Lobog a tábortűz – bográcsozni jó!

Jön a jó idő, a konyhát is lassan kihelyezzük a kertbe. Mindegy, hogy grillezni, nyársalni vagy bográcsozni szeretnénk, egy dolog mindegyikhez elengedhetetlen: a megfelelően előkészített tűz.

A tűz nem játék

Mondta anyu, és igaza volt. Ha felelőtlenül bánunk vele, könnyen balesetet okozhat – aki egyszer próbált már tüzet rakni, tudja, hogy „előkészíteni" sem könnyű. Annál pedig, mikor egy éhes csapat hiába várja nyárssal vagy bográccsal felfegyverkezve, hogy végre nekieshessen a szabadtéri főzésnek, kevés kellemetlenebb dolog van, mint nem tudni tüzetrakni. Talán csak az, ha nem sül át a szalonna, odaég a pörkölt, szenes lesz a grill. Hogy ez senkivel ne forduljon elő többé, mondunk pár tippet tűzrakás-ügyben!

Még több bográcsos recept itt >>

Sertéspörkölt 8.- bográcsos

A Deseda tó partján van egy kis telkünk, ott szoktam és imádok bográcsban főzni. Mivel soha nem sikerül egyszerre mindenkinek eleget tenni a családban, mert van aki körömpöri, van aki ...

Betyáros bográcsos

Nagyon vágytunk már rá, hogy az éven először kint főzhessünk. Meghívtunk egy pár barátot erre az alkalomra. A bográcsos ételeket a férjem készíti. Ezen a napon is ő volt a ...

6+1 tipp a bográcsozáshoz:

  1. Eszünkbe se jusson tüzet rakni szeles időben – képtelenség. Szélcsendes időben is próbáljunk szélárnyékos helyet keresni a tűzrakáshoz.
  2. Ha nincs kiépített tűzrakó, mi is könnyen készíthetünk. Szerezzünk három-négy, egyforma méretű téglát, követ, és tegyük lapos helyre. Tegyünk rá egy rácsot (ez azért célszerű, mert így a tűz alulról szellőzik, mint a cserépkályha vagy sparhelt).
  3. Alulra papír, majd vékony gallyacskák kerüljenek, erre jöhetnek a nagyobb ágak, fadarabok. Először ne rakjunk rá sokat, mert „megfojtjuk” a tüzet. Gyújtsunk alá, és csináljunk egy nagyobb tüzet, aminek lesz elég tartós parazsa a pörköléshez, grillezéshez, nyársaláshoz.
  4. Tűzrakáskor mindig száraz fát használjunk, különben sokáig tart begyújtani, az erős füst pedig elrontja az ételek ízét.
  5. A legideálisabb az akác- vagy gyümölcsfa – de mindenképpen olyan, ami nem gyantás. Az ugyanis pattog, és így könnyen sérülést okoz.
  6. Nyársat, grillt, csakis parázson lehet készíteni – ahhoz azonban, hogy a tűz elég erős parazsat hagyjon, legalább egy óra kell, úgyhogy idejében kezdjük el!

Még több bográcsos recept itt >>

Legújabb receptek

Ciniminis keksz

Hatalmas rajongói vagyunk a hagyományos csokidarabkás keksznek, de ez a fahéjas-fehércsokis talán még nagyobb kedvencünk lett. A kívül ropogós, belül szaftos fahéjas sütik önmagukban ...

Könnyű kráterszelet

Egy igazi magyar klasszikus, ami biztosan rengeteg születés- és névnapot, lagzit és egyéb ünnepet megédesített már: bizony, itt a kráterszelet. Puha kakaós piskótával, lágy ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így készül a lusta asszony „töltött" káposztája: haraszt nélkül is...

A töltött káposzta egy igazi magyar klasszikus, amely minden ünnepi asztalon megállja a helyét, de az elkészítése nem éppen a leggyorsabb feladat. Aki kóstolta, már, tudja, hogy az íze minden fáradozást megér, de mi van akkor, ha valaki szeretné élvezni ezt az ízvilágot a hosszadalmas előkészületek nélkül? Itt jön képbe a lusta asszony „töltött" káposztája, amely haraszt (káposztalevél) nélkül, egyszerűbb és gyorsabb formában hozza el a klasszikus töltött káposzta ízét. Ez az étel nemcsak praktikus, de ugyanolyan laktató és finom, mint az eredeti változat.

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...