Homoktövis, az aranyló csodabogyó

A hűvös idővel érkező nátha tüneteinek enyhítésére számos természetes alapanyag áll rendelkezésünkre. Ezek közül is az egyik legjobb a homoktövis - ideális „gyógyszer” télire.

Az Egészségrovat korábbi cikkében már olvashattatok arról, hogy miért nem érdemes az őszi megfázásszezonban antibiotikumot kérni orvosunktól. Most nézzük meg, hogy a homoktövis hogyan segítheti bosszantó tüneteink enyhítését!

A homoktövis jótékony hatása és felhasználása

A homoktövis egyaránt tartozik a gyógy- és a fűszernövények közé, de emellett gyümölcstermő növény is. A talaj iránt nem igényes, szereti a homokot, a sok napfényt, de a hideget is jól tűri. Gyümölcsöt 2-4 éves kortól hoz, ami gazdag többek között A-, B1-, B2-, B6-, K-, E-vitaminban, C-vitamintartalma pedig mintegy tízszerese a citroménak(!). Gazdag értékes növényi olajokban, és magas az antioxidánstartalma is. A homoktövist Európában és Ázsiában évszázadok óta használják étkezési és gyógyászati célokra, Kínában pedig még gyógyszernek is minősítették.

Vadon növő példányainak gyűjtése tilos, mert védett, de termesztése egyáltalán nem igényel nagy erőfeszítést. A termés augusztus elejétől szeptember végéig érik be, ilyenkor még kesernyés, savanykás, de dércsípetten édessé és fogyaszthatóvá válik. A homoktövis bogyói hullásra nem hajlamosak, egész télen a fán maradnak, mélyhűtőben jól fagyaszthatók, és egész évben fogyaszthatók nyersen vagy ivólének préselve, esetleg mézzel édesítve.

Akár száríthatjuk is!

A leszüretelt, szennyeződésektől mentes gyümölcsöt mossuk meg, és itassuk le róla a nedvességet. Száraz, meleg helyen szárítsuk ki (lehet a radiátoron is). Az aszalt, szárított gyümölcsöt leforrázva, vagy előző napon langyos vízben áztatva teaként fogyaszthatjuk, a kiázott gyümölcsöt pedig meg is ehetjük.

Tegyük el télire!

Ha egész télen élvezni szeretnénk az élénk színű bogyók értékes tulajdonságait, érdemes őket mézben eltenni. A kiválogatott bogyókat alaposan mossuk meg, csepegtessük le egy szűrőn, majd kanalazzuk őket jól kimosott, kifőzött befőttes üvegekbe. Az üvegeket félig rakjuk a bogyókkal, majd öntsük fel mézzel. Ezt követően 14 napig tartsuk hűtőben, és már fogyaszthatjuk is. Megelőzésre reggelente fogyasszunk belőle egy kávéskanállal éhgyomorra, megfázás esetén 1-2 evőkanállal naponta.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kiszámoltuk, olcsóbb-e a házi péksütemény, mint a bolti

Az egyre jobban elszálló árak mellett már nem könnyű fejben tartani, hogy akkor most mi számít olcsónak. Nagyon sok minden, ami régen filléres volt, ma már nem az, és szinte úgy kell vadászni a pénztárcabarát megoldásokat. Az otthoni alkotással sokat lehet spórolni, persze nem minden ötlet jó ötlet. Most (nagyjából) konkrét számokon keresztül válik láthatóvá, hogy mivel éri meg otthon vesződni, mert mi itt a Nosaltynál bizony kiszámoltuk.