Csipkebogyó lekvár recept

1 adag
1185
kcal
Csipkebogyó lekvár
Csipkebogyó lekvár
receptkönyvben hozzászólások (13)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Régebben az egyik rokon nénitől jutottam hozzá ehhez a finom csemegéhez. A bolti természetesen ebből sincs köszönőviszonyban sem a házival.  Évek óta nyúzom a szüleimet, hogy csináljunk már csipkelekvárt, azonban mindig az volt a válasz, hogy nem, mert az nagyon macerás. Macera ide vagy oda, annyira finom, hogy mégis belevágtam egyedül is.  Itt hívom fel mindenki figyelmét, hogy valóban rengeteg munka van vele, csak hasonló megszállottak kezdjenek neki.
Én azonban azt mondom, hogy nagyon is megéri a sok fáradozást és családtagjainknak, rokonainknak, ajándéknak sem utolsó. Karácsonyra magam is megleptem csipkelekvárral és szárított csipkebogyóval a szüleimet és a nagyimat.

hozzávalók / 12 adag

ajánlat

Ha a csipkebogyót magunk szedjük, akkor az első fagyok után érdemes szedni (október első felétől), ekkora érnek be teljesen. Aki esetleg a kirándulás és csipkebogyó szedés részét megspórolná, a piacon vehet csipkebogyó préselményt is, nekik értelemszerűen az első lépés kimarad.

 


receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna, vacsora
nehézség: nehéz
szezon: ősz
vegetáriánus: vegán
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

hecsedli, csipkelekvár
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A csipkebogyókat alaposan megmossuk, majd késsel mindkét végüket levágjuk.
  2. A megtisztított bogyókat egy nagy fazékba tesszük és felöntjük annyi vízzel, hogy 2-3 ujjnyira ellepje. Forrástól számítva egy órán keresztül lassú tűznél, vason főzzük, időnként megkevergetjük (könnyen leragad).
  3. A megfőtt csipkebogyókat egy nagyon finom lyukú szűrűn át egy evőkanál segítségével átpasszírozzuk. Látszólag ebben a műveletben a héjtól és a magoktól szabadulunk meg, valójában azonban a csipkebogyó belsejében apró szúrós szőrök találhatók, ez a főellenség. Hogy ezekből a szőrökből biztosan ne maradjon a lekvárunkban a már átpasszírozott pépet érdemes még egyszer átpasszírozni.
  4. Megmérjük a préselményt. Ez azért fontos, hogy tudjuk, mennyi cukrot tegyünk majd hozzá.
  5. Előkészítjük az üvegeket és a pépet (vason, lassú tűzön) feltesszük főni. Amikor felforr a pép, akkor adjuk hozzá a cukrot. 1 kg préselményhez 50-60 dkg cukrot számítsunk attól függően mennyire szeretjük édesen. A cukor felolvadását követően még 20 perig főzzük. A kész lekvárt üvegekbe töltjük, tetejükre késhegynyi nátrium benzoátot szórunk, lezárjuk, majd száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.




statisztika

beküldve:
nézettség: 64 045
elküldve: 32
receptkönyben: 205
elkészítve: 5/7
Facebookon megjelent: -

szakács

gabssy

Mióta szakács: 2010.11.29.
24 recept

Hozzászólások (13)

patnaikkatalin
patnaikkatalinh, 2013-12-02 13:16

Plusz lehet, hogy hülyeséget mondok, De minek levágni a végét? Így is úgy is le lesz szűrve, max a kis bolyhokat a végéről kellene leszedni, de az meg a mosáskor úgyis lejön.... Vagy csak én akarok mindent leegyszerűsíteni?

patnaikkatalin
patnaikkatalinh, 2013-12-02 13:07

Nem vagyok ebben nagyon jártas, de mi lenne, ha kuktában főznénk meg? Nem kellene kavarni és sokkal gyorsabban megfőne. Egy sípolás után levenni, hagyni kihűlni, majd passzírozni és a cukorral és egy kis extra vízzel talán visszatenni még egy sípolásra. Mit szóltok?

Hoborc
Hoborcp, 2013-01-04 10:07

Sziasztok,
a recept alapján készítettem el a lekváromat, de némi módosítással. Közzéteszem, hátha megkönnyítem a Ti dolgotokat is.:-) Nem vagyok furgfangos székely ugyan, nem tudom mi az ő saját felszerelésük a paszírozásra, mert az lemeradt a kommentből...De én megtaláltam a tökéletes eszközt és megosztom veletek.
Szóval elég érett csipkebogyőkat sikerült szedni, így a forrástól számítva elég volt 10 percet főzni. Mindenféle paszírozó kipróbálása után rábukkantam egy régi, alumínium krumplinyomóra, amivel nagyon gyorsan mag és szőrmentesen sikerült a paszírozás. Kicsi vízzel felöntöttem, mert nagyon sűrű masszát kaptam. Másfél kg lett így és ebbe csak 20 dkg cukrot tettem, pont jó lett. Tavaly készítettem fele cukor/ lekvár, hát borzasztó édes lett és kicsapódott később a cukor, úgyhogy csínján bánjatok vele. A cukorral újabb 10 percig főztem és be is sűrűsödött szépen. A végek levágásával és a paszírozók próbálgatásával együtt meg volt az egész másfél óra alatt. Kb. 2-2,5 kg volt a gyümölcs.
Sok sikert! Gabi

Todika
Todikak, 2012-11-13 20:34

Draga lekvarfozo tarsaim!
Vmit vagy elrontottam,vagy ilyenek kell lennie,de nagyon suru masszat kaptam mar a paszirozas alkalmaval,amit vizzel fel kellett kicsit engednem,mert meg rotyogni sem rotyogot!a vegeredmenye egy borzaszto suru massza lett!!!!Mit ronthattam el????
koszi a segitseget!
Udv Ica

Gercuj Izabella
Gercuj Izabellap, 2011-08-26 18:42

Kislánykoromban édesanyám mindig készített, sosem szerettem. Aztán egyik évben az utolsó üveget már én is megkóstoltam, ahogy az lenni szokott, akkorra szerettem meg, mikorra elfogyott. Sajnos úgy jött össze, hogy következő évben nem készítettünk, s aztán elfeledkeztünk róla.Ennek szerintem lassan 10 éve, de az idén megfogadtam, hogy készíteni fogok, csak érjen be, no meg kapjak is egy helyet, ahol szedni lehet. (: Ezért is örülök, hogy ráakadtam erre a receptre. Köszi!
Isa

Farkas Ani
Farkas Anics, 2011-06-30 10:08

Kedves Lekvárkészítők!
Idén mi is tervezzük a csipkelekvár főzését. A környéken sok a csipkebokor, a kertben is nevelünk egyet. Mivel elég munkás, ezért többen összefogunk, így gyorsabban elkészül ez a kuriózumnak számitó finomság, és megoszlik a feladat. Tavaly így készült a szaloncukor, idén pedig a levárok, befőttek, savanyúságok. Nem is beszélve arról, milyen jó így együtt dolgozni, szinte észre sem vesszük és már kész is vagyunk. Ez a paradicsompaszírozos tipp nagyon jónak tűnik, tuti kipróbáljuk.
Üdvözlettel: Ani

suzyqatro
suzyqatrok, 2011-06-14 14:53

Sziasztok!
Itt olvasgatom hogy meselitek,milyen maceras a hecserli lekvar fozes...Bizony az annak akinek nincs felszerelese.Itt erdelybe fel vagyunk az ilyensmire keszulve.Regebb meg az erdobe szedett malnat szedret is elvettek tolunk,ugyhogy valamit ki kellett talaljon a furfangos szekely...
Mi minden evben,rendszeresen szedjuk es passzirozzuk a hecserli lekvarnak valo rozsabogyot.Nem konnyu,de nagyon megeri.10, 20litreket fozunk,es meg el is adunk.Udvozlettel mindenkinek es kitartast.

atmanova
atmanovak, 2011-05-31 17:58

Sziasztok kedves csipkelekvár készítők!
Én is csináltam az ősszel vagy 5 kg bogyóból, ezért meg kellett gyorsítanom a dolgot. A bogyót szintén megfőztem vízben, majd ezután paradicsom passzírozón áttekertem, majd a hagyományos szitán átengedtem, hogy a szőrök is fennmaradjanak. Ezután jön bele a cukor....... a recept szerint. Ha 1-2 kg-ból csináljátok, akkor a tisztításon kívül, 3-4 órára van szükség az eltevéséhez.
Üdvözlettel!!!

ingyombingyom
ingyombingyomv, 2011-05-29 22:44

Szia Fahéj, itt is!

Én ősszel készítettem hecsedli lekvárt, macerás, de nagyon jó szedni is,meg elkészíteni is!
Tipp: Én a műanyagból készült tésztaszűrőn passzirozom át (könnyebb, mert rugalmas), méghozzá egy ősi zoknistoppoló fával.( Vagy kézzel, az a leghatásosabb, gumikeztyüvel.)
Szerintem ez a legjobb lekvár!!(persze csak az őszibarack után)
Üdv!!!

Fahéj
Fahéjh, 2011-01-10 23:19

Kedves Gabbsy! Minden elismerésem a türelmedért! Nekem is kedvencem a csipkelekvár, de igen ritkán jutok hozzá eredetihez, a bolti meg tényleg fertelmes. De nekem még nem volt merszem nekiállni elkészíteni. Csak gratulálni tudok! Üdv: Fahéj

gabssy
gabssyk, 2011-01-11 09:47

Kedves Fahéj!
Ha annyira szereted, állj neki bátran, meglátod kárpótolni fog az eredmény. :)
Az elejétől a végéig együltőhelyben végigcsinálni valóban nem egy leányálom, azonban ha minden nap csak egy kicsit dolgozol vele (egy-egy fázist), 3-4 nap alatt akkor is elkészül. Csak az egyes fázisok között tedd hűtőbe. Én is 2 napig csináltam. Első nap a tisztogatás, főzés, második nap a passzírozás és a készre főzés. Így kevésbé vészes.
Üdv: gabssy

Fahéj
Fahéjk, 2011-01-11 15:37

Nem is rossz ötlet! Ilyesmi eszembe se jutott, hogy nem kell mindent azonnal. Nem tudom, mikor merek majd nekiállni, de mindenesetre köszönöm a lelkesítést! :) Üdv: Fahéj

Legfrissebb cikkek

A legolcsóbb olasz egytálétel
A legolcsóbb olasz egytálétel
Vannak ételek, amelyeket századokon át csak szegények főztek, a gazdasági felemelkedéssel eltűntek, majd pár éve újra felbukkantak a fine dining menükön. A polenta pont ilyen!
7 tipp a tökéletes otthoni pizzához
7 tipp a tökéletes otthoni pizzához
Felejtsd el a házhozszállítást. Ha egyszer megtanulod, hogyan süthetsz otthon tökéletes pizzát, akkor soha többé nem fogod majd a rendeléses étlapokat böngészni!
1185