5 tipp, ha félresiklott a nyaralás

Végre itt a nyaralás, túl vagyunk az első 1-2 napon - és a családból tuti kidől valaki. Hasmenés, hányás és általában nincs megállás, végigmegy mindenkin.

Nyáron könnyebben sikerül elkapni egy-egy gyomor- vagy bélfertőzést. Mit tegyünk, ha már beütött a krach és nem tudunk felállni a WC-ről?

1. Ez a legfontosabb teendő!

Elsődleges – legfontosabb – teendő a folyadékpótlás, ez csecsemők és kisgyermekek esetén egyenesen életmentő. Érdemes tudni, hogy a patikákban kaphatóak előre elkészített – vízben feloldandó – úgynevezett rehidráló porok, amelyek tartalmazzák az ilyenkor szükséges ionokat. Ha nincs a közelben gyógyszertár, megoldhatjuk úgy is, hogy egy liter jól ízesített teába egy mokkáskanál sót teszünk. (Nem lesz tőle sós a tea!)

2. Irány a gyógyszertár!

A reklámokban hirdetett, a bélmozgás lassításával ható készítményeket nem ajánlom. Nincs szükség arra, hogy a betegséget okozó anyagok (toxinok) és a baktériumok, vírusok a beleinkben maradjanak. Ezeknek a gyógyszereknek a helye a vizsgadrukk, stressz okozta hasmenésben van, nem pedig fertőzések esetén. Ha mindenképpen be szeretnénk venni valamit, az legyen olyan szer, ami megköti a káros anyagokat, kérjük a patikus segítségét. A felsoroltak mellett a fájdalmas tüneteket enyhítő görcsoldók is vény nélkül kaphatók a gyógyszertárban.

3. Enni csak ésszel!

  • Az étrendet tekintve az első nap, a heveny tünetek idején legjobb koplalni.
  • A második naptól illetve a tünetek enyhülése esetén már óvatosan ehetünk. Hasfogó hatású a főtt krumpli, főtt, párolt sárgarépa, rizs, banán.
  • Tejterméket egészen addig ne fogyasszunk, amíg tart a hasmenés, a lepusztult bélbolyhokról ugyanis lekopik a tejcukrot bontó laktázenzim, és további hasmenésnek tehetjük ki magunkat.
  • Ahogy javul az állapotunk, kis mennyiségben vezethetjük vissza étrendünkbe a zsírszegény húsokat, nem puffasztó zöldségféléket.
  • Fontos, hogy gyakran, akár napi 6-7-szer együnk kisebb mennyiségű ételt, amelyet alaposan megtisztítunk és jól átsütünk, megfőzünk.
  • Ebben a melegben az egyik legfőbb veszélyforrás a szalmonella. A fertőzést leginkább úgy kerülhetjük el, ha elkülönítjük a szárnyas húst és a tojást a többi ételtől, szétválasztjuk a konyhai munkafolyamatokat. Hőségben praktikus, ha hűtőtáskával vásárolunk, hogy ne szakadjon meg a hűtési lánc az üzlet és otthonunk között sem. A szalmonella mellett persze még kórokozók százai várják, hogy kellemetlenné tegyék pihenésünket.

Olvasd el kapcsolódó cikkünket!

Étel a gyomorrontáson túl

4. Külföldi út esetén készüljünk fel előre!

Különösen trópusi, szubtrópusi út során fordulhat elő az úgynevezett "utazók hasmenése". Mindig tájékozódjunk a vendéglátó országról e téren is előre, de általános szabálynak tekinthető, hogy ilyen helyeken kerülendő a forralatlan víz, jégkocka, nyers vagy félig főtt ételek, főzött fagyi, majonéz. Hámozzuk meg a gyümölcsöket, és fokozottan figyeljünk a személyes higiéniára. Egyesek a napi egy pohár whiskyre vagy pálinkára, mint bélfertőtlenítőre esküsznek. Megelőzésként soha ne szedjünk be antibiotikumot! Véres vagy főtt rizs levére emlékeztető széklet esetén feltétlenül orvoshoz kell fordulni.

5. Ha nem akar véget érni...

Fontos tisztában lenni azzal is, hogy vannak úgynevezett nem fertőzéses eredetű hasmenések. Ilyen például a hasnyálmirigy működészavara, cöliákia, laktózérzékenység vagy akár lelki nehézségek. Az egy hétnél tovább tartó hasmenések esetén minden esetben indokolt a kivizsgálás, forduljunk háziorvosunkhoz vagy szakorvoshoz!

Címlapról ajánljuk

További cikkek