Rebarbara dzsem recept

Rebarbara dzsem
Rebarbara dzsem
receptkönyvben hozzászólások (10)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A Nagyinál nyersen ettük legszívesebben a rebarbarát. Hámozva, cukorba mártogatva.
Ő persze egy csomó mindent készített belőle.
A rebarbarával indul a lekvárfőzés szezonja. Ez egy klasszikus recept.

hozzávalók / 10 adag

alapanyagok

receptjellemzők

konyha: magyar
fogás: egyéb fogás
nehézség: könnyű
szezon: tavasz
vegetáriánus: vega
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

rebarbara jam

elkészítés

  1. A rebarbarát meghámozzuk, szeleteljük.
  2. A citrom héját vékony szeletekre vágjuk.
  3. Állandó keverés mellet elkezdjük főzni a dzsemet.
  4. Amikor már levet ereszt lazíthatunk a keverés intenzitásán.
  5. Kellő sűrűre főzzük, forrón üvegekbe merjük.
  6. Azonnal lezárjuk az üvegeket. Lapkával vagy celofánnal.
  7. Száraz dunsztban hagyjuk teljesen kihűlni – legalább 24 óra.

statisztika

beküldve:
nézettség: 20 963
elküldve: 3
receptkönyben: 126
elkészítve: 1/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Harmathy Ildikó

Mióta szakács: 2008.09.03.
313 recept

Hozzászólások (10)

Angéla13
Angéla13h, 2013-05-27 17:25

Kedves Ildikó! Ez a recept már önmagában is tökéletes, köszönöm, többször is megcsináltam tavaly, de most raktam bele egy almát reszelve és egy kis fahéjat is! Igazán különleges lett!

brekikri
brekikrip, 2012-06-15 14:20

Én is elkészítettem ma. A citromot úgy szoktam megoldani, hogy veszek egy csomag bio citromot és reménykedem, hogy azt csak nem kezelik. Ha elfogy a belső, akkor bedobom egy zacsiba és megy a mélyhűtőbe. Így elég sokáig van citromhéjam :-)

Csak sima csavaros tetőt tettem a tetejére, remélem így is megmarad...
Megkóstolni már nem mertem, mert miután megvettem az alapanyagot néztem meg a neten, hogy kismamák ne egyenek rebarbarát, mert méhösszehúzódást csinál. Most kihagyom, így a rokonok örülhetnek a csemegének :-)

Ottilia59
Ottilia59sze, 2011-08-10 08:09

Kedves Ildikó!
Recepted alapján elkészítettem a dzsemet isteni finom lett! köszönöm szépen.
Üdv Ottilia

lilianyu
lilianyusze, 2011-06-15 09:29

Köszönöm gyors válaszod, akkor el is készítem, ahogy tanácsoltad!!:)
További szép napot!

Üdv.:Lili

lilianyu
lilianyuk, 2011-06-14 22:37

Kedves Ildikó!
Nagyon megtetszett a recepted, holnap szerintem meg is csinálom.Lenne egy kérdésem: valamilyen tartósítószer nem kell a tetejére??Előre is köszönöm a válaszodat:)
Üdv.: Lili

Harmathy Ildikó
Harmathy Ildikók, 2011-06-14 23:27

Semmiképpen sem, Lili! Ha jól - levegő mentesen - telemered az üveget, és forrón lezárod. Jól kell zárjon a 'fedél', az lényeges. Behomorodik a fedél - a lapka és a celofán is -, mire a dunsztból, hidegen kiveszed, ez jelzi a 'jól zártságot'
Üdv: Ildikó

Solona
Solonap, 2011-05-13 21:47

Nálam is ez volt az egyik mérvadó szempont, friss citromhéjat annyira nem szívesen rakok semmibe, a szárított citromhéj meg mégsem olyan, és az is lehet vegyszeres, ki ellenőrizné? És abszolút nem hiányzott a lekvárból, és a legőszintébben mondom, ez a legfinomabb lekvár, amit valaha ettem! És mivel ez volt életem első önállóan elkészített lekvárja, ráadásul nagyon gyorsan kész lett (bennem még az az emlék él, hogy édesanyám fél napig főzte a szilvalekvárt), így extra öröm volt számomra! Úgyhogy a jövő héten fogok még venni, de most lehet, rakok bele egy kis epret is :) Köszönöm még egyszer az egyszerű, de nagyszerű receptet :)

Solona
Solonap, 2011-05-13 16:53

Isteni finom lett, köszönöm szépen a receptet! Bár én a citromhéjat nem is raktam bele, annyira jó volt magában a rebarbara :)

Harmathy Ildikó
Harmathy Ildikóp, 2011-05-13 17:35

Ennek szívemből örülök, Solona, már annak, hogy a citromhéjat kihagytad, mert én is éppen azon vagyok mostanában, hogy kerüljük a messziről érkező, ellenőrizhetetlen minőségü citrusokat, mert egyre több tény igazolja, hogy nagyon brutális vegyszerek érkeznek velük!
Üdv: Ildikó

Legfrissebb cikkek

Ilyen salátával könnyű fogyni!
Ilyen salátával könnyű fogyni!
Vége a Húsvétnak és a nagy zabálásoknak. Lassan készülhetünk a strandszezonra, így ideje megszabadulni pár felesleges kilótól. Együnk salátát!
Könnyed tésztasaláta ünnep után
Könnyed tésztasaláta ünnep után
Citromos és fűszeres, édes zöldborsóval pöttyözve, selymes rózsaszín retkekkel és vajon pirított zsemlemorzsával gazdagítva ez a tésztasaláta maga a tavasz egyetlen tányéron.
210