Homoktövis, az aranyló csodabogyó

A hűvös idővel érkező nátha tüneteinek enyhítésére számos természetes alapanyag áll rendelkezésünkre. Ezek közül is az egyik legjobb a homoktövis - ideális „gyógyszer” télire.

Az Egészségrovat korábbi cikkében már olvashattatok arról, hogy miért nem érdemes az őszi megfázásszezonban antibiotikumot kérni orvosunktól. Most nézzük meg, hogy a homoktövis hogyan segítheti bosszantó tüneteink enyhítését!

A homoktövis jótékony hatása és felhasználása

A homoktövis egyaránt tartozik a gyógy- és a fűszernövények közé, de emellett gyümölcstermő növény is. A talaj iránt nem igényes, szereti a homokot, a sok napfényt, de a hideget is jól tűri. Gyümölcsöt 2-4 éves kortól hoz, ami gazdag többek között A-, B1-, B2-, B6-, K-, E-vitaminban, C-vitamintartalma pedig mintegy tízszerese a citroménak(!). Gazdag értékes növényi olajokban, és magas az antioxidánstartalma is. A homoktövist Európában és Ázsiában évszázadok óta használják étkezési és gyógyászati célokra, Kínában pedig még gyógyszernek is minősítették.

Vadon növő példányainak gyűjtése tilos, mert védett, de termesztése egyáltalán nem igényel nagy erőfeszítést. A termés augusztus elejétől szeptember végéig érik be, ilyenkor még kesernyés, savanykás, de dércsípetten édessé és fogyaszthatóvá válik. A homoktövis bogyói hullásra nem hajlamosak, egész télen a fán maradnak, mélyhűtőben jól fagyaszthatók, és egész évben fogyaszthatók nyersen vagy ivólének préselve, esetleg mézzel édesítve.

Akár száríthatjuk is!

A leszüretelt, szennyeződésektől mentes gyümölcsöt mossuk meg, és itassuk le róla a nedvességet. Száraz, meleg helyen szárítsuk ki (lehet a radiátoron is). Az aszalt, szárított gyümölcsöt leforrázva, vagy előző napon langyos vízben áztatva teaként fogyaszthatjuk, a kiázott gyümölcsöt pedig meg is ehetjük.

Tegyük el télire!

Ha egész télen élvezni szeretnénk az élénk színű bogyók értékes tulajdonságait, érdemes őket mézben eltenni. A kiválogatott bogyókat alaposan mossuk meg, csepegtessük le egy szűrőn, majd kanalazzuk őket jól kimosott, kifőzött befőttes üvegekbe. Az üvegeket félig rakjuk a bogyókkal, majd öntsük fel mézzel. Ezt követően 14 napig tartsuk hűtőben, és már fogyaszthatjuk is. Megelőzésre reggelente fogyasszunk belőle egy kávéskanállal éhgyomorra, megfázás esetén 1-2 evőkanállal naponta.

Hozzászólások

-Likőr-

A cikk hasznos, de a képen szerintem nem homoktövis van:-(

Törölt felhasználó

Kedves "Lik?r! Igen most nézem a fotós kollégám által választott képet, inkább berkenyére emlékeztet. A homoktövis levele hosszúkásabb akár 4-7 cm is lehet a színe pedig ezüstösebb nem ilyen élénkzöld. Egyeztetünk a szerkeszt?vel és javítjuk. Nagyon köszönöm, hogy ilyen figyelmes volt. Szép hétvégét! De adott egy jó ötletet: írunk a berkenyér?l is, amit épp ilyenkor lehet gy?jteni. Lekvár, bef?tt, édes must, zselé, és szirup készíthet? bel?le. Így többen megismerhetik hazánkban, ezt a sokak által elfelejtett fajt.

JudiN

Épp én is akartam írni, hogy a kép nem jó, de sajnos nem is berkenye, hanem t?ztövis, ami a madaraknak jó téli eleség... http://www.botanikaland.hu/pyracantha/tuztovis/, a homoktövis így néz ki http://www.edenkert.hu/diszkert/diszfak-es-cserjek/homoktovis-bogyosok-cserje-gondozas/2189/. További jó hétvégét! Köszi a recepteket.

-Likőr-

Jöhetnek a bogyósok, nagyon szeretem ?ket:-) Szép ?szi napokat, Anikó

Címlapról ajánljuk

További cikkek