Shortbread, a skót vajas keksz recept

Shortbread, a skót vajas keksz
Shortbread, a skót vajas keksz
receptkönyvben hozzászólások (35)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A shortbread eredetileg skót vagy angol keksz, neve nem a „short” (rövid), hanem a „shortening”, azaz zsiradék szóból származik. Magas vajtartalmának köszönhetően lesz finom, omlós az állaga. Teához, kávéhoz, vagy csak magában (a dobozra rájárva) finom nyalánkság.

hozzávalók / 4 adag

receptjellemzők

konyha: angol
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: lakto vega
mikor: tízórai, uzsonna
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

elkészítés

  1. Egy tálban összegyúrjuk a lisztet, a porrá őrölt zabpelyhet, olvasztott vajat, porcukrot és a vaníliarúd kikapart magjait.
  2. Enyhén lisztezett deszkán kinyújtjuk kb. ujjnyi vastagra (nekem ennél vékonyabb lett most).
  3. Hosszúkás szeletekre vágjuk, és késsel alányúlva átpakoljuk egy sütőpapírral kibélelt tepsibe.
  4. Egy villával megszurkáljuk a tetejét.
  5. 160 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük. (A széle nem baj, ha kicsit megpirul, de az eredeti shortbread halvány színű.)
  6. Kivesszük a sütőből és 10 percet hagyjuk hűlni, majd ha marad valamennyi a család támadása után, azt légmentesen záródó fémdobozban tárolhatjuk.

statisztika

beküldve:
nézettség: 51 543
elküldve: 12
receptkönyben: 852
elkészítve: 13/29
Facebookon megjelent: -

szakács

Oli

Mióta szakács: 2008.03.10.
62 recept

Hozzászólások (35)

RoseW
RoseWv, 2013-06-09 19:38

Hű, néminemű gondjaim voltak a tésztával. Sajnos első körben nyújthatatlanul morzsalékos lett, úgyhogy megajándékoztam egy kanál tejföllel. Úgy már én is könnyen tudtam kezelni (pedig elég kezdő vagyok, ami azt illeti). És valami isteniek lettek (mondjuk ami ennyi vajat tartalmaz, attól mondhatni, elvárás :D). Egy részükből sajttorta alap lett, a másik felüket pedig kidekoráltam és holnap meglepem vele az osztálytársaimat. Köszönöm szépen a receptet!

Scooby
Scoobyp, 2013-04-19 22:32

Megcsináltam ma kukoricalisztből. Az íze nem lett rossz. Az lenne a kérdésem, hogy mennyire kell ennek morzsalékosnak lenni. Az enyém eléggé az lett. Különben finom, gyors és egyszerű.

cupák
cupáksze, 2011-08-31 07:15

a "süssük végig a receptkönyvem soronként" projekt keretében tegnap végre megcsináltam, az olvasottak alapján eleve két adaggal :))) kukoricalisztet használtam, és teljesen gyúrható és könnyen kezelhető volt. annyi különbséggel készítettem el, hogy folyós vaníliaaromát használtam, és szerintem ez a teáskanálnyi folyadék pont jól jött bele. az első tepsi sikere után a második adag tésztába kakaóport kevertem (igaz utólag, nem a lisztbe, mivel eszembe is csak utólag jutott). így szép pepita mintát tudok kirakni a kekszekből :DDD nem is beszélve arról a vaníliaillatról, ami az egész lakásban terjengett utána! szerintem a földszinten is érezték a lépcsőházban hmmm :)))

tibma
tibmah, 2011-07-11 20:24

Ma megcsináltam. Valóban ragadt egy kicsit a deszkához, legközelebb kipróbálom ezt a hengeres módszert :) Amúgy az íze nagyon finom! Biztos hogy még elkészítem!
Köszönöm a receptet! :)

tibma
tibmah, 2011-07-11 20:23

Ma megcsináltam. Valóban ragadt egy kicsit a deszkához, legközelebb kipróbálom ezt a hengeres módszert :) Amúgy az íze nagyon finom! Biztos hogy még elkészítem!
Köszönöm a receptet! :)

kicsihod
kicsihodsze, 2011-03-02 22:25

Sziasztok! Ma megcsinaltam a kekszet, es nagyon finom lett. A buzaliszt helyett fele teljes kiorlesu tonkoly, fele feher tonkolylisztet tettem, es cukor helyett steviat hasznaltam. Nem tudom milyen eredetileg ez a keksz, mert meg nem ettem ilyet, de a vegeredmenyem nagyon finom lett. :-)

jucóka
jucókak, 2010-11-02 18:23

Most vettem ki a sütőből az első tepsivel! Hmmm! Isteni fini!
Picit félve fogtam hozzá, mivel írtátok, hogy nehéz kinyújtani! Szerencsére semmi gondom nem volt vele! Előtte kb. fél órát volt a hűtőben!
Gyönyörűszép kekszeim lettek!
Köszönöm a receptet!

Kriszanyu
Kriszanyuszo, 2010-10-16 19:15

Szia lányok,
Javaslom úgy készíteni, hogy a kész masszából hengergessetek egy keksz-átmérőjű hengert, tegyétek a hűtőbe egy órára, aztán gyorsan (és vékonyra) szeleteljétek fel. Nem kell szurkálni!
A vaj pedig nem gyárilag volt régen sós, hanem kézileg, hogy ne avasodjon meg :)
Üdv, Krisz

agisajt
agisajtszo, 2010-06-26 17:38

nemrég én is megsütöttem egy piknikre, de nem nagyon volt kapós... :( nekem és a verebeknek ízlett, tuti a többiekkel volt a baj :)

culko
culkocs, 2010-06-24 15:53

jó recept, vaníliás cukorral csináltam és sós vajjal, tényleg igaz az, hogy az angoloknak, skótoknak a vaj, az sós! ha nem sós vaj, akkor a sima vajat kell besózni annyira, hogy olyan legyen, mintha bolti sós vaj lenne:D én tengeri sót használtam! ez a keksz attól lesz olyan shortbread-ízű, hogy a sós és édes íz szolidan keveredik benne. és sztem jó az arány: 200 g sima liszt 100g kukoricaliszt, kicsit jobban törik mint ha teljesen sima lisztből lenne, de lehet vele dolgozni. tepsibe-nyomkodás jó módszer, én kissé elegyengettem sodrófával, hogy szép legyen, így legalább szép egyenletes lesz, ott felvágni, utána könnyen eltörik a vágás mentén.ja: nem szabad sokáig gyúrnogatni, ha üsszeállt, mehet pihenni vagy 1 órát a hűtőben, minden omlósra igaz: ha túl sokáig gyurmázod annál jobban törik-mállik szét
ja:

Gerzsó
Gerzsócs, 2010-05-20 23:56

Igen, már kacérkodtam evvel a teával -gyönyörű a kép-, az elmult hideg napokban. De most hogy van hozzá finom skót kekszem, (míg népes családom tagjai el nem pusztítják), biztos meg is csinálom. Majd egyik alkormányzó palotájába képzelem magam.
Köszönöm a kedves hozzászólásokat, üdv.: Zsóka néni

Gerzsó
Gerzsócs, 2010-05-20 21:49

Kedves Oli!
Kaptam zabkorpát, csináltam belőle robotgéppel zablisztet. Vaníliarúd helyett másfél zacskó Bourbon vaníliás cukrot tettem bele, és egy pici sót. Megfogadtam Mrs Smith tanácsát, a tepsibe nyomogatós megoldást. Semmi cicó, pillanatok alatt ott sorakoztak a kis tégla alakú lapocskák szorosan egymás mellett. Mikor kivettem a sütőből, újból végig vágtam és szurkáltam, a süteményt, kihülve szépen szét lehetett szedni. 20x30-as tepsiben 36 db 1 cm vastag, omlós keksz lett, és nagyon-nagyon finom!
Nem egész egy óra alatt készült el, a zabliszt gyártással együtt! Ja, és nekem kevés volt a 160 fok, gondolom ez légkeveréssel annyi, én 180 fokon sütöttem, gázsütőben, szép halványsárgára.
Most már nem irigykedem Miss Marple-ra, főzök egy csésze finom angol teát, tejszínnel, és patinás szállodai hall helyett a panellakásomban elmajszolok mellé egy-két "shortbreadot".
Köszönöm Oli és Mrs Smith. Minden jót, üdv.: Zsóka néni

szurosp
szurospcs, 2010-05-20 22:55

Ja, és én is a panellakásunkban teszem ugyanezt...:DD Mrs Smith

szurosp
szurospcs, 2010-05-20 22:54

Kedves Zsóka néni! Örülök, hogy így hozzájárulhattam a sikerhez! :) Ajánlom a süti mellé kipróbálásra az Indiai teát: http://www.nosalty.hu/indiai_fuszeres_tea_recept_9556 - szerintem az angolok is kipróbálhatták így együtt a kettőt a gyarmatokon...:-D na jó, ezt csak viccnek szántam, de tényleg finom a kettő együtt! Üdv: Mrs Smith

Gerzsó
Gerzsósze, 2010-05-19 16:17

Több helyen is olvastam Agatha Christie regényeiben, hogy Miss Marple, angol szállodákban, az ötórai teához olyan teasüteményt eszik, amiből szinte folyik a vaj. Ilyenkor megindult a képzeletem és gyorsan szerettem volna sütni ilyen süteményt. Na most remélem megtaláltam a receptet, elindulok zablisztet keresni, és ha sikerül megsütnöm, meglepem vele Edit lányomat, aki szintén kedveli Agathát, és ő is emlegeti a vajas süteményt. Majd megírom, hogy sikerült. Mindenkinek üdv.: Zs. n.

Babs
Babsh, 2010-05-10 11:07

Eteti magát, az biztos!

Én kukoricaliszttel csináltam, de az igaz, hogy nehezen akart összeállni...

strawberry
strawberrycs, 2010-04-15 07:59

Nem akarok kukacoskodni, de a shortbreadnek éppen az a legeslegalapvetőbb jellemzője, hogy sós vajból kell készíteni..hiszen éppen így jön ki az a különleges ízvilág, ahogyan keveredik a sós és édes íz...Ezt egy autentikusnak mondható könyvben olvastam, éppen ezt a momentumot emelték ki annak kapcsán, hogy a brit receptkönyvek mindenhol szimplán "butter"-t, azaz vajat írnak, mert számukra evidens, hogy az csak és kizárólag sós vaj lehet, fel sem merül senkiben, hogy sima vajat használjon, mert a recept évszázadok óta anyáról lányra száll.

modosa
modosacs, 2010-09-23 17:00

Hát Juci, most egy picit vitatkoznék veled. A shortbread eredeti receptjét Máriának, a skótok királynőjének nevéhez kötik (egyes teóriák még régebbről, egészen a 12. századból származtatják) és kétlem, hogy akár a 12. akár a 16. században létezett gyárilag sózott vaj. A modern süti receptekben sem a vajjal kell összekeverni a sót, hanem a liszttel. Ma ilyen vitatkozós kedvemben vagyok, hihi :)
puszi, Anikó

szurosp
szurospsze, 2010-02-24 16:44

Szia Eszter! Én rendszeresen készítem kukoricaliszttel, 10 dkg-ot teszek bele. Nem tudom kinyújtani, mert túl lágy,de nem izgat, mert azt találtam egyszerűbnek, hogy egy megfelelő méretű tepsibe egyenletesen belenyomkodom(16X26cm), és egy filézőkéssel végighúzom a szeleteket, és megszurkálom villával. Ezek aztán kissé összenőnek sütés alatt, de sebaj, mert amikor kiveszem a sütőből, még lágy a tészta, és azzal a filézőkéssel újból végighúzom a szeleteket, és a villával újból megszurkálom ott, ahol előzőleg tettem. S mivel sütőpapíron sütjük úgy is, annak segítségével egy az egyben ki lehet emelni, mikor kihűlt. Utána már ugyanolyan keksz állagú, mint egyébként is lenne. Így meg lehet spórolni a nyújtogatást. Viszont amit én még hozzátettem, egy késhegynyi só. Üdv: Mrs Smith

Gargoyle
Gargoylesze, 2010-02-24 20:16

Akkor jó. Megnyugodtam, hogy nem az én lelkemen szárad, hogy nem teljesen úgy sikerült. Az ötlet viszont jó és köszönöm! Kipróbálom így. De azért szerzek be zablisztet is. :-)

Gargoyle
Gargoylesze, 2010-02-24 13:46

Szia Oli!
Te készítetted már ezt kukoricaliszttel?
Nekem most csak ez volt itthon, nekiláttam, de valahogy nem akart összeállni. Jóval több vajat kellett beletennem, amitöl meg eléggé szottyos lett a végén. Az íze nagyon finom, de lehet, hogy a kukoricaliszt nem az igazi.
Most zablisztet vadászok. Nem adom fel! :-)))

Regi
Regiv, 2010-02-21 12:27

Tegnap elkészíettem ezt a sütit, igaz kicsit több vajat kellett beletennem, és a sütés sem 15 percig tartott, de a végeredmény egy isteni finom, omlós, vajas süti lett :) Köszi a receptet!

betti82
betti82h, 2010-02-15 18:37

Sziasztok,

En egy kicsit felturboztam a receptet es tettem bele kokusz reszeleket, mezet meg zabpelyhet is es meg finibb lett egyebkent az eredeti recept nagyon jo, en angliaban elek es a bolti sem jobb ennel!

szigike
szigikesze, 2010-02-10 15:34

Én mindent úgy csináltam ahogy le van írva, de sajnos nem lehetett kinyújtani olyan lett az állaga.
Nem tudom mit ronthattam el ?? Golyókat csináltam belőle és lelapítottam. Az íze viszont isteni lett.

spookykid
spookykidp, 2009-12-25 19:47

nekem nem lett olyan mint az igazi... :( valamit elrontottam? tul omlos lett a tésztája és alig tudtam kinyujtani :(

Sz.Robi
Sz.Robiszo, 2009-12-19 13:09

Nagybáttyám nagyon szereti, egy vagyonért szokta venni az angol importot. Hát sütöttem neki, nagyon izlett, el is fogyott.) Köszönöm a receptet!

Oli
Olisze, 2009-11-18 20:40

Na, nem is kaphattam volna jobb kritikát :-) Örülök, hogy átmentem a vizsgán! Üdv, Oli

durcs
durcsp, 2009-10-23 00:59

Tegnap sütöttem, de meg akartam várni a mai reakciót - az oxfordi nyelviskolába vittem, búcsúzóul... Jelentem, az angolok áldásukat adták rá ; ) Nagyon fincsi lett, bár nekem a vártnál kicsit jobban megdagadtak, így közben megfeleztem őket.

szurosp
szurosph, 2009-10-05 22:50

Ó, ezt nagyon szeretem, egy kedves Ír ismerősünknek is vittem ajándékba, "letesztele", és egyértelmű siker volt az eredmény! Olyan mint a kinti! Üdv: Mrs Smith

Oli
Olih, 2009-10-05 18:44

Sziasztok! Örülök, hogy ízlett Nektek! :) Azt hittem, ez csak nálam fogy rekord sebességgel... :D Üdv, Oli

ildica
ildicah, 2009-10-05 09:57

A hétvégén elkészítettem. Pont olyan, mint amilyet Angliában lehet kapni!! Isteni! Dupla adagot kellett volna készítenem. Sebaj, majd a jövő hétvégén. :)

szurosp
szurospszo, 2009-10-03 23:12

Kedves Oli! Arról nem volt szó, hogy egyből dupla adagot kell csinálni belőle! :) Márpedig muszáj volt a "család támadása" után...Finom lett, a legjobbakat: Mrs Smith

Legfrissebb cikkek

Kocsmák gigászi gasztrolimpiája
Kocsmák gigászi gasztrolimpiája
A főváros legizgalmasabb szabadtéri programja elé nézünk a budapesti italmérések gigászi főzőversenyén május elsején. A Kocsmajális hősies küzdelmet ígér bográcsok gyűrűjében.
Ilyen salátával könnyű fogyni!
Ilyen salátával könnyű fogyni!
Vége a Húsvétnak és a nagy zabálásoknak. Lassan készülhetünk a strandszezonra, így ideje megszabadulni pár felesleges kilótól. Együnk salátát!
739