Rebarbara dzsem recept

Rebarbara dzsem
Rebarbara dzsem
receptkönyvben hozzászólások (10)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A Nagyinál nyersen ettük legszívesebben a rebarbarát. Hámozva, cukorba mártogatva.
Ő persze egy csomó mindent készített belőle.
A rebarbarával indul a lekvárfőzés szezonja. Ez egy klasszikus recept.

hozzávalók / 10 adag

alapanyagok

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: reggeli
kalória: alacsony
fogás: egyéb fogás
nehézség: könnyű
szezon: tavasz
vegetáriánus: vegán
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

rebarbara jam
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A rebarbarát meghámozzuk, szeleteljük.
  2. A citrom héját vékony szeletekre vágjuk.
  3. Állandó keverés mellet elkezdjük főzni a dzsemet.
  4. Amikor már levet ereszt lazíthatunk a keverés intenzitásán.
  5. Kellő sűrűre főzzük, forrón üvegekbe merjük.
  6. Azonnal lezárjuk az üvegeket. Lapkával vagy celofánnal.
  7. Száraz dunsztban hagyjuk teljesen kihűlni – legalább 24 óra.

statisztika

beküldve:
nézettség: 24 278
elküldve: 3
receptkönyben: 135
elkészítve: 1/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Harmathy Ildikó

Mióta szakács: 2008.09.03.
313 recept

Hozzászólások (10)

Angéla13
Angéla13h, 2013-05-27 17:25

Kedves Ildikó! Ez a recept már önmagában is tökéletes, köszönöm, többször is megcsináltam tavaly, de most raktam bele egy almát reszelve és egy kis fahéjat is! Igazán különleges lett!

brekikri
brekikrip, 2012-06-15 14:20

Én is elkészítettem ma. A citromot úgy szoktam megoldani, hogy veszek egy csomag bio citromot és reménykedem, hogy azt csak nem kezelik. Ha elfogy a belső, akkor bedobom egy zacsiba és megy a mélyhűtőbe. Így elég sokáig van citromhéjam :-)

Csak sima csavaros tetőt tettem a tetejére, remélem így is megmarad...
Megkóstolni már nem mertem, mert miután megvettem az alapanyagot néztem meg a neten, hogy kismamák ne egyenek rebarbarát, mert méhösszehúzódást csinál. Most kihagyom, így a rokonok örülhetnek a csemegének :-)

Ottilia59
Ottilia59sze, 2011-08-10 08:09

Kedves Ildikó!
Recepted alapján elkészítettem a dzsemet isteni finom lett! köszönöm szépen.
Üdv Ottilia

lilianyu
lilianyusze, 2011-06-15 09:29

Köszönöm gyors válaszod, akkor el is készítem, ahogy tanácsoltad!!:)
További szép napot!

Üdv.:Lili

lilianyu
lilianyuk, 2011-06-14 22:37

Kedves Ildikó!
Nagyon megtetszett a recepted, holnap szerintem meg is csinálom.Lenne egy kérdésem: valamilyen tartósítószer nem kell a tetejére??Előre is köszönöm a válaszodat:)
Üdv.: Lili

Harmathy Ildikó
Harmathy Ildikók, 2011-06-14 23:27

Semmiképpen sem, Lili! Ha jól - levegő mentesen - telemered az üveget, és forrón lezárod. Jól kell zárjon a 'fedél', az lényeges. Behomorodik a fedél - a lapka és a celofán is -, mire a dunsztból, hidegen kiveszed, ez jelzi a 'jól zártságot'
Üdv: Ildikó

Solona
Solonap, 2011-05-13 21:47

Nálam is ez volt az egyik mérvadó szempont, friss citromhéjat annyira nem szívesen rakok semmibe, a szárított citromhéj meg mégsem olyan, és az is lehet vegyszeres, ki ellenőrizné? És abszolút nem hiányzott a lekvárból, és a legőszintébben mondom, ez a legfinomabb lekvár, amit valaha ettem! És mivel ez volt életem első önállóan elkészített lekvárja, ráadásul nagyon gyorsan kész lett (bennem még az az emlék él, hogy édesanyám fél napig főzte a szilvalekvárt), így extra öröm volt számomra! Úgyhogy a jövő héten fogok még venni, de most lehet, rakok bele egy kis epret is :) Köszönöm még egyszer az egyszerű, de nagyszerű receptet :)

Solona
Solonap, 2011-05-13 16:53

Isteni finom lett, köszönöm szépen a receptet! Bár én a citromhéjat nem is raktam bele, annyira jó volt magában a rebarbara :)

Harmathy Ildikó
Harmathy Ildikóp, 2011-05-13 17:35

Ennek szívemből örülök, Solona, már annak, hogy a citromhéjat kihagytad, mert én is éppen azon vagyok mostanában, hogy kerüljük a messziről érkező, ellenőrizhetetlen minőségü citrusokat, mert egyre több tény igazolja, hogy nagyon brutális vegyszerek érkeznek velük!
Üdv: Ildikó

Legfrissebb cikkek

215