű, mert így a tűz alulról szellőzik, mint a cserépkályha vagy sparhelt).
  3. Alulra papír, majd vékony gallyacskák kerüljenek, erre jöhetnek a nagyobb ágak, fadarabok. Először ne rakjunk rá sokat, mert „megfojtjuk” a tüzet. Gyújtsunk alá, és csináljunk egy nagyobb tüzet, aminek lesz elég tartós parazsa a pörköléshez, grillezéshez, nyársaláshoz.
  4. Tűzrakáskor mindig száraz fát használjunk, különben sokáig tart begyújtani, az erős füst pedig elrontja az ételek ízét.
  5. A legideálisabb az akác- vagy gyümölcsfa – de mindenképpen olyan, ami nem gyantás. Az ugyanis pattog, és így könnyen sérülést okoz.
  6. Nyársat, grillt, csakis parázson lehet készíteni – ahhoz azonban, hogy a tűz elég erős parazsat hagyjon, legalább egy óra kell, úgyhogy idejében kezdjük el!

Még több bográcsos recept itt >>

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...