Így lesz az edzésed zsírégető!

Fogyni szeretnél, de nem tudod melyik edzésforma a leghatékonyabb számodra? Azt gondolod, hogy ha sok kalóriát használsz fel egy edzés alatt, akkor sok zsírt is égetsz el?

Fogyni szeretnél, de nem tudod melyik edzésforma a leghatékonyabb számodra? Azt gondolod, hogy ha sok kalóriát használsz fel egy edzés alatt, akkor sok zsírt is égetsz el? Azt hiszed, csak testzsírból fogyhatsz?

Sajnos ez egyáltalán nem biztos!

A látszat bizony csalhat!

Ma már szinte minden mozgásra, vagy mozgásnak tűnő tevékenységre rásütik, hogy fantasztikusan gyorsan lehet vele fogyni. Azonban azt sokszor elfelejtik, hogy a súlyvesztés és a zsírvesztés egyáltalán nem ugyanaz a fogalom.

Amennyiben rosszul választjuk meg az edzéseinket és nem figyelünk az intenzitásra, könnyen előfordulhat, hogy a mozgás során szinte alig használunk fel energiát a zsírraktárakból, ezért zsírtömegünk szinte semmit nem változik.

A különféle, szervezetünk működésére kifejezetten káros fogyókúrák következményeként pedig anyagcserénk még jobban lelassul, ezért akár több zsírt is raktározhatunk, mint a fogyókúra előtt. Ilyenkor a leadott kilók nem az elégetett zsírt jelzik. Nagyobb részben sajnos izmaink épülnek le, ezért a mérleg hiába mutat pár kilóval kevesebbet, mindez valójában csak illúzió. Ezt nevezzük látszatfogyásnak, és ezért híznak vissza sokan a fogyókúra után még többet. Talán közhelyesnek hangzik, de azt nem lehet vitatni, hogy lefogyni és ideális súlyunkat megtartani csak teljes életmódváltással lehet, aminek része a rendszeres mozgás és a megfelelő étrend is.

Olvastad már?

Tények és tévhitek az izomlázról

Hogy működik a zsírégetés?

Ahhoz, hogy elkerüld a látszatfogyást és valódi eredményt érj el, két dolgot kell okosan csinálnod. Az egyik a megfelelő étrend kialakítása egy dietetikus segítségével, a másik pedig a hatékony mozgásprogram megtervezése lehetőleg egy szakképzett edző felügyeletével.

Ahhoz, hogy tudd, mi számodra a legjobb zsírégető mozgás, nem árt, ha megérted hogyan is zajlik ez a folyamat:

  • Az izmainknak nyilvánvalóan energiára van szüksége ahhoz, hogy működjenek. Ezt az energiát pedig elsősorban az izmokban található ún. glikogénraktárakból nyeri szervezetünk és - sajnos - csak ezt követően nyúl zsírtartalékainkhoz energianyerésre. Ez azt jelenti, hogy az edzésed első 20-30 percében a felhasznált zsír mennyisége egyáltalán nem számottevő, először a szénhidrátokból nyerjük az energiát, majd ahogy szervezetünk érzékeli a tartós terhelést fokozatosan áll át. Ezért fontos, hogy egy zsírégető edzés viszonylag hosszú ideig tartson, persze ez önmagában még nem elég.
  • Azt is fontos tudni, hogy a zsírégető folyamatok csak oxigén jelenlétében végzett mozgás, vagyis aerob edzés során kapcsolódnak be. Amikor edzeni kezdesz, felgyorsul a légzésed és keringésed, megemelkedik a pulzusod, így a szervezeted gyorsabban tud oxigéndús vért szállítani a megnövekedett oxigénigényű izmaidhoz.

Mindezek alapján egy kezdő számára a leghatékonyabb zsírégető mozgásforma egy közepes intenzitású hatvan-kilencven perces cardio edzés. Ugyanis, ha nagyon lelkes vagy és számodra túl hirtelen, túl nagy lendülettel vágsz bele a sportolásba, keringésed nem fogja tudni kielégíteni az izomzat megnövekedett oxigénigényét és oxigénadósság lép fel, ami csak az edzés végén egyenlítődik majd ki, a szervezet pedig képtelen lesz a zsírraktárakból energiát nyerni.

Így mozogj!

A fentieket figyelembe véve hatékony zsírégető mozgásforma lehet bármilyen közepes intenzitású cardio edzés. A zsírégető zóna meghatározására vannak különböző képletek (pl. ökölszabály, carvonen képlet), de a leghatékonyabb mégis egy olyan pulzusmérő óra, ami EKG pontossággal meg tudja határozni a te pillanatnyi, saját zsírégető zónádat, hiszen a terhelhetőségedet nemcsak az életkorod és a testsúlyod befolyásolja, hanem még ezer más dolog is: például az egészségi állapotod, az alvási szokásaid és a menstruációs ciklusod is.

Az edzésprogramod viszont akkor lesz a leghatékonyabb, ha a cardio edzések mellett súlyzós edzések is szerepelnek benne. Így az izomzatod és az állóképességed is gyorsabban fejlődik majd, ráadásul a zsírégető edzéseid is hatékonyabbak lesznek.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Sós sütemények karácsonyra

A sós sütemények különlegesebbé teszik az ünnepi menüt, kiváló alternatívát nyújtva az édességek mellett. Kényeztesd te is családodat saját készítésű sós ínyencségekkel ezen a karácsonyon!